Dersin Amacı: |
Bu ders, yiyecek içecek endüstrisinin tarihini, sektörün bileşimini, pazarlamayı,menü tasarımını, tesis tasarımını, düzeni ve ekipmanı birleştirerek gıda ve içecek işletmeciliğinin yönetimi hakkında bilgi ve anlayış sağlamayı amaçlamaktadır. Ders ayrıca yiyecek ve içecek operasyonlarında insan kaynakları yönetiminin önemli unsurlarını da tanıtıyor. |
Dersin İçeriği: |
Hizmet psikolojisi, yemek odası personeli için profesyonel performans standartları, servis-eşya taşımacılığı için gerekli temel beceriler, servis sırası, sipariş alma, misafir ilişkileri ve alkol hizmetinin sorumluluğu ve tüketici boyutları. Alkollü içecekler sunan bir bar, salon veya yemek servisi kuruluşunun yönetimindeki belirli yönetim fırsatlarını ve zorlukları vurgulanır. Önemli ürün bilgisi yönelimi, maliyet kontrolü ve satın alma, üretim ve hizmet konuları ele alınmaktadır. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
•Giriş • Yiyecek ve İçecek Operasyonlarının Boyutu ve Kapsamı • Yiyecek ve İçecek Yönetimi • Yemek Deneyimini Yönetmek |
Ders programını gözden geçirmek. Bölüm 1'i okuyup sınıfta tartışmaya hazır olmak. |
2) |
• Restoran Sektörü |
Bölüm 2'yi okumak. Bölümlerin sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazır olmak. |
3) |
• Sözleşme, Seyahat ve Kamu Sektörü Catering |
Bölüm 1'i okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları göndermek. |
4) |
• Kavram Geliştirmek I |
Bölüm 3'ü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunun, sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
5) |
• Konsept Geliştirme II |
4. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayın, sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okumak ve cevapları sunup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
6) |
• Menü I |
5. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayın, sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyun ve cevapları sunup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
7) |
• Menü II |
5. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
8) |
Vize Sınavı |
|
9) |
• Yiyecek ve İçecek Operasyonları: Satınalma |
6. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunmak ve sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
10) |
• Yiyecek ve İçecek Operasyonları: Depolama |
6. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunmak ve sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
11) |
• Yiyecek ve İçecek Operasyonları: Üretim ve Servis |
7. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
12) |
• Personel Sorunları |
Bölüm 9'u okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanımak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
13) |
• Yiyecek ve İçecek Operasyonlarında Kalitenin Yönetimi |
11. bölümü okuyup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
14) |
• Eğilimler ve Gelişmeler • Final sınavı için özet ve hazırlık. |
12. bölümü okuyup ve sınıfta tartışmak. |
15) |
Final Sınavı |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik problemlerini modelleme ve çözme için uygulayabilme becerisi. |
|
2) |
Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. |
|
3) |
Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. (Gerçekçi kısıtlar ve koşullar tasarımın niteliğine göre, ekonomi, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik sorunlar gibi ögeleri içerirler.) |
|
4) |
Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. |
|
5) |
Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. |
|
6) |
Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. |
|
7) |
Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. |
|
8) |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. |
|
9) |
Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. |
|
10) |
Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. |
|
11) |
Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
|