Gıda Mühendisliği (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | FDE306 | ||||||||
Ders İsmi: | Food Legislation | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | EN | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi TUĞBA ÖZDAL | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı, bir öğrencinin rolünden bir yüksek lisans öğrencisinin rolüne geçmek için gerekli bilgileri vermektir. Odak, yönetim ve koordinasyon rollerinde öğrencinin yasal, etik ve mesleki sorumluluklarına yöneliktir. |
Dersin İçeriği: | Bu dersin sonunda öğrenciler: • Bir gıda üretim zincirinde hijyen ve gıda güvenliğinin önemini açıklamak. • Kötü hijyen maliyetini tanımlayın. • Gıda tehlikelerini tanımlamak • Gıda kaynaklı hastalıklarda mikroorganizmaların rolünü açıklamak. • Gıda zehirlenmesi mikroorganizmalarının özelliklerini özetlemek • Gıda kaynaklı enfeksiyonların mekanizmalarını göstermek. • Kişisel hijyen ilkesini tartışmak. • Yiyeceklerin sıcaklık kontrollerini tanımlamak. • Gıda tesislerinin hijyenik tasarımını ve yapımını açıklamak. • Gıda tesislerindeki temizlik ve dezenfeksiyonu tanımlamak. • Haşere kontrol yöntemlerini açıklamak. • Gıda alerjenleri riskini gösterin. • HACCP ve gıda güvenliği sistemi ilkelerini tanımlamak. • Bir gıda üretim tesisinde HACCP uygulamasını örneklendirmek. • Gıda hijyeni mevzuatını örneklendirmek. • Gıda satışını düzenleyen kanunu açıklamak. • Gıda kanununda gıda kodeksinin rolünü tanımlamak. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Hijyen, güvenli gıda ve gıda güvenliğini tanımlayın • Kötü hijyen maliyetini tartışın • Gıda zehirlenmesini tanımlamak • Gıda zehirlenmesi belirtilerini listeleyin • Gıda zehirlenmesinin nedenlerini açıklamak • Dünya çapında gıda zehirlenmesi artışını değerlendirin | Kitaptaki ilgili bölümü okuyun |
2) | • Gıda tehlikelerini listeleyin • Biyolojik gıda tehlikelerini tanımlamak • Temel gıda mikrobiyolojisini tanıtmak • Fiziksel gıda tehlikelerini tanımlamak | İlgili bölümü kitaptan okuyun |
3) | • Gıda zehirlenmesini tanımlamak • Gıda zehirlenmesinin devlet nedenleri • Bakteriyel gıda zehirlenmelerini tanımlar • Yüksek riskli yiyecekleri adlandırın | Grup tartışması Bireysel gıda zehirlenmesi deneyimini tartışın |
4) | • Gıda alerjisini tanımlayın • Gıda alerjen yönetimini açıklar • GM gıda yararını ve risklerini değerlendirmek | Grup tartışması |
5) | Kişisel hijyen ve gıda güvenliğini tanımlamak • İnsan kaynaklı gıda zehirlenmesi mikroorganizmalarını listeler • Kişisel hijyen kurallarını belirtin • El hijyenini açıklar | Kitaptaki ilgili bölümü okuyun |
6) | • Hijyenik tasarım ilkelerini tanımlar • Ekipman yapım ilkelerini tanımlamak • Gıda teçhizatı ve makinelerinin prensiplerini tanımlamak | Kitaptaki ilgili bölümü okuyun |
7) | • Temizlemenin faydalarını tanımlamak • Temizlik ve dezenfeksiyonun tanımlanması • Temizlik yöntemlerini listeleyin • İsmi temizlik kimyasalları • Temizlik yönetimini tanımak | Kitaptaki ilgili bölümü okuyun |
8) | • Temizlemenin faydalarını tanımlamak • Temizlik ve dezenfeksiyonun tanımlanması • Temizlik yöntemlerini listeleyin • İsmi temizlik kimyasalları • Temizlik yönetimini tanımak | Kitaptaki ilgili bölümü okuyun Ara sınav çalışması |
9) | ara sınav | arasınav çalışması |
10) | • Gıda güvenliği sistemini tanımlamak • HACCP'yi tanımlayın • HACCP ilkelerini tanımlamak • Önkoşul programları tanımlama | Kitaptaki ilgili bölümü okuyun |
11) | • HACCP uygulamasını tanımlayın • Tehlike analizi ve risk değerlendirmesini tanımlamak • HACCP planını tanımlama | Kitaptaki ilgili bölümü okuyun |
12) | • Gıda güvenliği kontrollerini açıklamak • Üretim akışında gıda güvenliği kontrollerini tanımlamak • ISO22000 ve ilkelerini tanımlamak | Ödevlerin sunumu (öğrenciler bireysel olarak seçilen konuda bir sunum hazırlar) |
13) | • Gıda hijyeni mevzuatını tanımlamak • Türk Gıda Kanununu açıklar • Gıda üreticisinin yasal sorumluluklarını listeler | Kitaptaki ilgili bölümü okuyun |
14) | • Kayıt ve onayı tanımlayın • Gıda denetimi ve kontrollerini tanımlamak • Türk Gıda Kodeksini açıklar | Kitaptaki ilgili bölümü okuyun Final sınavına hazırlık |
15) | Final sınavı | Final sınavı çalışması |
Ders Notları / Kitaplar: | Hygiene for Management Richard A. Sprenger, Highfield Publications,South Yorkshire DN57LY,UK. ISBN: 978-1-909749-77-1 |
Diğer Kaynaklar: | Öğretim üyesi ders notları |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
|||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||||||||||||||
1) Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli altyapıya sahiptir. | ||||||||||||||||||||||
2) Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır. | ||||||||||||||||||||||
3) Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular. | ||||||||||||||||||||||
4) Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular. | ||||||||||||||||||||||
5) Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır. | ||||||||||||||||||||||
6) Deney tasarlar, deney yapar, veri toplar sonuçları analiz eder ve yorumlar. | ||||||||||||||||||||||
7) Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır. | ||||||||||||||||||||||
8) Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. | ||||||||||||||||||||||
9) Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. | ||||||||||||||||||||||
10) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. | ||||||||||||||||||||||
11) Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır. | ||||||||||||||||||||||
12) Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular. | ||||||||||||||||||||||
13) Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular. | ||||||||||||||||||||||
14) Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır. | ||||||||||||||||||||||
15) Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır. | ||||||||||||||||||||||
16) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | ||||||||||||||||||||||
17) Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar; bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır. | ||||||||||||||||||||||
18) Teknik resim kullanarak iletişim kurar. | ||||||||||||||||||||||
19) Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. | ||||||||||||||||||||||
20) Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olur; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olur ve çağın sorunları hakkında bilgiye sahiptir. | ||||||||||||||||||||||
21) Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. | ||||||||||||||||||||||
22) Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahiptir. | ||||||||||||||||||||||
23) Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olduğunu gösterir; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkındadır ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibidir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli altyapıya sahiptir. | 5 |
2) | Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır. | 3 |
3) | Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular. | 5 |
4) | Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular. | 4 |
5) | Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır. | 5 |
6) | Deney tasarlar, deney yapar, veri toplar sonuçları analiz eder ve yorumlar. | 4 |
7) | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır. | 5 |
8) | Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. | 5 |
9) | Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. | 4 |
10) | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. | 5 |
11) | Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır. | 5 |
12) | Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular. | 5 |
13) | Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular. | 5 |
14) | Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır. | 5 |
15) | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır. | 5 |
16) | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 5 |
17) | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar; bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır. | 5 |
18) | Teknik resim kullanarak iletişim kurar. | |
19) | Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. | |
20) | Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olur; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olur ve çağın sorunları hakkında bilgiye sahiptir. | |
21) | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir. | |
22) | Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahiptir. | |
23) | Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olduğunu gösterir; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkındadır ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibidir. |
Ders |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Projeler | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 13 | 2 | 26 |
Ara Sınavlar | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 30 |