Dersin Amacı: |
Bütçe kavramı ve temel özellikleri, bütçenin temel prensipleri ve bütçe sapmaları, bütçeleme sistemi, bütçeleme süreci ve bütçelerin hazırlanması, bütçe sapma analizleri, imalat sektöründe bütçe uygulamaları, hizmet sektöründe bütçe uygulamaları, ticaret sektöründe bütçe uygulamaları, planlama teknikleri olarak ERP, kar planlaması, faaliyet tabanlı maliyetleme.
|
Dersin İçeriği: |
Bütçe kavramı ve temel özellikleri, bütçenin temel prensipleri ve bütçe sapmaları, bütçeleme sistemi, bütçeleme süreci ve bütçelerin hazırlanması, bütçe sapma analizleri, imalat sektöründe bütçe uygulamaları, hizmet sektöründe bütçe uygulamaları, ticaret sektöründe bütçe uygulamaları, planlama teknikleri olarak ERP, kar planlaması, faaliyet tabanlı maliyetleme.
|
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
• Ders izlencesi
• Ders çıktılarının tartışılması,
• Ders değerlendirme yöntemi
|
Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
2) |
• Bütçe ve bütçe çeşitlerini tanımlar
• işletmelerin neden bütçe hazırlamaları gerektiğini açıklar
• Bütçeleme ve yönetim fonksiyonları arasındaki ilişkileri tanımlar
• Bütçe komitesinin organizasyonel yapısını açıklar
|
Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
3) |
• Bütçeleme süreci |
Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
4) |
• Statik bütçeleme |
Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
5) |
• Esnek Bütçeleme |
Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
6) |
• Esnek ve static bütçeleme (continued) |
Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
7) |
• İmalat sektöründe statik ve esnek bütçeleme çalışmaları |
Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
8) |
• Gelir tablosu örneği çözer |
Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
9) |
• Bütçe farkları |
Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
10) |
• Kar planlaması |
Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
11) |
• Kalite maliyetleri ve hedef maliyetleme |
Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
12) |
Faaliyet tabanlı maliyetleme ve bütçeleme |
Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
13) |
• Kurumsal kaynak planlaması |
Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
14) |
• Bütçe Örnekleri |
Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
15) |
Final Sınavı |
|
16) |
Final Sınavı |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek |
|
2) |
Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak |
|
3) |
Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek |
|
4) |
Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak |
|
5) |
Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek |
|
6) |
Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak |
|
7) |
Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek |
|
8) |
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek |
|
9) |
Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
|