Aşçılık (İkinci Öğretim) | |||||
Önlisans | TYYÇ: 5. Düzey | QF-EHEA: Kısa Düzey | EQF-LLL: 5. Düzey |
Ders Kodu: | MTUR108 | ||||||||
Ders İsmi: | Servis ve Teknikleri | ||||||||
Ders Yarıyılı: |
Bahar |
||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | |||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm/Fakülte Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. GÜLDEREN ARCA | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu ders servis kuralları ve öneminin yanında yiyecek ve içecek endüstrisi servis özelliklerini Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencilerine yönelik olarak vurgulamak amacı ile planlanmıştır. |
Dersin İçeriği: | • Gıda Sektörü Hakkında Genel Bilgi • Servis Personeli ve Görevleri • Hijyen, Sanitasyon ve Gıda Güvenliği • Menü Bilgisi • Servise hazırlık • Servis Sırası • Kahvaltı ve masa servisi • Bar Servisi |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | • Gıda Sektörü Hakkında Genel Bilgi | Kaynak Kitap |
2) | • Servis Personeli ve Görevleri | Kaynak Kitap |
3) | • Yiyecek ve İçecek Servis Bölgeleri ve Ekipmanları | Kaynak Kitap |
4) | • Hijyen Sanitasyon ve Gıda Güvenliği | Kaynak Kitap |
5) | • Hijyen Sanitasyon ve Gıda Güvenliği | Kaynak Kitap |
6) | Hijyen ile ilgili video izleme | Kaynak Video |
7) | Video görüntüsü üzerinden fikir tartışması ve değerlendirme | Kaynak Video |
8) | ARA SINAVI | |
9) | •Menü Bilgisi .Alakart Menu .Tabldot Menu .Örneklerin imcelenmesi | Kaynak Kitap |
10) | • Servise Hazırlık | Kaynak Kitap |
11) | • Servis Sırası | Kaynak Kitap |
12) | • Kahvaltı servisi | Kaynak Kitap |
13) | • Masa Servisi Türleri | Kaynak Kitap |
14) | Genel Tekrar | Kaynak Kitap |
15) | FİNAL SINAVI |
Ders Notları / Kitaplar: | Kaynak Kitap |
Diğer Kaynaklar: | Recourse Book |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | |||||
2) Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar. | |||||
3) Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler | |||||
4) İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | |||||
5) Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | |||||
6) Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Görevlerini yerine getirirken bireysel ve grup olarak sorumluluk alabilir, ilgili kişilerle etkin iletişim kurabilir, problemleri nitel ve nicel veriler kullanarak çözebilir. | |
2) | Yiyeceklerin kalori ve besin değerlerini hesaplar. | |
3) | Mönü planlaması yapar, uygulatır ve denetler | |
4) | İçecek çeşitlerini tanır, şarap sunumu yapar. | |
5) | Hamur işleri ve pastacılığı bilir, pastacılık yapar. | |
6) | Works in catering organizations(hotel,restoran), carries out best applications about producing food, occupational health and safety, food hygiene and safetya and general working practice |
Anlatım | |
Ders | |
Ödev |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Bilgisayar Destekli Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 28 | 2 | 56 |
Ödevler | 28 | 2 | 56 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 142 |