Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | NUT323 | ||||||||
Ders İsmi: | Food Additives and Toxicology | ||||||||
Ders Yarıyılı: |
Güz |
||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR-EN | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı; Toksik gıda bileşenlerinin tanımı ve toksisiteleri üzerine etkili faktörlerin tanımlanması, toksik maddelerin oluşumu, kaynakları, kimyasal yapıları hakkında bilgi edinmek; toksik maddelerin olumsuz sağlık etkilerini tanımlamak; toksik bileşenleri azaltma stratejilerinin ve bu gıda güvenliği için tehlikelerinin belirlenmesini sağlamak |
Dersin İçeriği: | Toksik gıda bileşenlerinin tanımı ve toksisiteleri üzerine etkili faktörler; Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler ve yöntemler; Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan testler; Gıda kaynaklı mikrobiyal ve paraziter hastalık ve zehirlenmeler; Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik bileşikler; Pestisitler and veteriner ilaçları; Gıda katkı maddeleri; Ağır metaller ve diğer çevresel kontaminantlar; Gıdaların ışınlanması; Gıdaların işlenmesi sırasında oluşan toksik bileşikler; Gıda ambalaj materyallerinin güvenilirliği; İçme sularında kimyasal ve biyolojik kontaminasyonlar, kontrol yöntemleri; Yeni geliştirilen gıda maddeleri ve gıdalarda genetik modifikasyon uygulamalarının toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri; Toksikolojik değerlendirmelerde ulusal ve uluslararası düzenlemeler |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | • Toksik gıda bileşenlerinin tanımı ve toksisiteyi etkileyen faktörler | Ders notlarının okunması |
2) | Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler, yöntemler ve testler | Konuyla ilgili ders notlarının okunması |
3) | • Gıda katkı maddeleri ve toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri | İlgili ders notlarının okunması |
5) | • Gıdaların ışınlanması ve toksikolojik değerlendirmeler, radyoaktif kontaminantlar | İlgili ders notlarının okunması |
6) | • Pestisitler ve veteriner ilaçlarının toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri | İlgili ders notlarının okunması ve literatür takibi |
7) | Vize | İlgili tüm ders notlarının çalışılması |
8) | • Gıda kaynaklı mikrobiyal zehirlenmeler ve hastalıklar | Konuyla ilgili ders notlarının ve literatürün okunması |
9) | • Gıda ambalaj materyallerinin gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi | Konuyla ilgili literatür ve ders notu okunması |
10) | Ağır metaller ve diğer çevresel kontaminantların toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri | Konuyla ilgili literatür ve ders notlarının okunması |
11) | Gıda işleme yöntemleri ve oluşan bileşiklerin toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri | İlgili ders notlarının okunması ve literatür takibi |
12) | • Gıdalarda genetik modifikasyon uygulamalarının toksikolojk açıdan değerlendirilmeleri | İlgili literatür ve ders notlarının okunması |
13) | İlgili konularda sunum yapılması | İlgili litetürün takip edilerek, sunumların hazırlanması |
14) | Konuların tekrar edilmesi | Tüm ders notlarının çalışılması |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Stanley, O.T.2004. Food and Nutritional Toxicology, CRC Press. 2. Shibamoto, T., Bjeldanes, L.F. 2009. “Introduction to Food Toxicology”. Academic Press, Hartcourt Brace and Com. San Diego. 3. Sikorski, Z. E and Dabrowski, W. 2005. Toxins in Food, CRC Press 2005 4. Altuğ, T. (Ed.)., 2009. Gıda Katkı Maddeleri.Sidas Medya Ltd. Şti. İzmir. 268 s. |
Diğer Kaynaklar: | Ders içeriğiyle ilgili bilimsel makaleler Scientific articles relevant to the course content |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | |||||||||
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. | |||||||||
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |||||||||
4) Alanına özgü bilimsel bilgi üretme sorumluluğunu yerine getirir veya tanımlayıcı düzeyde araştırma yapar. | |||||||||
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | |||||||||
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. | |||||||||
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. | |||||||||
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. | |||||||||
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | |||||||||
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | 4 |
2) | Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. | 3 |
3) | Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 5 |
4) | Alanına özgü bilimsel bilgi üretme sorumluluğunu yerine getirir veya tanımlayıcı düzeyde araştırma yapar. | 5 |
5) | Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 5 |
6) | Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. | 5 |
7) | Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. | 4 |
8) | Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. | 3 |
9) | Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | 4 |
10) | Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | 4 |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Ödev | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Sunum | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 42 |
Sunum / Seminer | 14 | 14 |
Ara Sınavlar | 7 | 21 |
Toplam İş Yükü | 119 |