Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | MASC117 | ||||||||
Ders İsmi: | Gıda Hijyeni ve Sanitasyon | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. CANSU İZGİ AYDIN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. EDA KÜLAK Doç. Dr. İLKAY GÖK |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Gıdaların üretimden tüketime giden süreç içinde insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde hazırlanması, bunlar için alınacak önlemler ve uygulamaları anlatılarak, gıda hijyeninin önemini kavratmak. |
Dersin İçeriği: | Gıda güvenliğinin anlamını tanıtmak ve hijyen kurallarının önemini ortaya koymaktır. Güvenli gıda üretmek için hijyen kurallarının önemini kavrar. Tarladan çatala kadar güvenli gıda üretim yöntemleri açıklanacaktır. Ayrıca, mutfak çalışanlarının gıda güvenliği mevzuatına göre güvenli gıda üretiminde rol ve sorumlulukları açıklanacaktır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Gıda Güvenliği | Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Semra Kayaardı, Sidas Yayıncılık |
2) | Gıdalarda kontaminasyon nedenleri | |
3) | Mikroorganizmalar | |
4) | Gıdalarda Mikrobiyel Bozulma Süreçleri | |
5) | Hijyen, Sanitasyon, Dezenfeksiyon, Sterlizasyon | |
6) | Kişisel Hijyen | |
7) | Ara Sınav | |
8) | İşyeri ve Gıda Hijyeni | |
9) | Gıda Hijyeni | |
10) | Haşare KOntrol Sistemleri ve Atık Maddelerin Uzaklaştırılması | |
11) | Kalite Güvence Kontrol ve Sanitasyon Programları | |
12) | HACCP/ Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları | |
13) | Gıda Güvenliği ile İlgili Ulusal ve Uluslar arası Kuruluşlar | |
14) | Gıda Güvenlik Mevzuatı |
Ders Notları / Kitaplar: | Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Semra Kayaardı, Sidas Yayıncılık |
Diğer Kaynaklar: | yok |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
|
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | |||||
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir. | |||||
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler. | |||||
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | |||||
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | |||||
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | 5 |
2) | Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir. | |
3) | Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler. | |
4) | İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | |
5) | Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | |
6) | (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. | 5 |
Anlatım | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Soru cevap/ Tartışma | |
Teknik gezi | |
Örnek olay çalışması | |
Staj/Yerinde Uygulama |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Gözlem | |
Sunum | |
Örnek olay sunma |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 1 | % 10 |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 15 | 69 |
Sunum / Seminer | 2 | 10 |
Ödevler | 13 | 13 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 136 |