Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | ACCA327 | ||||||||
Ders İsmi: | Cost Management | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | EN | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi ALİNA TARAN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Öğr.Gör. MELTEM TÜMERDEM GENÇAY Dr.Öğr.Üyesi İREM BATIBAY TÜNAYDIN |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Maliyet yöntemleri ve maliyet analiz teknikleri ile işletme bütçeleri, stok planlaması ve kontrolü ele alınması amaçlanır. |
Dersin İçeriği: | Maliyet ve Unsurları;Maliyet Yükleme Yöntemleri; Tam maliyet, Normal Maliyet ve Değişken Maliyet yöntemleri; Standart Maliyetler ve Sapma Analizi; Yönetim Kararlarında Geçerli Maliyet Analizleri; Maliyet, Hacim ve Kar Analizleri; İşletme Bütçeleri; Stok Planlaması ve Kontrolü. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Maliyet Muhasebesininn amaç ve kapsamı | Ders Hocasının sunum ve kaynakları |
2) | Farklı kriterlere dayalı olarak maliyetlerin sınıflandırılmasını açıklar. | Derste anlatılan konular tekrarlanacak. |
3) | • Maliyet muhasebesi kayıt sistemlerini açıklar. | Derste anlatılan konular tekrarlanacak. |
4) | • Hammadde maliyetlerini açıklar | Derste anlatılan konular tekrarlanacak. |
5) | • İşçilik Maliyetleri. | Derste anlatılan konular tekrarlanacak. |
6) | • Genel üretim maliyetleri. | Derste anlatılan konular tekrarlanacak. |
7) | • Sipariş Maliyet Sistemi ve muhasebesi. | Derste anlatılan konular tekrarlanacak. |
8) | • Safha Maliyet Sistemi ve muhasebesi. | Derste anlatılan konular tekrarlanacak |
9) | • Standart Maliyet Sistemi ve muhasebesi. | Derste anlatılan konular tekrarlanacak. |
10) | • Stok Değerleme yöntemleri. | Derste anlatılan konular tekrarlanacak. |
11) | • Kısmi Maliyet Yöntemi. | Derste anlatılan konular tekrarlanacak. |
12) | • Maliyet- miktar ilişkileri. | Derste anlatılan konular tekrarlanacak. |
13) | • Maliyet hesaplamalarında fire ve özürlü mamuller sorunu. | Derste anlatılan konular tekrarlanacak. |
14) | • Maliyet yönetimi, | Derste anlatılan konular tekrarlanacak. |
15) | Final Sınavı | Yok |
16) | Final Sınavı | Yok |
Ders Notları / Kitaplar: | ders hocasının sunun ve kaynakları Edward Blocher (2021), Cost Management: A Strategic Emphasis, 9th Edition, McGraw-Hill Education, New York |
Diğer Kaynaklar: | Ders Hocasının sunum ve kaynakları Edward Blocher (2021), Cost Management: A Strategic Emphasis, 9th Edition, McGraw-Hill Education, New York |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | ||||||||
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | ||||||||
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | ||||||||
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | ||||||||
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | ||||||||
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | ||||||||
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | |
2) | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | |
3) | Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | |
4) | Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | |
5) | Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | |
6) | Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | |
7) | Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | |
8) | Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | |
9) | Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Alan Çalışması | |
Anlatım | |
Ders | |
Okuma | |
Problem Çözme | |
Soru cevap/ Tartışma | |
Örnek olay çalışması | |
Staj/Yerinde Uygulama |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Kurul-Committee | 1 | % 0 |
Ödev | 1 | % 10 |
Projeler | 1 | % 0 |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Juri | 1 | % 0 |
Final | 1 | % 50 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 50 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 50 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 96 |
Ödevler | 2 | 12 |
Ara Sınavlar | 1 | 12 |
Final | 1 | 15 |
Toplam İş Yükü | 183 |