Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
• İzlence tanımlamak
• Gıda mikrobiyolojisinin yörüngesini açıklamak
• Mikrobiyal dünyayı tarif etmek |
- |
2) |
• Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica dahil olmak üzere gıda kaynaklı patojenlerin özelliklerini tanımlamak.
• Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarını tanıtmak ve tanıtmak
• Laboratuar güvenliğinin temellerini açıklamak
• Biyolojik Güvenlik Seviye 2 Laboratuarında İyi Laboratuar Uygulamalarını ve Davranışlarını Açıklamak |
- |
3) |
• Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Vibrio Cholerae, Aeromonas spp. Ve Brucella gibi gıda kaynaklı patojenlerin özelliklerini tanımlamak.
• PCA ve DRBC agar preparatlarını ve kullanılan farklı sterilizasyon tekniklerini açıklama |
- |
4) |
• Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Bacillus cereus dahil olmak üzere gıda kaynaklı patojenlerin özelliklerini tanımlamak.
• Mikrobiyolojik analiz için örnek homojenizasyon ve seyreltme tekniklerini örnekler.
• Dökme ve yayma plaka yöntemlerini göstermek |
- |
5) |
• Gıda kaynaklı virüslerin özelliklerini tanımlamak
• Suda bulaşan viral enfeksiyonların ve viral gastroenterit salgınlarının listelenmesi ve açıklanması
• Işık mikroskopisi için spekülasyonların hazırlanmasını açıklayın; basit ve gram boyama prosedürleri; ve mikroskopta mikroorganizmaların gözlenmesi |
- |
6) |
• Giardia intestinalis, Toxoplasma gondii, Cryptosporidium, Anisakis spp. Gibi gıda kaynaklı parazit yöntemlerinin özelliklerini ve önlenmesini tanımlamak
• Spor, flagella ve kapsül boyama prosedürünü listeleme ve açıklama |
- |
7) |
• Ara Sınav I |
- |
8) |
• Bakteriyel bozulmayı tanımlamak
• Maya bozulmasını tanımlamak
• Kalıp bozulmasını tanımlamak
• Süte direkt mikroskobik sayımı uygulamak
• Mikroskop faktörü hesaplamasını açıklamak |
- |
9) |
• Laktik asit bakterilerinin özellikleri ve kullanım alanları, Micrococcus spp.
• Clostridium perfringens analizini tanımlayın ve uygulamak |
- |
10) |
• Gıdaların mikrobiyolojik incelemesinin temel prensiplerini listelemek ve açıklamak; güvenlik sorunları, aseptik koşullar, örnekleme yöntemleri, örnek toplama, mikroorganizmaların ekimi vb.
• Koliform ve Escherichia coli analizini göstermek
|
- |
11) |
• Ara Sınav II |
- |
12) |
• Tespit ve numaralandırmayı, kültür ortamının hazırlanmasını, ortam hazırlanmasını, koloni sayma yöntemlerini vb. Açıklamak.
• Staphylococcus aureus analizini göstermek |
- |
13) |
• Tespit ve tanımlama yöntemlerini listeleme ve açıklama
• Salmonella analizini göstermek |
- |
14) |
• Algılama ve tanımlama yöntemlerini listeleme ve açıklama
• Salmonella analizini göstermek
• Mikroorganizma büyümesinin, immünolojik yöntemlerin, akış sitometrisinin tespitini listeleme ve açıklama,
• El, kıyafet ve çalışma yüzeylerinden toplanan örnekler üzerinde mikrobiyolojik analizler göstermek |
- |
15) |
• Final Sınavı |
- |
Ders Notları / Kitaplar: |
Lecture notes
Brock Biology of Microorganisms
Michael T. Madigan, John M. Martinko, Kelly S. Bender, Daniel H. Buckley, David A. Stahl
2014 Benjamin Cummings, San Francisco, USA | 13th edition
ISBN-10: 0321897390 | ISBN-13: 978-0321897398
Adams et. al., “Food Microbiology”, 3rd edition
|
Diğer Kaynaklar: |
Lecture notes
Brock Biology of Microorganisms
Michael T. Madigan, John M. Martinko, Kelly S. Bender, Daniel H. Buckley, David A. Stahl
2014 Benjamin Cummings, San Francisco, USA | 13th edition
ISBN-10: 0321897390 | ISBN-13: 978-0321897398
Adams et. al., “Food Microbiology”, 3rd edition
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli altyapıya sahiptir. |
5 |
2) |
Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır. |
5 |
3) |
Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular. |
5 |
4) |
Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular. |
5 |
5) |
Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır. |
5 |
6) |
Deney tasarlar, deney yapar, veri toplar sonuçları analiz eder ve yorumlar. |
5 |
7) |
Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır. |
5 |
8) |
Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. |
5 |
9) |
Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. |
5 |
10) |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. |
5 |
11) |
Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır. |
5 |
12) |
Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular. |
5 |
13) |
Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular. |
5 |
14) |
Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır. |
5 |
15) |
Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır. |
5 |
16) |
Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
5 |
17) |
Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar; bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır. |
5 |
18) |
Teknik resim kullanarak iletişim kurar. |
|
19) |
Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. |
|
20) |
Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olur; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olur ve çağın sorunları hakkında bilgiye sahiptir. |
|
21) |
Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. |
|
22) |
Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahiptir. |
|
23) |
Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olduğunu gösterir; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkındadır ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibidir. |
|