Dersin Amacı: |
Bu ders, yiyecek içecek endüstrisinin tarihini, sektörün bileşimini, pazarlamayı,menü tasarımını, tesis tasarımını, düzeni ve ekipmanı birleştirerek gıda ve içecek işletmeciliğinin yönetimi hakkında bilgi ve anlayış sağlamayı amaçlamaktadır. Ders ayrıca yiyecek ve içecek operasyonlarında insan kaynakları yönetiminin önemli unsurlarını da tanıtıyor. |
Dersin İçeriği: |
Hizmet psikolojisi, yemek odası personeli için profesyonel performans standartları, servis-eşya taşımacılığı için gerekli temel beceriler, servis sırası, sipariş alma, misafir ilişkileri ve alkol hizmetinin sorumluluğu ve tüketici boyutları. Alkollü içecekler sunan bir bar, salon veya yemek servisi kuruluşunun yönetimindeki belirli yönetim fırsatlarını ve zorlukları vurgulanır. Önemli ürün bilgisi yönelimi, maliyet kontrolü ve satın alma, üretim ve hizmet konuları ele alınmaktadır. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
•Giriş • Yiyecek ve İçecek Operasyonlarının Boyutu ve Kapsamı • Yiyecek ve İçecek Yönetimi • Yemek Deneyimini Yönetmek |
Ders programını gözden geçirmek. Bölüm 1'i okuyup sınıfta tartışmaya hazır olmak. |
2) |
• Restoran Sektörü |
Bölüm 2'yi okumak. Bölümlerin sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazır olmak. |
3) |
• Sözleşme, Seyahat ve Kamu Sektörü Catering |
Bölüm 1'i okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları göndermek. |
4) |
• Kavram Geliştirmek I |
Bölüm 3'ü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunun, sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
5) |
• Konsept Geliştirme II |
4. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayın, sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okumak ve cevapları sunup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
6) |
• Menü I |
5. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayın, sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyun ve cevapları sunup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
7) |
• Menü II |
5. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
8) |
Vize Sınavı |
|
9) |
• Yiyecek ve İçecek Operasyonları: Satınalma |
6. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunmak ve sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
10) |
• Yiyecek ve İçecek Operasyonları: Depolama |
6. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunmak ve sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
11) |
• Yiyecek ve İçecek Operasyonları: Üretim ve Servis |
7. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
12) |
• Personel Sorunları |
Bölüm 9'u okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanımak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
13) |
• Yiyecek ve İçecek Operasyonlarında Kalitenin Yönetimi |
11. bölümü okuyup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
14) |
• Eğilimler ve Gelişmeler • Final sınavı için özet ve hazırlık. |
12. bölümü okuyup ve sınıfta tartışmak. |
15) |
Final Sınavı |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli altyapıya sahiptir. |
|
2) |
Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır. |
|
3) |
Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular. |
|
4) |
Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular. |
|
5) |
Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır. |
|
6) |
Deney tasarlar, deney yapar, veri toplar sonuçları analiz eder ve yorumlar. |
|
7) |
Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır. |
|
8) |
Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. |
|
9) |
Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. |
|
10) |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. |
|
11) |
Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır. |
|
12) |
Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular. |
|
13) |
Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular. |
|
14) |
Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır. |
|
15) |
Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır. |
|
16) |
Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
|
17) |
Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar; bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır. |
|
18) |
Teknik resim kullanarak iletişim kurar. |
|
19) |
Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. |
|
20) |
Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olur; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olur ve çağın sorunları hakkında bilgiye sahiptir. |
|
21) |
Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. |
|
22) |
Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahiptir. |
|
23) |
Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olduğunu gösterir; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkındadır ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibidir. |
|