FDE342 Food Microbiologyİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Gıda Mühendisliği (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Gıda Mühendisliği (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: FDE342
Ders İsmi: Food Microbiology
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 2 4 7
Öğretim Dili: EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi ELİF KUBAT ÖKTEM
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi ELİF KUBAT ÖKTEM
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı mühendislik lisans öğrencilerine mikrobiyoloji hakkında temel bilgileri vermektir; mikrobiyal fizyoloji ve metabolizma; insan mikrobiyal etkileşimleri ve sonuçları; mikrobiyal büyüme için bir ortam olarak gıda; ve çeşitli gıda ortamlarından mikroorganizmaların izolasyonu, karakterizasyonu ve tanımlanması için mevcut laboratuvar tekniklerini ogretmektir.
Dersin İçeriği:
Mikrobiyoloji; mikrobiyal fizyoloji ve metabolizma; insan mikrobiyal etkileşimleri ve sonuçları; mikrobiyal büyüme için bir ortam olarak gıda; ve çeşitli gıda ortamlarından mikroorganizmaların izolasyonu, karakterizasyonu ve tanımlanması için mevcut laboratuvar teknikleri

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Bu dersin sonunda öğrenciler gıda icindeki mikroorganizmalarıve insan etkileşimini ilişkilendirebileceklerdir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) • İzlence tanımlamak • Gıda mikrobiyolojisinin yörüngesini açıklamak • Mikrobiyal dünyayı tarif etmek -
2) • Salmonella, Shigella, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica dahil olmak üzere gıda kaynaklı patojenlerin özelliklerini tanımlamak. • Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarını tanıtmak ve tanıtmak • Laboratuar güvenliğinin temellerini açıklamak • Biyolojik Güvenlik Seviye 2 Laboratuarında İyi Laboratuar Uygulamalarını ve Davranışlarını Açıklamak -
3) • Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Vibrio Cholerae, Aeromonas spp. Ve Brucella gibi gıda kaynaklı patojenlerin özelliklerini tanımlamak. • PCA ve DRBC agar preparatlarını ve kullanılan farklı sterilizasyon tekniklerini açıklama -
4) • Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Bacillus cereus dahil olmak üzere gıda kaynaklı patojenlerin özelliklerini tanımlamak. • Mikrobiyolojik analiz için örnek homojenizasyon ve seyreltme tekniklerini örnekler. • Dökme ve yayma plaka yöntemlerini göstermek -
5) • Gıda kaynaklı virüslerin özelliklerini tanımlamak • Suda bulaşan viral enfeksiyonların ve viral gastroenterit salgınlarının listelenmesi ve açıklanması • Işık mikroskopisi için spekülasyonların hazırlanmasını açıklayın; basit ve gram boyama prosedürleri; ve mikroskopta mikroorganizmaların gözlenmesi -
6) • Giardia intestinalis, Toxoplasma gondii, Cryptosporidium, Anisakis spp. Gibi gıda kaynaklı parazit yöntemlerinin özelliklerini ve önlenmesini tanımlamak • Spor, flagella ve kapsül boyama prosedürünü listeleme ve açıklama -
7) • Ara Sınav I -
8) • Bakteriyel bozulmayı tanımlamak • Maya bozulmasını tanımlamak • Kalıp bozulmasını tanımlamak • Süte direkt mikroskobik sayımı uygulamak • Mikroskop faktörü hesaplamasını açıklamak -
9) • Laktik asit bakterilerinin özellikleri ve kullanım alanları, Micrococcus spp. • Clostridium perfringens analizini tanımlayın ve uygulamak -
10) • Gıdaların mikrobiyolojik incelemesinin temel prensiplerini listelemek ve açıklamak; güvenlik sorunları, aseptik koşullar, örnekleme yöntemleri, örnek toplama, mikroorganizmaların ekimi vb. • Koliform ve Escherichia coli analizini göstermek -
11) • Ara Sınav II -
12) • Tespit ve numaralandırmayı, kültür ortamının hazırlanmasını, ortam hazırlanmasını, koloni sayma yöntemlerini vb. Açıklamak. • Staphylococcus aureus analizini göstermek -
13) • Tespit ve tanımlama yöntemlerini listeleme ve açıklama • Salmonella analizini göstermek -
14) • Algılama ve tanımlama yöntemlerini listeleme ve açıklama • Salmonella analizini göstermek • Mikroorganizma büyümesinin, immünolojik yöntemlerin, akış sitometrisinin tespitini listeleme ve açıklama, • El, kıyafet ve çalışma yüzeylerinden toplanan örnekler üzerinde mikrobiyolojik analizler göstermek -
15) • Final Sınavı -

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Lecture notes

Brock Biology of Microorganisms
Michael T. Madigan, John M. Martinko, Kelly S. Bender, Daniel H. Buckley, David A. Stahl
2014 Benjamin Cummings, San Francisco, USA | 13th edition
ISBN-10: 0321897390 | ISBN-13: 978-0321897398

Adams et. al., “Food Microbiology”, 3rd edition
Diğer Kaynaklar: Lecture notes

Brock Biology of Microorganisms
Michael T. Madigan, John M. Martinko, Kelly S. Bender, Daniel H. Buckley, David A. Stahl
2014 Benjamin Cummings, San Francisco, USA | 13th edition
ISBN-10: 0321897390 | ISBN-13: 978-0321897398

Adams et. al., “Food Microbiology”, 3rd edition

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

Program Kazanımları
1) Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli altyapıya sahiptir.
2) Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır.
3) Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular.
4) Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular.
5) Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır.
6) Deney tasarlar, deney yapar, veri toplar sonuçları analiz eder ve yorumlar.
7) Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır.
8) Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır.
9) Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır.
10) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
11) Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır.
12) Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular.
13) Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular.
14) Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır.
15) Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır.
16) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
17) Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar; bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır.
18) Teknik resim kullanarak iletişim kurar.
19) Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır.
20) Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olur; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olur ve çağın sorunları hakkında bilgiye sahiptir.
21) Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
22) Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahiptir.
23) Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olduğunu gösterir; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkındadır ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibidir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli altyapıya sahiptir. 5
2) Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır. 5
3) Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular. 5
4) Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular. 5
5) Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır. 5
6) Deney tasarlar, deney yapar, veri toplar sonuçları analiz eder ve yorumlar. 5
7) Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır. 5
8) Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. 5
9) Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır. 5
10) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincindedir; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. 5
11) Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır. 5
12) Mühendislik problemlerini saptar, tanımlar, formüle eder ve çözer, bu amaçla uygun analitik yöntemler ve modelleme tekniklerini seçer ve uygular. 5
13) Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular. 5
14) Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve kullanır. 5
15) Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin olarak çalışır. 5
16) Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 5
17) Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar; bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır. 5
18) Teknik resim kullanarak iletişim kurar.
19) Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır.
20) Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olur; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkında olur ve çağın sorunları hakkında bilgiye sahiptir.
21) Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahiptir.
22) Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinç; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları hakkında farkındalığa sahiptir.
23) Mühendislik çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincinde olduğunu gösterir; girişimcilik ve yenilikçilik konularının farkındadır ve çağın sorunları hakkında bilgi sahibidir.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Ders
Laboratuvar
Soru cevap/ Tartışma
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sunum
Raporlama

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Sunum 1 % 10
Ara Sınavlar 2 % 50
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 15 3 45
Laboratuvar 15 2 30
Sunum / Seminer 1 3 3
Ara Sınavlar 2 3 6
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 86