Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları |
|
1 - Bilgi |
Kuramsal - Olgusal |
2 - Beceriler |
Bilişsel - Uygulamalı |
1) • Süt proteinlerinin anlatılması,
• Sütün kesilmemesi için yapılması gereken işlem sırasının kavranması,
• Sübye yapım aşaması ve süte kıvam aldırma işleminin anlatılması,
• Fırında pişirme tekniğinin anlatılması,
• Şekerpare hamurunun yoğurma aşamasının kavranması,
• Hamura şekil verme işlemi,
• Şerbetin kıvamını ayarlamak,
• Tatlının pişirme aşaması ve tekniğinin gösterilmesi.
|
2) • İç malzemelerin tanıtımı,
• Tatlının yapım aşamasında uygulanacak tekniklerin anlatılması,
• Sübyenin yapım aşaması,
• Tatlının sübye ile kıvam aldırma aşamasının anlatılması,
• Sütlü tatlının hangi derecelerde, ve hangi şartlarda saklanmasının anlatılması,
• Tatlıların sunum tekniğinin kavratılması.
|
3) • İç malzemelerin anlatılması,
• Malzemelerin kavrulma işleminin izlenmesi ve proses aşamasının kontrolü,
• Şerbet ayarının anlatılması ve uygulama tekniği,
• Sunum aşamasının gösterilmesi.
|
4) • İç malzemelerin tanıtılması,
• Malzemelerin kavrulma işleminin izlenmesi ve proses aşamasının kontrolü;
• Şerbet ayarının anlatması, uygulama tekniği
• Sunum aşamasının gösterilmesi.
|
5) • İç malzemelerin tanıtılması,
• Hamurun yoğrulma tekniğinin ve elastik yapının oluşturulması,
• Hamurun dinlenim ve işlenim aşamasının anlatılması,
• Merdane ve oklava kullanma tekniğinin gösterilmesi,
• Pişirme tekniğini ve şerbet kıvamını uygulamalı gösterme.
|
6) • Hamur yoğurma tekniği ve dinlenme sürelerini anlatılması,
• Lokmanın yağda pişirme tekniğinin gösterilmesi,
• Şerbet kıvamını dengeleme ve şerbetleme aşamaları,
• Süt pişirme derecesinin kavratılması,
• Güllacı işleme tekniğinin gösterilmesi,
• Tatlının kıvam alma süresinin izlernmesi,,
• Sunum aşamasının gösterilmesi.
|
7) • Meyve tatlılarının şeker ile gözlenim sürelerinin belirlrnmesi,
• Meyve tatlılarının pişirme tekniklerinin anlatılması,
• Sunum tekniklerin gösterilmesi
• Kabak tatlısı ve Ayva Tatlısı
|
3 - Yetkinlikler |
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
Öğrenme Yetkinliği |
Alana Özgü Yetkinlik |
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
|
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
• Ders başlangıcında ders izlencesinin dağıtılması,
• Öğrencilere dersin içeriğinin anlatılması,
• Tanışma
• Beklentilerin paylaşılması,
• Ödev konularının dağıtılması ve öğrenciler tarafından seçimi
|
Ders izlencesini gözden geçirme |
2) |
• Süt proteinlerinin anlatılması,
• Sütün kesilmemesi için yapılması gereken işlem sırasının kavranması,
• Sübye yapım aşaması ve süte kıvam aldırma işleminin anlatılması,
• Fırında pişirme tekniğinin anlatılması,
• Şekerpare hamurunun yoğurma aşamasının kavranması,
• Hamura şekil verme işlemi,
• Şerbetin kıvamını ayarlamak,
• Tatlının pişirme aşaması ve tekniğinin gösterilmesi.
|
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
3) |
• İç malzemelerin tanıtımı,
• Tatlının yapım aşamasında uygulanacak tekniklerin anlatılması,
• Sübyenin yapım aşaması,
• Tatlının sübye ile kıvam aldırma aşamasının anlatılması,
• Sütlü tatlının hangi derecelerde, ve hangi şartlarda saklanmasının anlatılması,
• Tatlıların sunum tekniğinin kavratılması.
|
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
4) |
• İç malzemelerin anlatılması,
• Malzemelerin kavrulma işleminin izlenmesi ve proses aşamasının kontrolü,
• Şerbet ayarının anlatılması ve uygulama tekniği,
• Sunum aşamasının gösterilmesi.
|
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
5) |
• İç malzemelerin tanıtılması,
• Malzemelerin kavrulma işleminin izlenmesi ve proses aşamasının kontrolü;
• Şerbet ayarının anlatması, uygulama tekniği
• Sunum aşamasının gösterilmesi.
|
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
6) |
• İç malzemelerin tanıtılması,
• Pişirme tekniğinin gösterilmesi,
• Tavuğu pişirme, dövme ve tiftikleme tekniğinin kavratılması,
• Sübye yapım aşaması,
• Kazandibinin ocakta pişirilme tekniğinin uygulamalı gösterilmesi,
• Sunum aşamasının gösterilmesi.
|
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
7) |
• İç malzemelerin tanıtılması,
• Hamurun yoğrulma tekniğinin ve elastik yapının oluşturulması,
• Hamurun dinlenim ve işlenim aşamasının anlatılması,
• Merdane ve oklava kullanma tekniğinin gösterilmesi,
• Pişirme tekniğini ve şerbet kıvamını uygulamalı gösterme.
|
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
8) |
• Vize Sınavı |
Veri yok |
9) |
• İç malzemelerin tanıtılması,
• Hamur yoğurma işlemini gösterilmesi,
• Hamurun yoğrulma tekniğinin gösterilmesi,
• Yağda pişirme tekniğinin gösterilmesi,
• Şerbetin kıvamının anlatılması ve şerbetleme işleminin gösterilmesi, |
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
10) |
• Hamur yoğurma tekniği ve dinlenme sürelerini anlatılması,
• Lokmanın yağda pişirme tekniğinin gösterilmesi,
• Şerbet kıvamını dengeleme ve şerbetleme aşamaları,
• Süt pişirme derecesinin kavratılması,
• Güllacı işleme tekniğinin gösterilmesi,
• Tatlının kıvam alma süresinin izlernmesi,,
• Sunum aşamasının gösterilmesi.
|
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
11) |
• Hamur kıvamının ve elastiki yapının uygulamalı olarak gösterilmesi
• Hamurun dinlenme süresinin gözlemlenmesi.
• Katmer hamurunu el ile açma tekniğinin gösterilesi.
• Tatlının pişirme ve sunum aşamasının anlatılması
|
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
12) |
• Meyve tatlılarının şeker ile gözlenim sürelerinin belirlrnmesi,
• Meyve tatlılarının pişirme tekniklerinin anlatılması,
• Sunum tekniklerin gösterilmesi |
Bir sonraki ders için evde deneme uygulamaları yapılması |
13) |
finalde uygulayacakları tatlı seçimi |
veri yok |
14) |
• Genel tekrar yapılması.
• Öğrencilerin sorularının cevaplanması.
|
veri yok |
15) |
• Genel tekrar yapılması.
• Öğrencilerin sorularının cevaplanması.
|
Veri yok |
16) |
uygulamalı final sınavı |
Veri yok |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğrencileri, beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini çalışma hayatında uygularlar. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, mutfakta hijyen ve sanitasyon ile gıdaların saklanma koşulları konusunda bilgilidir. Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olur. |
|
2) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alkollü ve alkolsüz içecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, uluslararası pişirme ve doğrama teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yöresel mutfak ve uluslararası mutfak yemekleri hakkında bilgi sahibi olurlar. Bilgilerini okul ve çalışma hayatlarında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, Ulusal ve Uluslararası gıda güvenliği standartları hakkında bilgi sahibi olup, bilgilerini okul ve çalışma hayatında uygularlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri kişisel bakım, hijyen, giyim ve görünüm konusunda bilgili ve özenlidir.
Gastronomi bölümü öğrencileri, ulusal ve uluslararası tatlı ve ekmek teknikleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek- içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması hakkında bilgi sahibidir. |
|
3) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, başkalarıyla veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışır.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini ve uygulamaları hakkında bilgi sahibidir. |
|
4) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili bilgi ve becerileri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. |
|
5) |
Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri, alanı ile ilgili fiziksel ortamı tanır. Araç-gereçlerini tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur.
Gastronomi bölümü öğrencileri, medya ve sanatta gastronomi hakkında bilgi sahibi olurlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, sektör ile iş birliği yaparak, gelen talepler doğrultusunda projeler hazırlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, etkin iletişim kurma becerisine sahip olur. |
|
6) |
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilir ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek sorunları çözer.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi ve servisinde sanatsal yeteneğini kullanır.
Gastronomi bölümü öğrencileri, gıdaların içeriklerini ve gıdaları sağlığa uygun şekilde kullanmayı bilirler. Bilgilerini okul ve çalışma hayatında kullanırlar.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahiptir.
Okan Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencileri, Gastronomi ile ilgili yeni teknolojileri takip edebilecek bilgi düzeyine sahip olur ve etkili olarak kullanır. |
|