Beslenme ve Diyetetik | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | BES212 | ||||||||
Ders İsmi: | Besin Kimyası ve Analizleri II | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR-EN | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | •Bu dersin amacı; solüsyon ve kolloid sistemler, su reaksiyonları ve buz ile karbonhidratların asit baz dengesine olan etkisi, aminoasit ve proteinler ile yağların reaksiyonu sonucu oluşan değişimler, enzim aktivitesini etkileyen faktörler, besinlerde bulunan enzimler ve endüstride kullanımı, besinlerde bulunan renk pigmentleri ve lezzet veren maddeler ve ögeleri açıklar. |
Dersin İçeriği: | Solüsyonlar ve kolloid sistemler Besinlerdeki su özellikleri, su tepkimeleri ve buz Karbonhidratlar Aminoasitler, peptitler ve proteinlerde yapısal değişikliklere yol açan tepkimeler Enzim aktivitesini etkileyen etmenler, besinlerde bulunan enzimler ve besin sanayiinde kullanım alanları Yağ asitleri ile oluşan tepkimeler Lipitler ve gıdalardaki tepkimeleri Besinlerde bulunan renk pigmentleri Besinlere lezzet veren maddeler ve ögeler |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Duyusal kalite değerlendirmesi | Power point sunum ve tartışma |
2) | • Temel besin işleme ve saklama yöntemleri (ısıl işlemler, dondurma, radyasyon, biyoteknoloji, evaporasyon, dehidrasyon, yüksek basınç işlemi, konserve vd.) | Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması |
3) | • Besin endüstrisinde kullanılan ambalajlama, paketleme yöntemleri | Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması |
4) | • Süt ve süt ürünlerinin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri | Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması |
5) | • Et, tavuk, balık ve ürünlerinin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri | Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması |
6) | • Yumurtanın genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri | Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması |
7) | Vize sınavı | Ders notları çalışılması |
8) | • Tahıl ve tahıl ürünlerinin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri | Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması |
9) | • Sebze ve meyvelerin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri | Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması |
10) | •İçeceklerin (çay, kahve, kakao vb.) genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri | Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması |
11) | • Şeker ve ürünlerinin genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri | Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması |
12) | • Yağların genel özellikleri, uygulanan besin işleme yöntemleri | Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması |
13) | •Fonksiyonel besinler, pre ve probiyotikler | Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması |
14) | Tekrar ve tartışma | Ders notlarının okunması Kitaptan ilgili bölümlerin okunması |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Saldamlı, İ., Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2005 2. Belitz, HD., Grosch, W. Food Chemistry. Springer-Verlag Berlin Heidelberg-Germany, 1999. |
Diğer Kaynaklar: | Güncel araştırma ve derleme makaleleri |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
|||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | ||||||||
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. | ||||||||
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | ||||||||
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | ||||||||
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. | ||||||||
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. | ||||||||
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. | ||||||||
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | ||||||||
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | 3 |
2) | Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. | 2 |
3) | Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 3 |
5) | Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 3 |
6) | Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. | 1 |
7) | Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. | 3 |
8) | Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. | 2 |
9) | Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | |
10) | Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | 4 |
Ders | |
Laboratuvar |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Laboratuar | 4 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 28 |
Ara Sınavlar | 14 | 28 |
Toplam İş Yükü | 112 |