Dersin Amacı: |
Bu ders, yiyecek içecek endüstrisinin tarihini, sektörün bileşimini, pazarlamayı,menü tasarımını, tesis tasarımını, düzeni ve ekipmanı birleştirerek gıda ve içecek işletmeciliğinin yönetimi hakkında bilgi ve anlayış sağlamayı amaçlamaktadır. Ders ayrıca yiyecek ve içecek operasyonlarında insan kaynakları yönetiminin önemli unsurlarını da tanıtıyor. |
Dersin İçeriği: |
Hizmet psikolojisi, yemek odası personeli için profesyonel performans standartları, servis-eşya taşımacılığı için gerekli temel beceriler, servis sırası, sipariş alma, misafir ilişkileri ve alkol hizmetinin sorumluluğu ve tüketici boyutları. Alkollü içecekler sunan bir bar, salon veya yemek servisi kuruluşunun yönetimindeki belirli yönetim fırsatlarını ve zorlukları vurgulanır. Önemli ürün bilgisi yönelimi, maliyet kontrolü ve satın alma, üretim ve hizmet konuları ele alınmaktadır. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
•Giriş • Yiyecek ve İçecek Operasyonlarının Boyutu ve Kapsamı • Yiyecek ve İçecek Yönetimi • Yemek Deneyimini Yönetmek |
Ders programını gözden geçirmek. Bölüm 1'i okuyup sınıfta tartışmaya hazır olmak. |
2) |
• Restoran Sektörü |
Bölüm 2'yi okumak. Bölümlerin sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazır olmak. |
3) |
• Sözleşme, Seyahat ve Kamu Sektörü Catering |
Bölüm 1'i okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları göndermek. |
4) |
• Kavram Geliştirmek I |
Bölüm 3'ü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunun, sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
5) |
• Konsept Geliştirme II |
4. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayın, sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okumak ve cevapları sunup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
6) |
• Menü I |
5. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayın, sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyun ve cevapları sunup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
7) |
• Menü II |
5. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
8) |
Vize Sınavı |
|
9) |
• Yiyecek ve İçecek Operasyonları: Satınalma |
6. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunmak ve sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
10) |
• Yiyecek ve İçecek Operasyonları: Depolama |
6. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunmak ve sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
11) |
• Yiyecek ve İçecek Operasyonları: Üretim ve Servis |
7. bölümü okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanmak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
12) |
• Personel Sorunları |
Bölüm 9'u okumak. Bölümün sonunda gözden geçirme sorularını yanıtlayıp sınıfta tartışmaya hazırlanımak. Vaka çalışmasını okuyup cevapları sunup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
13) |
• Yiyecek ve İçecek Operasyonlarında Kalitenin Yönetimi |
11. bölümü okuyup sınıfta tartışmaya hazırlanmak. |
14) |
• Eğilimler ve Gelişmeler • Final sınavı için özet ve hazırlık. |
12. bölümü okuyup ve sınıfta tartışmak. |
15) |
Final Sınavı |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek |
3 |
2) |
Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak |
4 |
3) |
Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek |
3 |
4) |
Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak |
4 |
5) |
Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek |
4 |
6) |
Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak |
3 |
7) |
Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek |
5 |
8) |
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek |
5 |
9) |
Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
5 |