Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | FNCE306 | ||||||||
Ders İsmi: | Current Issues in Global Economy | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | EN | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi MEHMET GÖKHAN GÖKTAN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi MEHMET GÖKHAN GÖKTAN |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı öğrencilere makroekonomik veri analizi; sector analizi; küresel piyasalar; uluslararası yatırım riskleri; faiz paritesi ve carry trade; yatırım fonları; emeklilik fonları; yatırım bankacılığı; finansal krizler; eşikaltı ipotek piyasası krizi; menkul kıymetleştirme; teminatlı borç yükümlülüğü; finansal krizlerin yayılması; sınır ötesi sermaye hareketleri; küresel finansal dengesizlikler konularının anlatılmasıdır. |
Dersin İçeriği: | Makroekonomik göstergelerin özellikleri ve makroekonomik analiz; Makroekonomik göstergeleri yorumlama; sanayi analizi; mal piyasası; küresel marketler; uluslararası yatırımlarda risk; faiz oranım şartı ve taşınan ticaret; karşılıklı fon endüstrisi; emeklilik fonları; yatırım bankaları ve underwriting; finansal kriz dinamikleri; subprime mortgage krizi; menkul kıymetleştirme ve teminatlı borç yükümlülükleri; finansal bulaşıcılık; Sınır ötesi sermaye akışlarının dinamikleri; küresel mali dengesizlikler. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | General overview of the course | YOK |
2) | Mortgage Piyasaları: ipotek özellikleri, konut ipoteğinin özellikleri, ipotek kredisi türleri, ikincil ipotek piyasası, ipoteklerin menkul kıymetleştirilmesi | Okuma: bölüm 14 |
3) | Mortgage Piyasaları: ipotek özellikleri, konut ipoteğinin özellikleri, ipotek kredisi türleri, ikincil ipotek piyasası, ipoteklerin menkul kıymetleştirilmesi | okuma bölüm 14 |
5) | Finansal Kriz: Gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde finansal kriz dinamikleri. | 8. bölümü okuma |
6) | Bankacılık Krizi: sistemik bankacılık krizinin tanımlanması, bankacılık krizinin zaman içinde iç ve küresel ekonomi üzerindeki etkisi. | Okuma: Luc Laeven ve Fabian Valencia, Bankacılık Krizinin Çözümü: İyi, Kötü ve Çirkin, IMF Çalışma Raporları, WP / 10/146, 2010. Luc Laeven ve Fabian Valencia, Sistemik Bankacılık Krizi Veritabanı: Bir Güncelleme, IMF Çalışma Raporu, WP / 10/146, 2012 |
7) | Finansal Düzenleme ve yenilik: devlet güvenlik ağı, finansal düzenleme türleri, finansal yenilik | Okuma: bölüm 10 |
8) | ara sınav | yok |
9) | Yatırım Fonu Sektörü: yatırım fonlarının özellikleri, yatırım objektif sınıfları, yatırım fonlarının ücret yapısı, yatırım fonlarının ilişkilendirilmesi, finansal riskten korunma fonları | Okuma: bölüm 20 |
10) | Yatırım Bankaları, Güvenlik Komisyoncuları ve Bayileri ve Risk Sermayesi Firmaları: yatırım bankaları, sigortacılık, hisse senedi satışları, birleşme ve devralmalar, özel sermaye yatırımları, risk sermayesi firmaları. | okuma: bölüm 21 |
11) | ders tekrarı | yok |
Ders Notları / Kitaplar: | Financial Markets and Institutions Frederick S. Mishkin and Stanley G. Eakins, 7th ed., 2012 ISBN-13: 978-0-13-213683-9 The Economics of Money, Banking and Financial Markets Frederick Mishkin, 10th ed., 2013 ISBN-10: 0-273-76673-8 • ISBN-13: 978-0-273-76573-8 |
Diğer Kaynaklar: | INVESTMENTS Zvi Bodie-Alex Kane-Alan J. Marcus, 9th ed., 2011 ISBN 978-0-07-353070-0 International Financial Management Geert Bekaert and Robert Hodrick, 2nd ed., 2012 ISBN-13: 978-0-13-216276-0 ISBN-10: 0-13—216276-8 Exchange Rates and International Finance Laurance S. Copeland, 6th ed., 2014 ISBN: 978-0-273-78604- |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | ||||||||
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | ||||||||
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | ||||||||
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | ||||||||
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | ||||||||
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | ||||||||
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | |
2) | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | |
3) | Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | |
4) | Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | |
5) | Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | |
6) | Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | |
7) | Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | |
8) | Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | |
9) | Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Ders | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Ödev | |
Proje Hazırlama |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Sözlü sınav | |
Ödev | |
Bireysel Proje | |
Grup Projesi | |
Staj/ Yerinde Uygulama Değerlendirmesi |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 80 |
Ödevler | 4 | 12 |
Küçük Sınavlar | 4 | 2 |
Ara Sınavlar | 1 | 15 |
Final | 1 | 22 |
Toplam İş Yükü | 179 |