Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
• Ders izlencesini tanımlar
• Dönem projesini açıklar, öğrenciden beklenen çıktıları açıklar
• Uluslararası işletmeciliği tanımlar
• Uluslararası işletmecilik dersinin önemini kavrar
|
Yok |
2) |
• Küreselleşme sürecini tanımlar
• Küreselleşmenin piyasaya ve üretim faktörlerine olan etkilerini açıklar
• Küreselleşme olgusunun yayılmasına neden olan unsurları tartışmak |
Ders izlencesi üzerinden geçmek ve ilgili kitabı temin etmek |
3) |
• Politik sistemleri tanımlar
• Politik riskleri tanımlar ve yöneticislerin bu risklerin etkilerini nasıl azaltabileceklerini tartışır
• Yasal sistemleri tanımlar
• Uluslararası işletmecilikte etik ve kurumsal sosyal sorumluluk olgularının önemini açıklar
• Uluslararası ilişkilerin uluslararası işletmecilik faaliyetlerini nasıl etkileyeceğini açıklar
|
Ödev: Can (2012), 1. Konunun okunması sf. 1-10. |
4) |
• Kültür kavramını tanımlar
• Ulusal kültür ve alt kültür kavramlarını tanımlar ve önemlerini açıklar
• Kültürün bileşenlerini listeler ve uluslararası işletmecilik üzerindeki etkilerini açıklar
• Fiziksel çevrenin ve teknolojinin kültür üzerindeki etkilerini açıklar
• Kültür kavramında sınıflandırmak üzere 2 teori üzerinde tartışır ve teorilerin uygulamadaki faydalarını açıklar
• Devlet güdümlü ekonomi kavramını tanımlar ve bu trenddeki düşüşün sebeplerini açıklar
• Karma ekonomilerin özelliklerini listeler ve özelleştirmeler için önemini vurgular
|
2 ve 3. Konuların sonundaki soruların sınıfta tartışmak üzere cevaplanması |
5) |
• Uluslararası ticaret hacmi ve dünyadaki üretilen ürün hacmi arasındaki ilişkiyi tanımlar
• Tarihte ticaret yapma akımlarını tartışır
• Merkantilizmi tanımlar ve dünya güçleri ve koloniler üzerindeki etkilerini açıklar
• Mutlak avantaj ve göreceli avantajlar teorilerini açıklar ve karşılaştırır
• Uluslararası ürün yaşam eğrisi ve factor donanımları teorilerini açıklar
• Yeni Ticaret ve Ulusların Rekabet Edebilme Avantajı Teorilerinin açıklar |
Proje konusu ile ilgili işletme seçilir ve takım üyelerinin isimleri ile birlikte öğretim üyesine bildirilir.
Dönem projesi üzerinde çalışma
|
6) |
• Devletin ticarete müdahalesinde politik, ekonomik ve kültürel unsurları tanımlar
• Uluslararası ticaretin geliştirilmesine yönelik olarak devletlerin uyguladıkları yöntemleri listeler ve açıklar
• Uluslararası ticaretin kısıtlanmasına yönelik olarak devletlerin uyguladıkları yöntemleri listeler ve açıklar
• Dünya Ticaret Örgütünün serbest ticaretteki önemini açıklar ve tartışır
• İşletme-Devlet İlişkilerini açıklar.
• Devletin ticari faaliyetler üzerindeki etkisini açıklar
• Kambiyoyu açıklar ve uluslararası pazarlarda kambiyo faaliyetlerini tanımlar
|
Ödev: Uluslararası Yönetim Vaka Uygulaması (5. Ve 6. Bölümlerin okuması ve online gönderilecek soruların cevaplanması.
Dönem projesi üzerinde çalışma
|
7) |
• Uluslararası strateji belirleme sürecini tanımlar
• Kurumsal düzeyde stratejik alternatifleri açıklar ve örneklendirir
• Stratejik iş birimi (SBU) düzeyinde stratejik alternatifleri açıklar ve örneklendirir.
• İşletmelerin ihracat, ithalat faaliyetlerini nasıl yürüttüklerini açıklar.
• İhracat ve ithalat faaliyetlerinde finansman sağlayıcı araçları tanımlar.
• Uluslararası işletmecilikte pazara giriş yöntemlerini tanımlar
• Uluslararası işletmecilikte farklı yatırım yöntemlerini tanımlar |
Dönem projesi üzerinde çalışma |
8) |
Vize sınavı |
Yok |
9) |
• Doğrudan Yabancı Yatırım şekillerini kurulma nedenleriyle tanımlar
• Doğrudan Yabancı Yatırım konuların yönetimsel unsurların önemini açıklar
• Devletlerin Doğrudan Yabancı Yatırımı sınırlandırmalarındaki ve gelişmelerine izin vermelerindeki nedenleri açıklar
|
Bölümden 1. den 7. Bölümün sonuna kadar olan konuların okunması |
10) |
• Organizasyonel yapılanmanın önemini açıklar
• Farklı organizasyonal yapılanmaları tanımlar ve avantaj ve dezavantajlarını açıklar
• Çalışma gruplarının günümüzdeki önemini açıklar
• Sanal ilişki ağı organizasyonlarının günümüzdeki önemini açıklar |
Dönem projesi üzerinde çalışma
Ödev: Sınıfta dağıtılan Örnek Olay uygulamasının sonraki derste tartışmak üzere okunması ve soruların önceden cevaplandırılması
|
11) |
• Küreselleşmenin uluslararası pazarlama faaliyetllerindeki etkisini açıklar
• Uluslararası ürün ve tanıtım stratejileri geliştirilirken yöneticilerin dikkate alması gereken faktörleri tanımlar ve sınıfta tartışır
• Uluslararası ürün fiyatlandırma stratejileri geliştirilirken yöneticilerin dikkate alması gereken faktörleri tanımlar ve sınıfta tartışır
• Uluslararası dağıtım stratejileri geliştirilirken yöneticilerin dikkate alması gereken faktörleri tanımlar ve sınıfta tartışır
|
Dönem projesi üzerinde çalışma |
12) |
• Uluslararası Operasyon Yönetimi Stratejilerini oluştururken dikkate alınması gereken unsurları belirler
• Fiziksel kaynakların temininde dikkate alınacak konuları listeler |
Dönem Projesini Taslak Kopyasının Ön İnceleme için Teslimi |
13) |
• Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimini tanımlar
• Uluslararası işletmelerin personel temini sürecinde başvurdukları stratejileri tartışır
• İşe alma ve yerleştirme sürecinde uluslararası işletmelerin karşı karşıya kaldıkları zorlukları tartışır.
• Uluslararası işletmelerin çalışanları ve yöneticilerin ücret paketlerini oluştururken dikkate almaları gereken faktörleri açıklar
• Uluslararası arenada işçi-işveren ilişkilerinin önemini tartışır ve konuyla ilgili dünyadaki farklı uygulamaları açıklar
|
Taslak Proje kopyalarının control sonrası öğrenciye geri verilmesi ve nihai haline getirilmesi için üzerinde çalışmaya devam edilmesi |
14) |
• Dönem projelerinin sunumlarını gerçekleştirir. |
Dönem projesi raporunun son haline getirilmesi ve proje sunumunun hazırlanması |
15) |
Final Sınavı |
Final sınavına çalışma |
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek |
|
2) |
Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak |
|
3) |
Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek |
|
4) |
Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak |
|
5) |
Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek |
|
6) |
Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak |
|
7) |
Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek |
|
8) |
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek |
|
9) |
Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
|