Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | BBA421 | ||||||||
Ders İsmi: | Advanced Entrepreneurship | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | EN | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | EZGİ YILDIRIM SAATÇİ | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
EZGİ YILDIRIM SAATÇİ Dr.Öğr.Üyesi CEYDA OVACI |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı, “scale-up” fazı olarak düşünülebilecek daha geniş ölçekli girişimci kapasitesini arttırmak, tüm stratejik kararları sürdürülebilir bir çerçevede oluşturmak, KOSGEB ve TÜBİTAK gibi fon bazlı organizasyonların desteğiyle büyümeye katkı sağlayacak iş modellemelerini oluşturmaktır. İş planı yaratım süreci ve Osterwalder’in iş kanvası modeli hakkında fikir vererek eleştirel girişimciliği ve becerileri arttırmaktır. |
Dersin İçeriği: | Girişimci kapasitesinin genişlemesi; girişimcilik kanvası; çoğalma aşaması; stratejik kararlar; sürdürülebilir büyüme modeli; fon yaratma amaçlı KOSGEB ve TÜBİTAK gibi alternatif kurumlar, iş planı yaratma ve Osterwalder’in iş modeli, ileri düzeyde eleştirel düşünme; iş planı sunumu. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | • Girişimci kimdir • Girişimcilik nedir • Girişimcilik Nitelikleri | |
2) | • İş Geliştirme ve Yaratıcılık – Başarılı Örnekler • Girişimciliğin diğer adımları: Fikri Geliştirmek | Okuma önerileri ve fikir üzerine düşünme |
3) | • İş Planı Konsepti ve Aşamaları • İş Planı modelleri ve örnekler | Vaka örnekleri |
4) | • Yönetim Organizasyon Planı • Yönetim Organizasyon Planına başarılı örnekler | Fikir üzerine düşünme |
5) | • Pazar Analizi ve Pazarlama Planı • Pazar Analizi ve Pazarlama Planına Başarılı Örnekler | |
6) | • Üretim Planı • Üretim Planı aşamaları ve örnekleri | |
7) | • İnsan Kaynakları Yönetimi • İK konsepti ve organizasyonu | |
8) | • Finans Planı • Finans Planına başarılı modeller | |
9) | • Risk Yönetimi • Risk nedir • Risk Faktörleri nedir ve çözümleri | |
10) | • Dış Ticaret ve e-ticaret • Dış Ticaret ve e-ticaret model örnekleri | |
11) | • Stratejik Yönetim ve İş Planı Oluşturma • Stratejik Yönetime Örnekler • İş Planı Oluşturma | |
12) | • İş Planı Yazma • İş Planı Oluşturma | |
13) | • İş Planı Yazma • İş Planı Oluşturma | |
14) | • İş Planı Yazma • İş Planı Bitirme |
Ders Notları / Kitaplar: | Girişimci İşletme; Yazar: Michael E. Gerber, Çevirmen: Oytun Buyrukçu; Yayınevi : Kuraldışı Yayınları, 2015. İnovasyon;Yazar: Harvard Business Review, Çevirmen: Melis İnan; Yayınevi : Optimist, 2014. Girişimcilik ve Sürdürülebilirliği, Yazar: Tuğba Karabulut, Yayınevi : Papatya Yayıncılık 2010. İş Modeli Üretimi; Yazar: Alexander Osterwalder, Yves Pigneur, Çevirmen: Levent Gökte, Yayınevi: Optimist 2012 |
Diğer Kaynaklar: | Yok |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
|||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | ||||||||
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | ||||||||
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | ||||||||
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | ||||||||
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | ||||||||
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | ||||||||
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | |
2) | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | |
3) | Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | |
4) | Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | |
5) | Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | |
6) | Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | |
7) | Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | |
8) | Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | |
9) | Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Ödev | |
Problem Çözme | |
Proje Hazırlama | |
Rapor Yazma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Sözlü sınav | |
Ödev | |
Bireysel Proje | |
Grup Projesi | |
Sunum | |
Raporlama | |
Bilgisayar Destekli Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Final | 1 | % 100 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 0 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 100 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 95 |
Final | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü | 165 |