Dersin Amacı: |
Bu dersin amacı, öğrenciye işletmenin kurulması, işletmenin yönetimi ve devamlılığı ile ilgili temel kavramları ve çalışma hayatında yardımcı olacak, uygulamaya yönelik yeterlilikler kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği: |
İşletmeciliğe ilişkin temel kavramlar, İşletmenin kuruluş yerinin seçimi, İşletmenin kurulumunun gerçekleştirilmesi, İşletmenin fonksiyonları, İşletmenin yönetim fonksiyonu, İşletmenin yönetim fonksiyonu-İyi bir yöneticinin özellikleri neler olabilir? Örnek olay incelemeleri, İşletmenin insan kaynakları fonksiyonu. Bir kaynak olarak insanın işletmeler için önemi nedir? Güncel iş hayatından örnekler, İşletmenin üretim fonksiyonu-Ne-nasıl üretilecek? Üretilen Ürünün niteliğinin belirlenmesinde karar verici kim? Örnek incelemeler, İşletmenin pazarlama fonksiyonu-İşletmeler neden pazarlamaya ihtiyaç duyuyorlar? Acaba müşterilerin tüketim alışkanlıkları pazarlamanın birer ürünü olabilir mi?, İşletmenin muhasebe finansman fonksiyonu-paranın işletmeler için önemi nedir? Muhasebenin ürettiği bilgi işletmeler için ne anlam ifade etmektedir., İşletme türleri-Hukuki yapıları-Neden farklı tip işletmelerin varlığından bahsediyoruz. Bu işletmeciler için ne anlama geliyor. İşletmecilikte güncel konular-Örnek olay incelemeleri. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Dersin 14 haftalık izlencesi anlatılır. Dersin ana hatları ile nasıl işleneceği ve değerlendirme yöntenleri anlatılır. |
|
2) |
İşletme nedir?
İşletmecilikte kullanılan temel kavramlar nelerdir?
İşletme yaşayan bir organizma olarak düşünülebilir.
|
|
3) |
İşletmenin kuruluşuna kadar geçen safhaların incelenmesi
İşletme faaliyete başladıktan sonra, yaşamını sürdürebilmesi için yerine getirmesi gereken işletme fonksiyonlarının incelenmesi
|
|
4) |
İşletmelerin temel fonksiyonları olan yönetim fonksiyonu,
Üretim,
Pazarlama,
Personel. |
|
5) |
İşletme sınıflarının öğrenilmesi |
|
6) |
Kar etmek, topluma hizmet, mal ve hizmet üretmek,işletmede istihdamı sürekli kılma, topluma sosyal fayda oluşturma, verimli olma gibi işletme kavramlarının öğrenilmesi |
|
7) |
İşletmelerde büyüme ve küçülme tanımlar ve önemini açıklanır |
|
8) |
ara sınav |
|
9) |
Yönetim kavramının öğrenilmesi
Yönetim kavramının gelişim sürecinin bilinmesi |
|
10) |
Yönetimin işlevlerinin bilinmesi
Planlama ve örgütleme tanımlarının öğrenilmesi
|
|
11) |
İşletmelerde insan kaynakları yönetimi kavramının öğrenilmesi
İşletmelerde insan kaynakları yönetiminin işlevlerinin bilinmesi
|
|
12) |
Üretim yönetiminde yeni eğilimler, bilimsel yönetim, insan ilişkileri yaklaşımı, üretim fonksiyonunda kararlar, taktiksel kararlar gibi kavramların öğrenilmesi |
|
13) |
İşletmelerde muhasabe işlemlerinin öğrenilmesi
İşletmelerde sağlanan finansman kaynaklarının öğrenilmesi
|
|
14) |
Sunum yapma becerilerinin kazanılması
İşletme kavramlarının pekişmesi
|
|
15) |
Final sınavları |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Bireysel mesleki gelişimi için çalışır, İş sağlığı ve güvenliği konusunu bilir ve uygular, Kişisel koruyucu önlemleri ve çevre güvenliği kurallarını bilir ve uygular |
2 |
2) |
Çalışma alanı düzenlemesini bilir ve yaşlı bakım hizmetinin kalite standartlarına uygun olmasını sağlar |
2 |
3) |
Hizmet alan bireyin öz bakım bilgi ve becerilerinin kazandırılmasına yardımcı olur, Yüz ve boyun bakımını yapar, El-ayak-tırnak bakımını yapar, Ağız ve diş bakımını yapar, Saç/sakal/istenmeyen tüylerin bakımını yapar |
|
4) |
Hizmet alan bireyin banyosunu veya yatak içinde iken banyosunu yaptırır, Hizmet alanın giysilerini değiştirmesine, tuvalet ihtiyaçlarını gidermesine yardımcı olur
|
|
5) |
Öz bakım sonrası gerekli işlemleri yapar, Uygulamalar sırasında kullanılan malzemeleri hijyen kurallarına uygun tekrar kullanıma hazırlar. Bakımsırasında ortaya çıkan kişisel atıkları hijyen kurallarına uygun ortamdan uzaklaştırır. |
|
6) |
Hizmet alanın yatak takımlarını değiştirir ve yatak düzenini sağlar, Hizmet alanın oda düzenini sağlar, Hizmet alanın yaşadığı alanda kaza ve yaralanmaya karşı önlem alır |
|
7) |
Oral beslenmeyi sağlar ve/veya destekler, Oral beslenme sonrası gerekli işlemleri yapar
|
|
8) |
Hizmet alanın mobilizasyonunu sağlar, Vücut bütünlüğünü ve yatak yarasını takip eder, Yatak yarası oluşumunu engellemek için gerekli önlemleri uygular
|
|
9) |
Sosyal etkinliklere katılımını sağlar, Meşguliyet etkinliklerine katılımı için destek olur, Önerilen fiziksel aktivitelere katılımını sağlar, Önerilen zihinsel aktivitelere katılımını sağlar, Hizmet alanın uyum sürecine destek olur, Hizmet alan bireyin etkili iletişim kurmasını kolaylaştırır
|
|
10) |
Sağlık profesyonelinin olmadığı durumlarda hizmet alan bireyin tedavi sürecinde reçetelenmiş ilaç kullanımını (kırmızı ve yeşil reçete hariç) destekler,
Akut ve kronik rahatsızlıkların tedavi sürecinde sağlık profesyonelini destekler, Hizmet alan bireyi gözlemler
|
|