Turizm ve Otel İşletmeciliği | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | ISLT423 | ||||||||
Ders İsmi: | Küçük ve Orta Ölçekli İşletme Yönetimi | ||||||||
Ders Yarıyılı: |
Bahar |
||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Fakülte Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi CANAN KOÇER DURMAZ | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi CANAN KOÇER DURMAZ EZGİ YILDIRIM SAATÇİ |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı, öğrencilere girişimcilik kavramını aşılatarak doğru adımları uygulamak koşuluyla küçük işletmelerin nasıl hayata geçirilebileceğini göstermektir. |
Dersin İçeriği: | Başlangıç aşaması; girişimci niyetleri; gerçekleştirme; yönetimsel fonksiyonlar; organizasyon ve strateji; pazarlama, insan kaynakları, finans ve üretimle ilgili konular; iş yaşam eğrisi, Mintzberg’in strateji zirvesi; teknik ve işletme iş gücü; altyapısal konular; küçük ve orta ölçekli kurumların oluşturulması; KOBİ yönetimindeki problemler; aile şirketlerinde yönetim problemleri; sürdürülebilir büyüme. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | • Küçük işletme nedir? | |
2) | • Küçük işletmecilik yönetimi ve girişimcilik | |
3) | • Küçük işletmelerde Planlama | Yeni fikirler üzerine düşünme |
4) | • İş Planı • İş Planı Nedir • İş Planı içerikleri işletmelerde nasıldır | |
5) | • Varolan işletmelere dahil olma • İş devralma-satın alma alternatifleri • Bir işletmede neler olmalı • Aile şirketini devralma | |
6) | • İş Kurmak • Start-up hakkında | |
7) | • Yeni işletmecilik türleri • Ev tabanlı iş modeli • Taraflı iş kurmak • Hızlı büyüyen start-up modeli | |
8) | • Finans Yönetimi • Küçük işletme muhasebesi • Finansal Analiz • Nakit akışı yönetimi | |
9) | • Küçük işletmede Finans • Temel Kapital Gereksinimi • Temel Finans Literatürü • Nasıl Kapital bulunur? | |
10) | • Yasal Süreç Hakkında • Küçük işletmelerde hukuki boyut | |
11) | • Küçük İşletmelerde Pazarlama: Strateji and Araştırma • Pazarlama Konsepti • Pazarlama Stratejisi • Pazar Araştırması | |
12) | • Küçük İşletmelerde Pazarlama: Ürün • Pazarlama karması • Yeni ürünler geliştirmek • Küçük İşletmelerde alım • Tedarikçi seçimi | |
13) | • Küçük İşletmelerde Pazarlama: 3P: Yer, Promosyon, Fiyat • Dağıtım kanalları ve yerleşim planı • Fiyat politikası • Pazarlama karması | |
14) | • Küçük işletmelerde yönetim • Küçük işletmelerde profesyonel yönetim • Küçük işletmelerde uluslararası yönetim • İnsan kaynakları yönetimi • Küçük işletmelerde yönetim modelleri | |
15) | • Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Dünyanın En Başarılı Küçük İşletmesi, Yazar: Michael Gerber, Yayınevi : Akılçelen Kitaplar 2015 Küçük İşletmeler İçin Büyük Fikirler; Yazar: Ruth King, Yayınevi : Pegasus 2007 Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Yeniden Yapılanma Stratejileri, yazar: İbrahim Yalçın Yayınevi : Nobel Bilimsel Eserler 2016. |
Diğer Kaynaklar: | Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde İhracat Pazarlaması, : Yazar: Sabiha Kılıç, Yayınevi : Nobel Akademik Yayıncılık 2011 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
|||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | ||||||||
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | ||||||||
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | ||||||||
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | ||||||||
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | ||||||||
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | ||||||||
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | |
2) | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | |
3) | Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | |
4) | Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | |
5) | Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | |
6) | Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | |
7) | Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | |
8) | Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | |
9) | Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Anlatım | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Okuma | |
Ödev | |
Problem Çözme | |
Proje Hazırlama | |
Rapor Yazma | |
Teknik gezi | |
Örnek olay çalışması |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Bireysel Proje | |
Grup Projesi | |
Sunum | |
Raporlama | |
Bilgisayar Destekli Sunum | |
Örnek olay sunma |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Final | 1 | % 100 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 0 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 100 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 15 | 45 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 105 |
Final | 1 | 14 |
Toplam İş Yükü | 164 |