Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | ACCA102 | ||||||||
Ders İsmi: | Financial Accounting | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | EN | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi ALİNA TARAN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi İREM BATIBAY TÜNAYDIN Öğr.Gör. B.Öğretim Elemanı GÖKTUĞ DUYAR |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Muhasebe ve muhasebe bilgisinin önemini kavratmak ve tekdüzen muhasebe sistemi çerçevesinde mali karakterli işlemleri kaydetme, sınıflandırma ve özetleme işlemlerini öğretmektir. |
Dersin İçeriği: | Muhasebenin tanımı; fonksiyonları ve işletme organizasyonu içindeki yeri ve önemi; muhasebe temel denklemi; mali tablolar; muhasebede kullanılan belgeler; muhasebede kullanılan defterler; muhasebede hesap kavramı; hesapların gruplandırılması ve işleyiş kuralları; hesap planı ve tek düzen hesap planı uygulaması; ülkemizde muhasebe uygulaması: dönen varlık, duran varlık, yabancı kaynaklar, öz kaynaklar ve gelir-gider hesaplarına ilişkin işlemler ve muhasebe kayıtları; monografi uygulamaları. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | • Ders içeriği • İşletmenin tanımı • Muhasebenin tanımı • İşletme fonksiyonları ve muhasebe ilişkisi • Yönetim fonksiyonları ve muhasebe ilişkisi | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
2) | • Bilançonun tanımı • Bilançonun temel eşitliği • Mali işlemler ve bilançoya etkisi | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
3) | • Hesap kavram • Hesapların işleyişi • Tekdüzen hesap planı | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
4) | • Çift taraflı kayıt sistemi • Mali karakterli işlem belgeleri • Yevmiye kaydı • Büyük defter kaydı | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
5) | • Alacaklar hesabı • Ticari alacaklar ve diğer alcaklar • Yevmiye ve büyük defter kaydı | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
6) | Finansal Muhasebeye giriş | Ders Hocasının Önereceği kaynaklar |
7) | • Stok kavramı • Stok hesapları işleyişi • Yevmiye ve büyük defter kaydı | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
8) | • Kısa vadeli yabancı kaynakları tanımlar ve sınıflandırır | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
9) | • Uzun vadeli yabancı kaynaklar • Ticari borçlar • Yevmiye ve büyük defter kaydı | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
10) | • Özkaynaklar • Sermaye yedekleri ve kâr yedekleri • Yevmiye ve büyük defter kaydı | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
11) | • Duran varlıklarla ilgili mali karakterli işlemler | Derste anlatılan konular tekrarlanacak |
12) | • Gelir tablosu özellikleri • Gelir tablosu hesapları • Gelir tablosu | Derste anlatılan konular tekrarlanacak |
13) | • Envanter • Kesin mizan • Bilanço | Topics covered in the course will be repeated |
14) | • Monografi | Derste anlatılan konular tekrarlanacak |
15) | • Final | Derste anlatılan konular tekrarlanacak |
16) | Final Sınavı | Derste anlatılan konular tekrarlanacak |
Ders Notları / Kitaplar: | Ders hocasının kaynakları, sunumları Williams, J.R., Haka, S.F., Better, M.S., Carcello, J.V. (2021), Financial & Managerial Accounting. The basis for business decisions, 19th Edition, McGraw-Hill Education, New York |
Diğer Kaynaklar: | ders Hocasının Önereceği kaynaklar Williams, J.R., Haka, S.F., Better, M.S., Carcello, J.V. (2021), Financial & Managerial Accounting. The basis for business decisions, 19th Edition, McGraw-Hill Education, New York |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
1 |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | ||||||||
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | ||||||||
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | ||||||||
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | ||||||||
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | ||||||||
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | ||||||||
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | |
2) | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | |
3) | Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | |
4) | Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | |
5) | Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | |
6) | Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | |
7) | Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | |
8) | Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | |
9) | Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Alan Çalışması | |
Akran Değerlendirmesi | |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Sosyal Faaliyet | |
Teknik gezi | |
Tez Hazırlama | |
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.) | |
Örnek olay çalışması | |
Web Tabanlı Öğrenme | |
Staj/Yerinde Uygulama |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Sözlü sınav | |
Ödev | |
Uygulama |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Kurul-Committee | 1 | % 0 |
Uygulama | 1 | % 0 |
Ödev | 1 | % 0 |
Projeler | 2 | % 0 |
Ara Sınavlar | 1 | % 0 |
Juri | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 0 |
Yeterlilik Sınavı | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 100 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 0 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 0 | 3 | 0 |
Uygulama | 0 | 3 | 0 |
Final | 0 | 1 | 0 |
Toplam İş Yükü | 0 |