Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | BBA411 | ||||||||
Ders İsmi: | Business Law | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | EN | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi CANSU TOPAL | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. B.Öğretim Elemanı |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | İşletme Hukuku dersinin ana amacı işletme öğrencilerine bir işletmeye fayda sağlayacak hukuk alanları hakkında bilgi vermektir. İşletmeyi ilgilendiren hukuki ilişkiler belirli bir çerçeve içinde işlenmekktedir; işletmeciler için gerekli özel borç ilişkileri bağlamında, satış, kira ve finansal kira sözleşmeleri de anlatılmaktadır. Bunların yanında özel hukuk ve kamu hukuku alanlarında açıklayıcı genel kavramlar da ele alınmaktadır. |
Dersin İçeriği: | Yasal işlemler; sözleşmelerin sınıflandırılması ve oluşturulması; ticaret hukukunun amacı; ticari işlemler; ortaklıklar, azınlıkların hakları; iflasın yasal olmayan özellikleri; birleşmeler; satın almalar; fikri mülkiyet; patent hakkı; telif hakkı; marka; ürün garantisi. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Müfredat Tamamlanması doğrulamak için Kurs Anahat, Eğitmen Tartışmak | Yok |
2) | • Hukuk kavramı • Hukukun zorlayıcı niteliği • Hukukun benzer kavramlarla karşılaştırılması • Hukukun önemi ve işlevi | Ders programını gözden geçirin Ödev: Bir sonraki ders için okuma |
3) | • Özel hukuk • Medeni hukuk • Türk Medeni Kanunu’nun yapısı • Türk Borçlar Kanunu’nun yapısı • TMK ve TBK’nın tarihsel gelişimi ve özelliği | Ödev: Bir sonraki ders için okuma |
4) | • Ticaret hukuku • Ticari işletme • Tacir • Esnaf • Haksız rekabet • Ticaret şirketleri • Kıymetli evrak • Deniz Ticareti • Sigorta • Devletler özel hukuku | Ödev: Bir sonraki ders için okuma |
5) | • Anayasa hukuku • Genel ilkeler • Cumhuriyetin nitelikleri • Demokratik devlet • Laik devlet • Sosyal devlet | Ödev: Bir sonraki ders için okuma |
6) | • Hukuk devleti • İdare hukuku • Ceza hukuku • Yargılama hukuku | Ödev: Bir sonraki ders için okuma |
7) | • İş hukuku • Bireysel iş hukuku • Toplu iş hukuku • Sosyal güvenlik hukuku • Fikir hukuku • Çevre hukuku • Bankacılık hukuku • İşletme hukuku | Yok |
8) | Vize Sınavı | Homework: assigned reading for next class session |
9) | • Hukukun kaynakları nedir? • Anayasa • Yasa • KHK • Tüzük • Yönetmelik • Örf ve adet hukuku • Hukukun yardımcı kaynakları | Yok |
10) | • Yasanın belirli bakımlardan uygulanması • Niteliği bakımından uygulanması: Emredici-Tamamlayıcı-Yorumlayıcı Kurallar • Yasanın yer bakımından uygulanması • Yasanın zaman bakımından uygulanması • Yasanın anlam bakımından uygulanması • Yasanın uygulanmasında yargıcın yetkileri | Ödev: Bir sonraki ders için okuma |
11) | • Kişi kavramı • Kişilerin türleri • Gerçek kişiler • Tüzel kişiler • Kişiliğin kazanılması • Gerçek kişilerin ehliyetleri | Ödev: Bir sonraki ders için okuma |
12) | • Tüzel kişilerin ehliyetleri • Haklardan yararlarnma ehliyeti • Hakları kullanma ehliyeti • Kişiliğin sona ermesi: Gerçek ve tüzel kişilerde Tüzel Kişilerin Ehliyetleri, Kişiliğin Sona Ermesi | Yok |
13) | • Hakkın kazanılması • Hakkın kaybedilmesi • Hakkın kullanılması ve korunması | Yok |
14) | • Hukuka uygun fiiller • Hukuki işlemlerde uyumsuzluk • Hukuki işlemlerin türkleri • Hukuka aykırı fiiller: Haksız filler ve Borca aykırı davranışlar | Yok |
15) | Final Sınavı | Sınava Hazırlık |
Ders Notları / Kitaplar: | Taşkent, Savaş İşletme Hukuku Bilgisi ©2012 | Beta Yayınları | ISBN 978-605-377-694-9 |
Diğer Kaynaklar: | Yok |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
|||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | ||||||||
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | ||||||||
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | ||||||||
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | ||||||||
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | ||||||||
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | ||||||||
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | |
2) | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | |
3) | Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | |
4) | Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | |
5) | Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | |
6) | Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | |
7) | Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | |
8) | Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | |
9) | Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Anlatım | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Okuma | |
Ödev | |
Örnek olay çalışması |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Sözlü sınav | |
Ödev | |
Örnek olay sunma |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 1 | % 15 |
Ara Sınavlar | 1 | % 25 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 15 | 45 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 15 | 30 |
Ödevler | 15 | 15 |
Küçük Sınavlar | 14 | 14 |
Ara Sınavlar | 15 | 36 |
Final | 15 | 34 |
Toplam İş Yükü | 174 |