ULOJ336 Üretim ve Operasyon Yönetimiİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar İşletmeÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
İşletme
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ULOJ336
Ders İsmi: Üretim ve Operasyon Yönetimi
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 6
Öğretim Dili: TR-EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi HALİM YURDAKUL
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi İLKER CALAYOĞLU
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı, değişik üretim sistemleri, ürün kalitesi, kapasite, planlama, üretkenlik gibi konuların karşılıklı ilişkilendirilerek aktarılmasıdır. Ders bu prensip ve uygulamaları değerlendirmek için geleneksel envanter modellerinin uygulama bilgilerini vermektedir. Bu ne zaman ve ne kadar sipariş verileceği ve stok hedeflerinin ürün yelpazesi içinde nasıl farklılaşacağı gibi önemli kararların temelini oluşturan faktörleri açıklar. Öğrenciler stok maliyetini oluşturan faaliyetleri, verimli ve etkili kaynak kullanım uygulamasını, stok değerlendirme tekniklerini, ekonomik sipariş noktası ve emniyet stoğu hesaplama işlemlerini inceleyeceklerdir. Ayrıca, öğrencilerin hazırlayıp sözlü olarak sundukları dönem projeleri vasıtasıyla iletişim becerilerini arttırmaları beklenmektedir.
Dersin İçeriği: Ürün tasarım ve analizi, kapasite planlama ve yatırım kararları, üretim tahminleme modelleri, tesis yeri, tesis yerleşimi ve malzeme elleçleme, malzeme yönetimi ve envanter kontrolü, birleşik planlama ve ana üretim planlaması, malzeme ihtiyaç planlaması, üretim planlama ve kontrol, tek makine çizelgeleme, akış modeli çizelgeleme, iş alanı çizelgeleme ve kalite kontrol, altı sigma ve yalın üretim; Endüstri 4.0 uygulamaları.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) • Bir işletmenin operasyonel karar alanlarının tanıtımı;
2) • Üretim ve lojistik sektöründe temel üretim yönetimi metotlarını uygulayabilme;
3) • Üretim yönetimi ve stok planlaması alanlarında kullanılan temel sayısal modeller üzerinden operasyonel problemleri anlamak;
4) • Üretim yönetiminde toplam kalite yönetimini kavramak;
5) • Üretimin fonksiyonlarını kavramak
6) • Etik kurallara uygun olarak üretim yönetimini uygulamak
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • Dersin öğrencilere tanıtılması • Dersin öneminin anlatılması • Dersin işleniş şeklinin tanıtılması • Sınav yönteminin tanıtılması • Öğrenci yükümlülüklerinin tanıtılması • Iş etiği ve sosyal sorumluluğun açıklanması • İş etiğini etkileyen faktörlerin belirlenmesi • Etik standartların belirlenmesindeki basamakların listelenmesi, organizasyonların etik davranışlarda nasıl farklılıklar gösterebileceğinin tartışılması • İşte sosyal sorumluluğun nasıl ölçüleceğinin belirlenmesi ve bunun genel müşteriye ve çalışanlara nasıl özetleneceğinin belirlenmesi. • Yatırımcı ve finan topluluklarının iş etiği ve sosyal sorumluluklarla neden ilgili olduklarının açıklanması. • Syllabus ders çerçevesinin tartışılması • İş etiği ve sosyal sorumluluk konsepti • Etik standartların tartışılması • İş etiği ve sosyal sorumluluğun öneminin tartışılması Gelecek haftanın okuma konusu, ss. 5-20
2) • Üretimin organizasyondaki yeri ve öneminin açıklanması • Üretim sisteminin sınıflandırılması • Üretimin fonksiyonlarının tanımlanması • Üretim Yönetiminin tanımlanması • Üretim kaynaklarının tanımlanması • Üretimin organizasyondaki yeri ve önemi • Üretim Yönetiminin Amaçları • Üretim Yönetiminin Fonksiyonları • Üretim Yönetiminin Organizasyonu Gelecek haftanın okuma konusu, ss.161-185
3) • Üretim yeri seçiminin tanımlanması • Üretim yeri seçim metodlarının tanımlanması • Üretim yeri seçimini etkileyen faktörlerin tartışılması • Coğrafi konumun öneminin tartışılması • Tesis yeri seçim metoduna karar verilmesi • Üretim tesisinin yer seçimi • Coğrafi konumun önemi • Yer seçim kararlarını etkileyen faktörler • Kriterlerin değerlendirilmesi • Yer seçim metodları Gelecek haftanın okuma konusu, ss. 55-74
4) • Zaman etüdünün tanımlanması • Verimlilik ve etkinlik’in açıklanması • Yönetim performansı ve verimliliğin belirlenmesi • Verimliliği değerlendirme metodlarının ortaya konması • Verimliliğin ölçecek en uygun yöntemin belirlenmesi • Verimliliğin tanımı • Kar ve verimlilik arasındaki ilişki • İşçilik verimliliği • Verimliliğin ölçülmesi • Verimliliği artırmanın yolları Gelecek haftanın okuma konusu, ss. 327-334
5) • Temel stok faaliyetlerinin tanıtılması • Stok çeşitlerinin listelenmesi • Stok bulundurmanın fayda ve mahsurlarının açıklanması • Stok maliyetlerinin açıklanması • Stokların değerleme yöntemlerinin açıklanması • Stoklar • Stok maliyetleri • Stok bulundurma nedenleri • Stok değerleme yöntemleri Gelecek haftanın okuma konusu, ss. 330 -340
6) • ABC analizinin tanıtılması • FİFO ve LİFO kavramlarının tanıtılması. • Ortalama ağırlıklı maliyet ve Güncel maliyet kavramlarının açıklanması • Stok devir hızının açıklanması • Stok kayıtlarının anlatılması • Stok Kontrolü Yöntemleri • Stok devir hızı • Stok kayıtları Gelecek haftanın okuma konusu, ss. 111-138
7) • Talep tahmininin öneminin tanımlanması • Tahmin prensiplerinin tanımlanması • Regresyon analizinin açıklanması • Zaman serilerinin açıklanması • Tahmin yöntemlerinin belirlenmesi • Üretimde talep tahmini • Talep tahmin yöntemleri • Zaman serileri analizi • Talep tahmininde duyarlılık • Tahmin yönteminin seçilmesi
8) • Öğrencilerin ara sınav ile değerlendirilmesi • Sınav sonuçlarından geri besleme elde edilmesi • Başarısızlık nedenlerinin belirlenmesi • Başarı nedenlerinin belirlenmesi • Hareket tarzının belirlenmesi • İlk Yedi Haftanın Konularının değerlendirilmesi • Sınav sonuçlarından geri besleme • Başarısızlık nedenleri • Başarı nedenleri • Hareket tarzı Gelecek haftanın okuma konusu, ss. 513-553
9) • Üretimde kaliteyi tanımlamak • Kaliteyi oluşturan ana faktörleri belirlemek • Şartnameleri açıklamak • Üretimde muayeneyi tartışmak • Toplam kalite yönetimini açıklamak • Üretimde kalite • Kaliteyi oluşturan ana faktörler • Şartnameler • Üretimde muayene • Toplam kalite yönetimi Sınıfta çözülen örneklere benzer stok problemlerinin bulunması
10) • Üretim tesisi yerleşimini tanımlamak • Üretim tesisi yerleşim düzeninin amaçlarını açıklamak • Üretim akışı ve yerleşiminin çeşitlerini belirlemek. • Süreç ve ürünen gore yerleşimi tanımlamak. • Montaj hattı dengelemeyi açıklamak. • Üretim tesisi yerleşimi • Üretim tesisi yerleşim düzeni • Üretim akışı ve yerleşimi • Süreç ve ürünen gore yerleşimi • Montaj hattı dengeleme Gelecek haftanın okuma konusu, ss. 265-298
11) • Kapasiteyi tanımlamak • Kapasite dengelemeyi açıklamak • İşçi sayısı belirleme • Başabaş noktası analizini açıklamak • Kapasite planlamada lineer programlamayı kullanmak • Kapasite nedir? • Kapasiteyi dengelemek • İşçi sayısı belirleme • Başabaş noktası analizi • Kapasite planlamada lineer programlama Gelecek haftanın okuma konusu, ss. 451-510
12) • Üretim planlamanın önemini tartışmak • Üretim planlama stratejilerini tanımlamak • Rotalamayı açıklamak • Listelemeyi açıklamak • Kritik yolu açıklamak • Üretim planlama • Üretim planlama • Rotalama • Listeleme • Kritik yol Öğrencilerin proje sunumları için hazırlanmaları
13) • Üretim ve operasyon yönetiminde bilgi sistemlerinin tanıtılması • ERP ve MRP’nin üretim ve stok yönetiminde kullanımının açıklanması • Stok kodlamada dikkat edilecek hususların tanıtımı • Stok kontrol yazılımları ve barkod sistemlerinin tanıtılması • Depo yönetim sistemlerinin stok yönetiminde kullanımının anlatılması • Üretim ve Stok yönetiminde bilgi sistemleri • Stok Kontrol Yazılımları • Depo Yönetim Sistemleri
14) • Öğrencilerin sunumlarının dinlenmesi ve analizi • Proje sunumları
15) • Öğrencilerin final sınavı ile değerlendirilmesi • Sınav sonuçlarından geri besleme elde edilmesi • Başarısızlık nedenlerinin belirlenmesi • Başarı nedenlerinin belirlenmesi • Hareket tarzının belirlenmesi • Sınav sonuçlarından geri besleme • Başarısızlık nedenleri • Başarı nedenleri • Hareket tarzı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Üretim Yönetimi
Bülent KOBU
Avcıol Basım, 2010
ISBN 978-75-295-963-7
Diğer Kaynaklar: Steven Nahmias, Production and Operations Analysis, McGraw Hill, 2001.

William J. Stevenson, Operations Management; McGraw-Hill Irwin, 9th Edition, 2007

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

Program Kazanımları
1) Disiplinin gelişim süreci, yeni ve belirleyici kavramları, bilimsel metodolojisi, teori ve modelleri dahil olmak üzere, işletme alanına ilişkin temel nitelikteki bilgiyi açıklayabilmek
2) İlgili alanlarda nicel ve nitel verileri toplamak ve analiz etmek üzere uygun araçları ve analitik teknikleri kullanabilmek, sonuçları yorumlayabilmek ve çözüm önerebilmek
3) Teknolojik gelişmelerin, özellikle bilişim teknolojileri alanındaki gelişmelerin önemini kavramak ve işletme alanında bunları uygulayabilmek
4) İhtiyaçları belirlemek üzere dinamik iş dünyasında ve işletmeyle ilgili alanlarda bilgi birikimini değerlendirmek, eleştirel ve yaratıcı düşünce sürecini kullanarak değişimi yönetmek ve öncülük etmek
5) Kendi işini başarılı bir biçimde kurmak ve geliştirmek üzere girişimcilik fırsatlarını ve deneyimini keşfedebilmek ve yaratabilmek
6) İşletmelerdeki projelerde ve takım çalışmasında sorumluluklarını yerine getirebilmek ve bir lider olarak davranabilmek
7) Alanla ilgili, İngilizce yazılmış belgelerin içeriğini tercüme edip açıklayabilmek
8) Bireysel ve kültürel çeşitliliğin farkında olmak, ve farklı kültürel çevrelerden gelen bireylerle toplumsal ve mesleki ortamlarda onları anlayarak etkileşimde bulunabilmek
9) Kişisel, mesleki, toplumsal ve iş etiği standartlarını ortaya koyabilmek, ilgili alanlardaki çeşitli uygulamaların etik boyutlarını değerlendirebilmek, ve topluma değer katma sürecinde etik davranışın öneminin farkında olabilmek
10) İşletme ile diğer disiplinler arasındaki karşılıklı etkileşimi anlamak ve farklı alanlardaki bilgi birikimini işletme alanında yenilikçi çözümler üretmek üzere ilişkilendirebilmek

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Disiplinin gelişim süreci, yeni ve belirleyici kavramları, bilimsel metodolojisi, teori ve modelleri dahil olmak üzere, işletme alanına ilişkin temel nitelikteki bilgiyi açıklayabilmek 4
2) İlgili alanlarda nicel ve nitel verileri toplamak ve analiz etmek üzere uygun araçları ve analitik teknikleri kullanabilmek, sonuçları yorumlayabilmek ve çözüm önerebilmek 4
3) Teknolojik gelişmelerin, özellikle bilişim teknolojileri alanındaki gelişmelerin önemini kavramak ve işletme alanında bunları uygulayabilmek 4
4) İhtiyaçları belirlemek üzere dinamik iş dünyasında ve işletmeyle ilgili alanlarda bilgi birikimini değerlendirmek, eleştirel ve yaratıcı düşünce sürecini kullanarak değişimi yönetmek ve öncülük etmek 4
5) Kendi işini başarılı bir biçimde kurmak ve geliştirmek üzere girişimcilik fırsatlarını ve deneyimini keşfedebilmek ve yaratabilmek 4
6) İşletmelerdeki projelerde ve takım çalışmasında sorumluluklarını yerine getirebilmek ve bir lider olarak davranabilmek
7) Alanla ilgili, İngilizce yazılmış belgelerin içeriğini tercüme edip açıklayabilmek
8) Bireysel ve kültürel çeşitliliğin farkında olmak, ve farklı kültürel çevrelerden gelen bireylerle toplumsal ve mesleki ortamlarda onları anlayarak etkileşimde bulunabilmek
9) Kişisel, mesleki, toplumsal ve iş etiği standartlarını ortaya koyabilmek, ilgili alanlardaki çeşitli uygulamaların etik boyutlarını değerlendirebilmek, ve topluma değer katma sürecinde etik davranışın öneminin farkında olabilmek
10) İşletme ile diğer disiplinler arasındaki karşılıklı etkileşimi anlamak ve farklı alanlardaki bilgi birikimini işletme alanında yenilikçi çözümler üretmek üzere ilişkilendirebilmek

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Teknik gezi
Staj/Yerinde Uygulama

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Projeler 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 16 48
Sınıf Dışı Ders Çalışması 16 80
Proje 1 25
Ara Sınavlar 1 10
Final 1 15
Toplam İş Yükü 178