Genetik ve Biyomühendislik | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | GBM422 | ||||||||
Ders İsmi: | Endüstriyel Genetik ve Biyomühendislik II | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi ELİF KUBAT ÖKTEM | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin sonunda öğrenci aşağıdaki kazanımları edinecektir: • Biyoproses teknolojilerinin uygulama alanlarını ve niteliklerini betimleme • Farklı biyoteknolojik proses süreçlerini değerlendirebilme • Biyokatalizlemenin esaslarını tanımlayabilme • Fermentasyon veriminin yükseltilmesine etki edecek genetik unsurları geliştirme • Biyokütle üretiminde optimum proses parametrelerini tanımlayabilme • Biyoteknolojik proseslerde enerji ve kütle denklikleri kullanarak mevcut sistemin teorik verimini hesaplayabilme • Mevcut sistemin eksik ya da kusurlu yönlerini belirleyebilme ve bunları giderecek ya da etkisini azaltacak çözümler üretme • Biyoteknolojik işlemler arasındaki farkları ayırt edebilme |
Dersin İçeriği: | • Biyoteknolojik proseslerin tarihçesi • Mikrobiyal Enzimler • Fermentasyon öncesi işlemler • Fermentasyon sonrası işlemler • Endüstriyel kimyasallar ve yakıtlar • Endüstriyel mikroorganizmalar • Kültür koleksiyonu • Teorik anlatım ve tartışma • Lecture and discussion • Katabolizma • Glikolitik iz yollar • Glikoliz • Anaerobik solunum • Anabolizma • Kinetik hız denklemleri • Bakım enerjisi ve endogenez solunum • Ürün oluşumu kinetik modellemeleri • Substrat kullanımı kinetik modelleri • Dışarıdan elektron alıcı olmadan anaerobik üreme • Üreme stokiyometrisi • Yarı tepkime kavramı • Ölme katsayısı • Bakım katsayısı • Özgül üreme hızı • Aerobik üremede verimlilik • Anaerobik ürün oluşumu • Kesikli sistemler avantajları ve dezavantajları • Yarı kesikli sistemler avantajları ve dezavantajları • Sürekli sistemler avantajları ve dezavantajları • Kesikli sistemde kinetik parametrelerin ölçülmesi • Kesikli sistemde oksijen kısıtlaması • Sürekli sistemlerde Monod modeli ve bakım mekanizması • Yoğurt ve ayran üretimi • Kefir ve kımız üretimi • Peynir ve tereyağı teknolojisi • Sucuk üretimi • Turşu üretimi • Sirke üretimi • Ekmek teknolojisi • Ekşi hamur teknolojisi • Şalgam üretimi • Boza üretimi • Tarhana üretimi • Nutrasötik gıdalar • Farmagıdalar • Fitösötikler • Probiyotik, prebiyotik ve simbiyotikler • Probiyotik bakterilerin faydaları • Tek hücre proteini karakterizasyonu • Endüstriyel mikrobiyal enzimler • Derin kültür tekniği • Hücre parçalamada Alkali yöntemi • Hücre parçalamada Ozmotik şok, ultra ses, lizozim uygulamaları • Antibiyotikler • Organik asitler • Vitaminler • Amino asitler • Organik asitler • Diasetil • Karbondioksit • Hidrojen peroksit • Bakteriyosinler |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | • Biyoteknolojik proseslerin tarihçesi • Mikrobiyal Enzimler • Fermentasyon öncesi işlemler • Fermentasyon sonrası işlemler • Endüstriyel kimyasallar ve yakıtlar • Plant Biotechnology History and Its Importance | - |
2) | • Endüstriyel mikroorganizmalar • Kültür koleksiyonu • Mutagenez-rekombinant DNA • Fermentasyon mikroorganizmalarının iyileştirilmesi • Kültür koruma | - |
3) | • Katabolizma • Glikolitik iz yollar • Glikoliz • Anaerobik solunum • Anabolizma • Plant tissue culture techniques | - |
4) | • Kinetik hız denklemleri • Bakım enerjisi ve endogenez solunum • Ürün oluşumu kinetik modellemeleri • Substrat kullanımı kinetik modelleri • Dışarıdan elektron alıcı olmadan anaerobik üreme • Techniques for Plant Transformation | - |
5) | • Üreme stokiyometrisi • Yarı tepkime kavramı • Ölme katsayısı • Bakım katsayısı • Özgül üreme hızı • Aerobik üremede verimlilik • Anaerobik ürün oluşumu • Transgenic plants for crop improvement • Genetically modified organisms | - |
6) | • Kesikli sistemler avantajları ve dezavantajları • Yarı kesikli sistemler avantajları ve dezavantajları • Sürekli sistemler avantajları ve dezavantajları • Kesikli sistemde kinetik parametrelerin ölçülmesi • Kesikli sistemde oksijen kısıtlaması • Sürekli sistemlerde Monod modeli ve bakım mekanizması • Field/Laboratory work | - |
7) | • ARASINAV | - |
8) | • Yoğurt ve ayran üretimi • Kefir ve kımız üretimi • Peynir ve tereyağı teknolojisi • Sucuk üretimi • Intellectual property rights in plant biotechnology | - |
9) | • Turşu üretimi • Sirke üretimi • Ekmek teknolojisi • Ekşi hamur teknolojisi | - |
10) | • Şalgam üretimi • Boza üretimi • Tarhana üretimi | - |
11) | • Nutrasötik gıdalar • Farmagıdalar • Fitösötikler • Probiyotik, prebiyotik ve simbiyotikler • Probiyotik bakterilerin faydaları | - |
12) | • Tek hücre proteini karakterizasyonu • Endüstriyel mikrobiyal enzimler • Derin kültür tekniği • Hücre parçalamada Alkali yöntemi • Hücre parçalamada Ozmotik şok, ultra ses, lizozim uygulamaları | - |
13) | • Antibiyotikler • Organik asitler • Vitaminler • Amino asitler | - |
14) | • Organik asitler • Diasetil • Karbondioksit • Hidrojen peroksit • Bakteriyosinler | - |
15) | Final Sınavı | - |
Ders Notları / Kitaplar: | • Biyoreaksiyon Mühendisliği, Biyolojik Proseslerin Kinetiği ve Modellenmesi, Su Vakfı Yayınları, Kocaeli, 2005 • Plant Biotechnology: The Genetic Manipulation of Plants (2nd ed.) by Adrian Slater, Nigel W. Scott, and Mark R. Fowler, 2012. • Introduction to Biotechnology (2nd ed.) by Thieman, W. J. and Palladino M. A., 2009. • Plants from Test Tubes by L. Kyte and J. Kleyn, 1996. • Micropropagation by P. Debergh and R. H. Zimmerman, 1994 |
Diğer Kaynaklar: | • Biyoreaksiyon Mühendisliği, Biyolojik Proseslerin Kinetiği ve Modellenmesi, Su Vakfı Yayınları, Kocaeli, 2005 • Plant Biotechnology: The Genetic Manipulation of Plants (2nd ed.) by Adrian Slater, Nigel W. Scott, and Mark R. Fowler, 2012. • Introduction to Biotechnology (2nd ed.) by Thieman, W. J. and Palladino M. A., 2009. • Plants from Test Tubes by L. Kyte and J. Kleyn, 1996. • Micropropagation by P. Debergh and R. H. Zimmerman, 1994 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||
1) Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik problemlerini modelleme ve çözme için uygulayabilme becerisi. | ||||||||||
2) Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||||||
3) Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. (Gerçekçi kısıtlar ve koşullar tasarımın niteliğine göre, ekonomi, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik sorunlar gibi ögeleri içerirler.) | ||||||||||
4) Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||||||
5) Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||||||
6) Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | ||||||||||
7) Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | ||||||||||
8) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | ||||||||||
9) Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | ||||||||||
10) Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | ||||||||||
11) Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik problemlerini modelleme ve çözme için uygulayabilme becerisi. | |
2) | Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | 1 |
3) | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. (Gerçekçi kısıtlar ve koşullar tasarımın niteliğine göre, ekonomi, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik sorunlar gibi ögeleri içerirler.) | 1 |
4) | Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | 1 |
5) | Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | |
6) | Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | 1 |
7) | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | 1 |
8) | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | 1 |
9) | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
10) | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | 1 |
11) | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. | 1 |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Ders | |
Laboratuvar | |
Proje Hazırlama | |
Sosyal Faaliyet |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Grup Projesi | |
Sunum | |
Raporlama |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 15 | % 10 |
Sunum | 1 | % 15 |
Projeler | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 25 |
Final | 1 | % 30 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 70 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 30 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 15 | 4 | 60 |
Laboratuvar | 15 | 4 | 60 |
Sunum / Seminer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 126 |