Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
• Perakendeciliği farklı bakış açılarıyla tanımlama
• Stratejik planlama ve uygulamalarını açıklama
• Perakendecilikte müşteri hizmeti ve ilişkisel pazarlamanın rolünü açıklama
|
|
2) |
• Müşteri için değer kavramını açıklama ve perakendecilikte müşteri ilişkilerindeki rolünü tanımlama
• Rekabet ortamında müşteri ve kanal ilişkilerinin nasıl yönetilebileceğini açıklama
• Ürün ve hizmet perakendeciliğinde ilişkilerin oluşturulmasındaki farkları tartışma
• Perakendecilikte teknolojinin rolünü tanımlama
• Etik konuların perakendecilikteki önemini tartışma
|
Okuma ödevi öğrencilere email ile gönderilecek |
3) |
• Farklı türdeki perakendeciler için stratejik planlamanın rolünü tanımlama
• Perakendecilikte stratejik planlamanın aşamalarını tartışma: durum analizi, amaçlar, hedef kitle belirleme, kontrol ve geri dönüş
• Perakende stratejisinde control edilebilen ve control edilemeyen unsurları açıklama
|
Okuma ödevi öğrencilere email ile gönderilecek |
4) |
• Perakendecilerin nasıl sınıflandırıldıklarını açıklama
• Sahiplik türüne göre perakendecileri tanımlama ve her birinin özelliklerini açıklama
• Dağıtım kanalı üzerinde etkili olmak için üreticiler, toptancılar ve perakendeciler tarafından kullanılan yöntemleri tartışma
• Perakende çemberi ve perakendecilik yaşam eğrisi kavramları ile perakendecilerin strateji karmalarının performanslarını açıklama
|
Okuma ödevi öğrencilere email ile gönderilecek |
5) |
• Tek ve çok kanallı perakendeciliği tanımlama
• Mağazasız perakendecilik stratejisi karmalarıyla ilgili temel kavramları açıklama: doğrudan pazarlama ve doğrudan satış
• Elektronik perakendeciliğin çıkışını açıklama
• Geleneksel olmayan perakendecilik: sanal perakendeler ve diğer türler
|
Okuma ödevi öğrencilere email ile gönderilecek |
6) |
vize sınavı |
|
7) |
• Perakendecilikte müşteri ihtiyaçlarını belirlemenin önemini açıklama
• Müşterilerin demografik özellikleri, yaşam tarzları, istek ve ihtiyaçlarının perakendecilikte nasıl kullanılabileceğini tanımlama
• Ürün satın alma davranışı ve aşamalarını açıklama
• Hedef kitle üzerinde perakendecilerin ve çevresel faktörlerin etkilerini açıklama
|
|
8) |
• Mağaza yerinin perakendeciler için önemini tartışma
• Mağaza yeri seçimindeki aşamaları tanımlama
• Ticari alan kavramını ve bileşenlerini açıklama
• Perakendeciler için alternatif yerler: izole olmuş mağazalar, planlanmamış iş bölgeleri ve planlı alışveriş merkezleri
• Perakende yeri seçimi kararını oluşturan faktörleri açıklama
|
Okuma ödevi öğrencilere email ile gönderilecek |
9) |
• Perakendecilik kurumun oluşturulmasındaki aşamaları açıklama
• Perakendecilikte insan kaynakları yönetiminin rolünü tanımlama
• Perakendecilik kuruluşu ve insan kaynakları yönetimi
|
Okuma ödevi öğrencilere email ile gönderilecek
|
10) |
• Operasyonlar yönetimini tanımlama ve karlılık planlamasını açıklama
• Varlık yönetimi, stratejik kar modeli, perakendecilikte finansal eğilimler kavramlarını açıklama
• Perakende bütçeleme ve kaynak ayrımını tanımlama
• Perakende işletmeciliğinde önemli kavramları açıklama: mağaza formatı, mağaza büyüklüğü ve yeri, insan kaynağı ayrımı
|
|
11) |
• Farklı satın alma formatlarını ve süreçleri açıklama
• Mal planlaması unsurlarını açıklama: Yenilikçilik, marka oluşturma, zamanlama, kaynak ayrımı, tahminde bulunma
• Kategori yönetimi ve mamul yazılımlarını tartışma
• Mal planlamasının aşamalarını açıklama: bilgi edinme, mal kaynaklarını seçme, değerlendirme, müzakere, satışı tamamlama, mal alımı ve stoklama, sipariş tekrarı
• Lojistik ve envanter yönetiminin mal planlamasındaki rolünü açıklama
|
Okuma ödevi öğrencilere email ile gönderilecek |
12) |
• Finansal mal planlaması ve yönetiminin temel kavramlarını açıklama
• Perakendecilikte muhasebe ve maliyet yönetimi araçlarını açıklama
• Mal tahmini ve bütçeleme sürecini tanımlama
• Envanter kontrolü yöntemlerini tartışma
• Perakendecilikte fiyatlandırmanın rolünü tanımlama
• Fiyatlandırma kararı üzerinde tüketiciler, üreticiler, toptancılar gibi faktörlerin etkisini tartışma
• Perakendecilikte fiyatlandırma stratejisinin çerçevesini tanımlama: amaçlar, genel politika, temel strateji, uygulama ve ayarlamalar
|
Okuma ödevi öğrencilere email ile gönderilecek |
13) |
• Perakendecilikte müşterilerle iletişimin önemini açıklama ve perakende imajını tanımlama
• Perakendecilikte mağaza imajını oluşturan faktörleri açıklama: İş ve dış faktörler, görseller, tasarım, teşhir
• Müşterilerin alışverişte daha çok vakit harcamaları için onları teşvik edecek yöntemleri açıklama
• Perakendecilikte tutundurmanın unsurlarını açıklama: reklam, halkla ilişkiler, kişisel satış ve satış promosyonu
• Perakendecilikte tutundurmanın stratejik unsurlarını tartışma: amaçlar, bütçeleme, pazarlama karmasını uygulama, değerlendirme ve revise etme
|
Okuma ödevi öğrencilere email ile gönderilecek |
14) |
• Perakende stratejisinde entegrasyonun önemini tartışma
• Entegre perakende stratejisi geliştirmek için gerekli önemli faktörleri açıklama: planlama süreci, fırsat analizi, üretkenlik, performans ölçümü ve senaryo analizi
• Stratejik planlama ve analizde endüstri ve şirket verisinin nasıl kullanılabileceğini tartışma
• Perakende denetiminin önemini tartışma
|
Okuma ödevi öğrencilere email ile gönderilecek |
15) |
final sınavı |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek |
|
2) |
Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak |
|
3) |
Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek |
|
4) |
Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak |
|
5) |
Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek |
|
6) |
Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak |
|
7) |
Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek |
|
8) |
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek |
|
9) |
Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
|