FDE306 Food Legislationİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gıda Mühendisliği (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gıda Mühendisliği (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: FDE306
Ders İsmi: Food Legislation
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 5
Öğretim Dili: EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi TUĞBA ÖZDAL
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı, bir öğrencinin rolünden bir yüksek lisans öğrencisinin rolüne geçmek için gerekli bilgileri vermektir. Odak, yönetim ve koordinasyon rollerinde öğrencinin yasal, etik ve mesleki sorumluluklarına yöneliktir.
Dersin İçeriği: Bu dersin sonunda öğrenciler:

• Bir gıda üretim zincirinde hijyen ve gıda güvenliğinin önemini açıklamak.
• Kötü hijyen maliyetini tanımlayın.
• Gıda tehlikelerini tanımlamak
• Gıda kaynaklı hastalıklarda mikroorganizmaların rolünü açıklamak.
• Gıda zehirlenmesi mikroorganizmalarının özelliklerini özetlemek
• Gıda kaynaklı enfeksiyonların mekanizmalarını göstermek.
• Kişisel hijyen ilkesini tartışmak.
• Yiyeceklerin sıcaklık kontrollerini tanımlamak.
• Gıda tesislerinin hijyenik tasarımını ve yapımını açıklamak.
• Gıda tesislerindeki temizlik ve dezenfeksiyonu tanımlamak.
• Haşere kontrol yöntemlerini açıklamak.
• Gıda alerjenleri riskini gösterin.
• HACCP ve gıda güvenliği sistemi ilkelerini tanımlamak.
• Bir gıda üretim tesisinde HACCP uygulamasını örneklendirmek.
• Gıda hijyeni mevzuatını örneklendirmek.
• Gıda satışını düzenleyen kanunu açıklamak.
• Gıda kanununda gıda kodeksinin rolünü tanımlamak.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Bu dersin sonunda öğrenciler: • Bir gıda üretim zincirinde hijyen ve gıda güvenliğinin önemini açıklamak. • Kötü hijyen maliyetini tanımlayın. • Gıda tehlikelerini tanımlayın. • Gıda kaynaklı hastalıklarda mikroorganizmaların rolünü açıklamak. • Gıda zehirlenmesi mikroorganizmalarının özelliklerini özetler. • Gıda kaynaklı enfeksiyonların mekanizmalarını göstermek. • Kişisel hijyen ilkesini tartışın. • Yiyeceklerin sıcaklık kontrollerini tanımlayın. • Gıda tesislerinin hijyenik tasarımını ve yapımını açıklamak. • Gıda tesislerindeki temizlik ve dezenfeksiyonu tanımlayın. • Haşere kontrol yöntemlerini açıklar. • Gıda alerjenleri riskini gösterin. • HACCP ve gıda güvenliği sistemi ilkelerini tanımlamak. • Bir gıda üretim tesisinde HACCP uygulamasını örneklendirin. • Gıda hijyeni mevzuatını örneklendirin. • Gıda satışını düzenleyen kanunu açıklamak. • Gıda kanununda gıda kodeksinin rolünü tanımlamak.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Hijyen, güvenli gıda ve gıda güvenliğini tanımlayın • Kötü hijyen maliyetini tartışın • Gıda zehirlenmesini tanımlamak • Gıda zehirlenmesi belirtilerini listeleyin • Gıda zehirlenmesinin nedenlerini açıklamak • Dünya çapında gıda zehirlenmesi artışını değerlendirin Kitaptaki ilgili bölümü okuyun
2) • Gıda tehlikelerini listeleyin • Biyolojik gıda tehlikelerini tanımlamak • Temel gıda mikrobiyolojisini tanıtmak • Fiziksel gıda tehlikelerini tanımlamak İlgili bölümü kitaptan okuyun
3) • Gıda zehirlenmesini tanımlamak • Gıda zehirlenmesinin devlet nedenleri • Bakteriyel gıda zehirlenmelerini tanımlar • Yüksek riskli yiyecekleri adlandırın Grup tartışması Bireysel gıda zehirlenmesi deneyimini tartışın
4) • Gıda alerjisini tanımlayın • Gıda alerjen yönetimini açıklar • GM gıda yararını ve risklerini değerlendirmek Grup tartışması
5) Kişisel hijyen ve gıda güvenliğini tanımlamak • İnsan kaynaklı gıda zehirlenmesi mikroorganizmalarını listeler • Kişisel hijyen kurallarını belirtin • El hijyenini açıklar Kitaptaki ilgili bölümü okuyun
6) • Hijyenik tasarım ilkelerini tanımlar • Ekipman yapım ilkelerini tanımlamak • Gıda teçhizatı ve makinelerinin prensiplerini tanımlamak Kitaptaki ilgili bölümü okuyun
7) • Temizlemenin faydalarını tanımlamak • Temizlik ve dezenfeksiyonun tanımlanması • Temizlik yöntemlerini listeleyin • İsmi temizlik kimyasalları • Temizlik yönetimini tanımak Kitaptaki ilgili bölümü okuyun
8) • Temizlemenin faydalarını tanımlamak • Temizlik ve dezenfeksiyonun tanımlanması • Temizlik yöntemlerini listeleyin • İsmi temizlik kimyasalları • Temizlik yönetimini tanımak Kitaptaki ilgili bölümü okuyun Ara sınav çalışması
9) ara sınav arasınav çalışması
10) • Gıda güvenliği sistemini tanımlamak • HACCP'yi tanımlayın • HACCP ilkelerini tanımlamak • Önkoşul programları tanımlama Kitaptaki ilgili bölümü okuyun
11) • HACCP uygulamasını tanımlayın • Tehlike analizi ve risk değerlendirmesini tanımlamak • HACCP planını tanımlama Kitaptaki ilgili bölümü okuyun
12) • Gıda güvenliği kontrollerini açıklamak • Üretim akışında gıda güvenliği kontrollerini tanımlamak • ISO22000 ve ilkelerini tanımlamak Ödevlerin sunumu (öğrenciler bireysel olarak seçilen konuda bir sunum hazırlar)
13) • Gıda hijyeni mevzuatını tanımlamak • Türk Gıda Kanununu açıklar • Gıda üreticisinin yasal sorumluluklarını listeler Kitaptaki ilgili bölümü okuyun
14) • Kayıt ve onayı tanımlayın • Gıda denetimi ve kontrollerini tanımlamak • Türk Gıda Kodeksini açıklar Kitaptaki ilgili bölümü okuyun Final sınavına hazırlık
15) Final sınavı Final sınavı çalışması

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Hygiene for Management
Richard A. Sprenger,
Highfield Publications,South Yorkshire DN57LY,UK.
ISBN: 978-1-909749-77-1
Diğer Kaynaklar: Öğretim üyesi ders notları

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

Program Kazanımları
1) Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli altyapıya sahiptir.
2) Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır.
3) Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular.
4) Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular.
5) Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır.
6) Deney tasarlar, deney yapar, veri toplar sonuçları analiz eder ve yorumlar.
7) Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır.
8) Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır.
9) Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır.
10) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
11) Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır.
12) Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular.
13) Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular.
14) Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır.
15) Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır.
16) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
17) Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar; bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır.
18) Teknik resim kullanarak iletişim kurar.
19) Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır.
20) Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olur; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olur ve çağın sorunları hakkında bilgiye sahiptir.
21) Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
22) Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahiptir.
23) Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olduğunu gösterir; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkındadır ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibidir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli altyapıya sahiptir. 5
2) Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır. 3
3) Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular. 5
4) Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular. 4
5) Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır. 5
6) Deney tasarlar, deney yapar, veri toplar sonuçları analiz eder ve yorumlar. 4
7) Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır. 5
8) Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. 5
9) Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. 4
10) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. 5
11) Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır. 5
12) Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular. 5
13) Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular. 5
14) Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır. 5
15) Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır. 5
16) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 5
17) Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar; bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır. 5
18) Teknik resim kullanarak iletişim kurar.
19) Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır.
20) Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olur; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olur ve çağın sorunları hakkında bilgiye sahiptir.
21) Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
22) Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahiptir.
23) Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olduğunu gösterir; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkındadır ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibidir.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ders

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Projeler 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 13 2 26
Ara Sınavlar 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 30