Aşçılık | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | MASC233 | ||||||||
Ders İsmi: | Gıda İşleme Teknolojisi | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. CANSU İZGİ AYDIN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. EMİR GAMZE VATANDOST MADEN Öğr.Gör. EDA KÜLAK |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı, gıda teknolojisinin sağladığı avantajları kavrayarak, mutfak uygulamalarında farklılık yaratmaktır. Gıda işleme süreçleri hakkında elde edinilen bilgi uygun malzeme seçimi ve kullanımını sağlayacaktır. Öğrenciler, hammaddeden başlayarak tüketime hazır gıdaların pazarda sunumuna dek geçen endüstriyel süreçler hakkında temel bilgileri alırlar. |
Dersin İçeriği: | Mutfakta kullanılan ham maddelerin üretim teknolojisi hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler teknoloji ile ilgili temel bilgileri edineceklerdir. Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, hububat ve tahıl ürünleri endüstrinin nihai ürünleri mutfaklardaki ham maddelerdir. Üretim bilgisine sahip olurlarsa, şef mesleklerinde çok daha başarılı olabilir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Syllabus’un Tartışılması | Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697 |
2) | Teknik ve Teknoloji Teknolojinin tarihsel arka planı | Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697 |
3) | Gıda Teknolojisine Giriş | Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697 |
4) | Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi | Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697 |
5) | Süt Ürünleri Teknolojisi | Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697 |
6) | Et Teknolojisi | Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697 |
7) | Et Teknolojisi | Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697 |
8) | Ara Sınav | |
9) | Et Ürünleri | Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697 |
10) | Hububat Teknolojisi | Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697 |
11) | Hububat Teknolojisi | Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697 |
12) | Meyve ve Sebze Teknolojisi | Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697 |
13) | Meyve ve Sebze Teknolojisi | Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697 |
14) | Bitkisel ve Hayvansal Yağlar | Gıda Teknolojisi Bilişli A. ©2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697 |
Ders Notları / Kitaplar: | Gıda Teknolojisi Prof. Dr. Arsan Bilişli 2012 | Sidaş Yayınları, ISBN: 9786058797697 |
Diğer Kaynaklar: | Gıda Teknolojisi Bulduk, S. 2010, 6. Baskı, Detay Yayıncılık İstanbul |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | |||||
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir. | |||||
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler. | |||||
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | |||||
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | |||||
6) (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | 3 |
2) | Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplayabilir. | 3 |
3) | Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler. | |
4) | İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | |
5) | Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | 4 |
6) | (Catering) Toplu yemek organizasyonlarında görev yapar. Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilir. | 4 |
Alan Çalışması | |
Akran Değerlendirmesi | |
Anlatım | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Soru cevap/ Tartışma | |
Teknik gezi |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Uygulama | |
Gözlem | |
Bireysel Proje | |
Grup Projesi | |
Sunum | |
Akran Değerlendirmesi | |
Örnek olay sunma |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 1 | % 10 |
Ödev | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 15 | 69 |
Sunum / Seminer | 3 | 15 |
Ödevler | 14 | 28 |
Küçük Sınavlar | 5 | 10 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 166 |