Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | HEM317 | ||||||||
Ders İsmi: | Sağlık Bilimlerinde Kanıta Dayalı Uygulamalar | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. GÜLZADE UYSAL | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi ÖZLEM YAZICI Doç. Dr. GÜLZADE UYSAL |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı, öğrenciye hemşireliğe kendi benzersiz klinik ve eğitsel yaklaşımlarını geliştirmelerini sağlayan uygun bilimsel bilgiyi tanıtmaktır. Bu ders, öğrencinin kanıta dayalı hemşirelik bakımıyla ilgili bilgi, tutum ve becerisini kazanması ve geliştirmesi içindir. |
Dersin İçeriği: | Kanıta dayalı hemşirelik bilgilerine ulaşmayı, verilerin analizini, araştırma ve uygulamalarda kanıta dayalı veritabanı (Cochrane, EBN, CINAHL gibi) ve yayınların kullanım esaslarını kapsar. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Dersin tanıtımı ve giriş | • Erdoğan S., Nahcivan N., Esin N. (2014). Hemşirelikte Araştırma süreç, uygulama ve kritik. Nobel Kitabevi, İstanbul. • The Mosby. Erefe İ (ed), (2002). Hemşirelikte Araştırma İlke, Süreç ve Yöntemleri. Odak Ofset, İstanbul. |
1) | ||
1) | ||
2) | Kanıta Dayalı Hemşirelik | Soru- cevap |
3) | Kanıta dayalı hemşirelik bakımının değerlendirilmesi | Grup tartışması beyin fırtınası |
4) | Klinik problem çözme | Soru cevap |
5) | Klinik karar verme | Gözlem |
6) | Ara sınav | - |
7) | Kanıta dayalı bakım uygulamaları- klinik örnekler | Grup çalışması |
8) | Eğitimde kanıta dayalı hemşirelik | Soru-cevap |
9) | Eğitimin kanıta dayalı uygulamalara etkisi | Soru-cevap |
10) | Bakım ve Eğitim Kurumlarının Entegrasyonunda Kanıta Dayalı Hemşirelik | Beyin fırtınası |
11) | Kanıta dayalı uygulama değerlendirmesi | grup çalışması |
12) | Meta analiz çalışmaları | Soru-cevap |
13) | Kanıta dayalı uygulama örneği_1 | Grup çalışması |
14) | Kanıta dayalı uygulama örneği-2 | Grup çalışması |
15) | Final sınavı | sınav |
Ders Notları / Kitaplar: | • Erdoğan S., Nahcivan N., Esin N. (2014). Hemşirelikte Araştırma süreç, uygulama ve kritik. Nobel Kitabevi, İstanbul. • The Mosby. Erefe İ (ed), (2002). Hemşirelikte Araştırma İlke, Süreç ve Yöntemleri. Odak Ofset, İstanbul. |
Diğer Kaynaklar: | • Erdoğan S., Nahcivan N., Esin N. (2014). Hemşirelikte araştırma süreç, uygulama ve kritik. Nobel Kitabevi, İstanbul. • Ruetzler K, Fleck M, Nabecker S, Pinter K, Landskron G, Lassnigg A, You J, Sessler DI. A randomized, double-blind comparison of licorice versus sugar-water gargle for prevention of postoperative sore throat and postextubation coughing. Anesth Analg 2013;117:614-21 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
|||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | ||||||||
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | ||||||||
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | ||||||||
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | ||||||||
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | ||||||||
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | ||||||||
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | |
2) | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | |
3) | Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | |
4) | Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | |
5) | Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | |
6) | Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | |
7) | Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | |
8) | Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | |
9) | Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Alan Çalışması | |
Akran Değerlendirmesi | |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Okuma | |
Ödev | |
Seminer |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 20 |
Projeler | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 15 | 29 |
Uygulama | 9 | 9 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 46 |
Ödevler | 6 | 12 |
Küçük Sınavlar | 2 | 2 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 |
Rapor Teslimi | 6 | 6 |
Final | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 106 |