Dersin Amacı: |
Bu dersin amacı, Yönetimsel bakış açısıyla, bu ders stratejik yönetim, çevre analizi, strateji oluşturma, uygulama ve kontrol konularında öğrencilere temel bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu konularla ilgili vaka analizleri yapılmaktadır. Bu konular tartışılırken, küreselleşme, inovasyon, sürdürülebilirlik ve stratejik yönetimin Türk iş bağlamına uygulanabilirliğiyle bağlantı kurulacaktır. |
Dersin İçeriği: |
• Endüstrinin temel yapısal özelliklerini ve endüstrinin olgunlaşma düzeyini analiz edebilecektir.
• Çevre ve endüstrinin koşullarına göre firmaya en çok uyan stratejiyi geliştirebilecektir.
• Firmanın kaynaklarından, yeterlilik ve temel yetkinliklerinden en iyi şekilde yararlanmasını sağlayacak strateji ve hedefleri oluşturabilecektir.
• Stratejinin uygulanması sırasında oluşacak kritik durumları ve potansiyel riskleri tartışabilecektir.
• Strateji oluşturma, uygulama ve kontrol süreçlerini bir bütün olarak açıklayabilecektir.
|
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Strateji nedir?
Süreçler ve çeşitleri?
|
yok |
2) |
Tanımı
Süreçler
|
yok |
3) |
Analizler
Değerlendirmeler
|
yok |
4) |
Şirket
Analiz
Fırsatlar
Değerlendirme
|
yok |
5) |
Şirket
Analiz
Fırsatlar
Değerlendirme
|
yok |
6) |
Şirket
Analiz
Fırsatlar
Değerlendirme
|
yok |
7) |
Şirket
Analiz
Fırsatlar
Değerlendirme
|
Okuma tekrarı ve yeni fikirler üzerine düşünme |
8) |
vize sınavı |
vize sınavına hazırlık |
9) |
Şirket
Analiz
Fırsatlar
Değerlendirme
|
yok |
10) |
Şirket
Analiz
Fırsatlar
Değerlendirme
|
yok |
11) |
Şirket
Analiz
Fırsatlar
Değerlendirme
|
yok |
12) |
sunum |
yok |
13) |
sunum |
|
14) |
sunum |
yok |
15) |
final |
finale çalışma |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek |
|
2) |
Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak |
|
3) |
Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek |
|
4) |
Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak |
|
5) |
Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek |
|
6) |
Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak |
|
7) |
Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek |
|
8) |
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek |
|
9) |
Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
|