Dersin Amacı: |
Tüketilmeye hazır yiyecek içecek üretimi ve servisi yapılan işletme veya kuruluşlarda, yemek menüsü hazırlama, yiyeceklerin hijyen kuralarına göre hazırlanması, depolanıp, servis edilmesi, sevk edilmesi, personel ve iş yeri hijyeninin sağlanması konularında öğrencinin yeterli donanıma sahip olmasını sağlamak. |
Dersin İçeriği: |
Hazır Yermek Endüstrisi, Beslenme ilkeleri ve Menü Planlama, Mutfak Planlama, Hazır Yemek Sistemlerinde Depolama, Gıda Güvenliği, Hijyen ve Sanitasyon, HACCP. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Tanıtım |
Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık |
2) |
Hazır Yemek Endüstrisi Tarihçesi |
Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık |
3) |
Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama |
Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık |
4) |
Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama |
Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık |
5) |
Mutfak Ekipmanları Mutfak Planlama |
Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık |
6) |
Mutfak Ekipmanları Mutfak Planlama |
Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık |
7) |
Ara Sınav
|
|
8) |
Hammadde Depolama
|
Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık |
9) |
Gıda Hazırlama Yöntemleri
|
Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık |
10) |
Gıda Hazırlama Yöntemleri |
Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık |
11) |
Hijyen ve Sanitasyon
|
Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık |
12) |
Hazır Yemek Sistemlerinde Gıda Güvenliği
|
Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık |
13) |
HACCP |
Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık |
14) |
HACCP |
Tayar M., Hecer C. (2013), Hazır Yemek Sistemleri , Dora Yayıncılık |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. |
|
2) |
Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir. |
|
3) |
Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler. |
|
4) |
İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. |
|
5) |
Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. |
|
6) |
(Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. |
|