Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | ACCA306 | ||||||||
Ders İsmi: | Cost Accounting | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | EN | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi ALİNA TARAN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
GÖKTUĞ DUYAR Öğr.Gör. B.Öğretim Elemanı Dr.Öğr.Üyesi İREM BATIBAY TÜNAYDIN |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Maliyet muhasebesi ile ilgili temel kavramların bilgisi, maliyetlerin sınıflandırılması, işletmelerde üretim esnasında kullanılan maliyet unsurları, maliyet yerlerini belirleme ve maliyet dağıtım yöntemleri, işletmelerde uygulanan maliyet sistemlerini kavratabilmektir. |
Dersin İçeriği: | Maliyet muhasebesi ile ilgili temel kavramlar; maliyetlerin sınıflandırılması; maliyet muhasebesi kayıt sistemi; maliyetin unsurları; hammadde maliyetleri, işçilik maliyetleri ve genel üretim giderleri; maliyet sistemleri: sipariş maliyeti yöntemi, safha maliyeti yöntemi ve standart maliyet yöntemi; stok değerleme yöntemleri; maliyet-miktar ilişkileri; maliyet hesaplamalarında fire sorunu; maliyet muhasebesi uygulamaları. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | • Kurs içeriği • Maliyet muhasebesinin temel kavramları | - |
2) | • Maliyetlerin sınıflandırılması • Temel Maliyet Yönetimi Kavramları • Maliyet Etkenleri, Maliyet Havuzları ve Maliyet Nesneleri • Ürün ve Hizmet Maliyetlendirmesine İlişkin Maliyet Kavramları | - |
3) | • Maliyet muhasebesi kayıt sistemleri • Maliyet Tahsisi ve Maliyet Tahsisi: Doğrudan ve Dolaylı Maliyetler • Doğrudan ve Dolaylı Malzeme Maliyetleri • Doğrudan ve Dolaylı İşgücü Maliyetleri • Diğer Dolaylı Maliyetler | - |
4) | • Maliyet Tahsis yöntemleri • İş Maliyetlendirmesi • İş maliyetinin stratejik rolü • Gerçek, Normal ve Standart Maliyetlendirme ve önceden belirlenmiş bir genel gider oranının kullanımı | - |
5) | • İş Maliyetlendirmesi • İş maliyetinin stratejik rolü • Gerçek, Normal ve Standart Maliyetlendirme ve önceden belirlenmiş bir genel gider oranının kullanımı | - |
6) | • Maliyetlendirme süreci • Süreç Maliyetlemenin Stratejik Rolü • Eşdeğer birimler • Süreç Maliyetlendirmesinde Maliyet Akışı | - |
7) | • Yönetim kararları ve maliyet analizi • Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (ABC) • ABC Maliyetlemedeki Adımlar • Faaliyet Tabanlı yönetim (ABM) • Müşteri-Karlılık Analizi | - |
8) | ARA SINAV | - |
9) | • Yönetim kararları ve maliyet analizi • Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (ABC) • ABC Maliyetlemedeki Adımlar • Faaliyet Tabanlı yönetim (ABM) • Müşteri-Karlılık Analizi | - |
10) | • Envanter maliyetleme yöntemleri • Kalite maliyetini yönetmek | - |
11) | •Maliyet hesaplamalarında fire ve hatalı ürün sorunu | - |
12) | • Kapasite maliyeti • Kullanılan ve kullanılmayan kaynaklar | - |
13) | • Dönemin gözden geçirilmesi | - |
14) | • Dönemin gözden geçirilmesi | - |
Ders Notları / Kitaplar: | Veyis Naci Tanış, Hasan Özyapıcı (2023), COST ACCOUNTİNG AND MANAGEMENT ACCOUNTİNG, Karahan Kitabevi |
Diğer Kaynaklar: | Veyis Naci Tanış, Hasan Özyapıcı (2023), COST ACCOUNTİNG AND MANAGEMENT ACCOUNTİNG, Karahan Kitabevi |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | ||||||||
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | ||||||||
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | ||||||||
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | ||||||||
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | ||||||||
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | ||||||||
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | |
2) | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | |
3) | Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | |
4) | Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | |
5) | Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | |
6) | Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | |
7) | Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | |
8) | Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | |
9) | Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Anlatım | |
Ders | |
Okuma | |
Ödev | |
Problem Çözme | |
Proje Hazırlama |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Küçük Sınavlar | 2 | % 20 |
Sunum | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 35 |
Final | 1 | % 35 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 65 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 35 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 6 | 12 |
Sunum / Seminer | 6 | 18 |
Küçük Sınavlar | 1 | 3 |
Ara Sınavlar | 11 | 39 |
Final | 15 | 59 |
Toplam İş Yükü | 173 |