Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | FNCE211 | ||||||||
Ders İsmi: | Managerial Economics | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | EN | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Fakülte Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. FATMA ÇİĞDEM ÇELİK | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | • Yönetimsel karar vermede ekonomik yöntem hakkında net bir anlayış geliştirmek • Yöneticilerin karşılaştığı merkezi karar problemlerini göstermek ve bu kararları yönlendirmek için ihtiyaç duydukları ekonomik analizi sağlamak. • Gevşek bir şekilde bağlı işlevsel bölümler kümesinin aksine, şirketin yapısını bütünleşmiş bir bütün olarak anlamak için bir çerçeve edinmek |
Dersin İçeriği: | Arz-talep; talep, üretim, maliyetlerin tahmin edilmesi ve tahmin edilmesi; maliyetleri tahmin etmek ve tahmin etmek; piyasa dengesi; Mükemmel rekabet; Tekel; tekelci rekabet; monopsony; oligapol; fiyatlandırma stratejileri; belirsizlik; asimetrik bilgi ve organizasyonel tasarım; dışsallıkları. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Firma Giriş ve Hedefleri | YOK |
2) | Temel Ekonomik Kavramlar | McGuigan, J. R., Moyer, R. C. and Harris, F. H. B.: Managerial Economics: Applications, Strategy, and Tactics, 14th ed., Cengage, 2017. ISBN-10: 1305506383 ISBN-13: 9781305506381 |
3) | Heckscher –Ohlin Model | OKUMA |
4) | Talep Analizi | OKUMA |
5) | Üretim Ekonomisi | OKUMA |
6) | Production Economics | OKUMA |
7) | Maliyet analizi | OKUMA |
8) | Maliyet analizi | OKUMA |
9) | Maliyet Teorisi Uygulamaları | OKUMA |
10) | Fiyatlar, Çıktı ve Strateji: Saf ve Tekelci Rekabet | OKUMA |
11) | Fiyat ve Çıktı Tespiti: Tekel ve Hakim Firma | OKUMA |
12) | Fiyat ve Çıktı Tayini: Oligopol | OKUMA |
13) | Fiyatlandırma Teknikleri ve Analizi | OKUMA |
14) | Hükümet düzenlemeleri | OKUMA |
15) | FINAL SINAVI (TÜM BÖLÜMLER) | YOK |
Ders Notları / Kitaplar: | J. R., Moyer, R. C. and Harris, F. H. B.: Managerial Economics: Applications, Strategy, and Tactics, 14th ed., Cengage, 2017. ISBN-10: 1305506383 ISBN-13: 9781305506381 |
Diğer Kaynaklar: | J. R., Moyer, R. C. and Harris, F. H. B.: Managerial Economics: Applications, Strategy, and Tactics, 14th ed., Cengage, 2017. ISBN-10: 1305506383 ISBN-13: 9781305506381 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
|||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | ||||||||
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | ||||||||
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | ||||||||
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | ||||||||
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | ||||||||
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | ||||||||
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | |
2) | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | |
3) | Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | |
4) | Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | |
5) | Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | |
6) | Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | |
7) | Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | |
8) | Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | |
9) | Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Alan Çalışması | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Laboratuvar | |
Proje Hazırlama |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Sözlü sınav | |
Ödev | |
Bireysel Proje |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 64 |
Proje | 1 | 12 |
Ödevler | 6 | 12 |
Küçük Sınavlar | 4 | 2 |
Ara Sınavlar | 1 | 15 |
Final | 1 | 22 |
Toplam İş Yükü | 175 |