Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | NUT312 | ||||||||
Ders İsmi: | Institutional Nutrition II | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR-EN | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi AHMET MURAT GÜNAL | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi ÖMER ÇAĞATAY DEMİR |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı tüm Toplu Beslenme Sistemlerini, yemek hazırlama ve pişirme prensiplerini açıklamak, Standart yemek tarifleri oluşturmak, yiyeceklerin satın alma yöntemlerini tanımlamak, Besin kalite kontrollerinde temel alınan standartları, porsiyon kontrolü ve yemek servis yöntemlerini, yemek atık değerlendirmesi,bulaşık yıkama ve çöp atımını, maliyet kontrolünü, bu sistemlerde verimlilik ölçüm yöntemlerini ve iş kolaylaştırmayı öğretmek. |
Dersin İçeriği: | • Toplu Beslenme Servis Sistemleri hakkında bilgi sahibi olacaklar • Yemek hazırlama aşamalarını öğrenecekler • Pişirme prensiplerini öğrenecekler • Standart yemek tarifi oluşturabilecekler • Yiyeceklerin satın alma methodlarını bilecekler • Besin kalite kontrolünde temel alınan standartları tanımlayabilecekler • Porsiyon kontrolü yapabilecekler • Yemek servis methodları hakkında bilgi sahibi olacaklar • Yemek atık değerlendirmesi yapabilecekler • Bulaşık yıkama ve çöp atımı konularında bilgi sahibi olacaklar • Maliyet kontrolü yapabilecekler • Toplu Beslenme Sistemlerinde oluşabilecek kazaları ve bunların önlemlerini öğrenecekler • Iş kolaylaştırma hakkında bilgi sahibi olabilecekler. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | • Besin hazırlama ve pişirme ilkeleri | Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
2) | • Besin hazırlama ve pişirme ilkeleri (devam) | Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
3) | • Tarife Standartlaştırma | Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
4) | • Toplu Beslenme Sistemlerinde Satın alma metodları | Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
5) | • Besin kalite kontrollerinde temel alınan standartlar | Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
6) | • Besin kalite kontrollerinde temel alınan standartlar | Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
7) | • Vize sınavı | Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
8) | • Porsiyon kontrolü ve yemek servis yöntemleri | Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
9) | • Yemek atıklarının değerlendirilmesi | Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
10) | • Bulaşık yıkama,çöp atımı ve maliyet kontrolü | Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
11) | • Toplu Beslenme Sistemlerinde oluşabilecek kazalar ve önlemleri | Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
12) | • İş kolaylaştırma | Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
13) | • Porsiyon kontrolü ve yemek servis yöntemleri | Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
14) | • Genel tekrar | Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
15) | • Final sınavı | Ders notlarından ilgili konuyu okumak. |
Ders Notları / Kitaplar: | Dersin öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders notları ve sunumlar. |
Diğer Kaynaklar: | 1-Toplu Beslenme Servisi Yapılan Kurumlarda Sağlıklı Beslenme Rehberi 2- Toplu Beslenme Sektörü Araştırması (Merkezî Mutfaklar)- (METARGEM)2003 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
4 |
8 |
9 |
2 |
3 |
5 |
6 |
7 |
10 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||||
1) Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | ||||||||||
2) Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. | ||||||||||
3) Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | ||||||||||
4) Alanına özgü bilimsel bilgi üretme sorumluluğunu yerine getirir veya tanımlayıcı düzeyde araştırma yapar. | ||||||||||
5) Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | ||||||||||
6) Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. | ||||||||||
7) Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. | ||||||||||
8) Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. | ||||||||||
9) Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | ||||||||||
10) Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir. | 5 |
2) | Sağlık alanında edindiği bilgileri kullanarak birey, aile ve topluma yönelik koruyucu sağlık eğitimi yapar. | 2 |
3) | Alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | 2 |
4) | Alanına özgü bilimsel bilgi üretme sorumluluğunu yerine getirir veya tanımlayıcı düzeyde araştırma yapar. | 4 |
5) | Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 4 |
6) | Mezunlar sağlık alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlara yazılı ve sözlü olarak bilgilerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini aktarır ; ilgili kişi ve kurumların düşüncelerini, istek ve beklentilerini dinler. | 5 |
7) | Profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. | 3 |
8) | Sağlıklı ve/veya hasta bireyin yapısı, fizyolojik fonksiyonları ve davranışları; bireyin sağlığı ile fiziksel ve sosyal çevresi arasındaki ilişkisini anlamaya yetkindir. | 3 |
9) | Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | 4 |
10) | Sağlık alanı ile ilgili verileri toplar, yorumlar, uygular ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında ilgili disiplinlerden kişilerle işbirliği yapar ve toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | 4 |
Anlatım | |
Ders | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Problem Çözme | |
Rapor Yazma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Grup Projesi | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 4 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | 42 |
Ödevler | 4 | 3 | 12 |
Ara Sınavlar | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 146 |