Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | SPOR107 | ||||||||
Ders İsmi: | Spor Kültürü ve Felsefesi | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. LALE ORTA | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Prof. Dr. LALE ORTA |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Spor kültürünü çok disiplinli yönleri ile anlatmak. Spor kültürünü ilişkisini öğrencinin analitik düşüncelerini geliştirmeyi öğrenerek öğrenmesi amaçlanmaktadır. Spor kültürünü öğrenciye aşılamak ve öğrencinin de kültürü halka aşılamasını sağlamak için uygulama çalışmaları. |
Dersin İçeriği: | Sporu ve spor kültürünü, Fair Play'i, Olimpizm ruhunu öğrenciler arasında yaygınlaştırmak, sevdirmek, aktif ve ilkeli yaşamayı ömür boyu yaşam biçimi haline getirmek. Öğrencilerin beden ve ruh sağlığının korunması ve serbest zamanlarının değerlendirilmesi amacıyla her türlü spor faaliyetlerini tanıtmak ve üniversiteye ait tesis ve alanları bu amaca uygun şekilde değerlendirmektir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Dersin temel hedeflerinin anlatılması ve öğrenci görüşlerinin dinlenmesi. | Bir sonraki dersin gözden geçirilmesi |
3) | Teori: Herkes İçin Spor / Pratik: Uygulamalı Spor Etkinliği | Sınıf içi Tartışma / Takım Sporu Uygulaması |
4) | Teori: Spor Kültürü Pratik: Uygulamalı Spor Etkinliği | Bir sonraki dersin gözden geçirilmesi |
5) | • Teori: Fair Play / Uygulama: Salon içerisinde pratik çalışmalar | Bir sonraki dersin gözden geçirilmesi |
6) | • Teori: Spor Eğitimi • Uygulama: Salon içerisinde pratik çalışmalar | Bir sonraki dersin gözden geçirilmesi |
7) | Teori: Sporda Şiddet / Uygulama: Karma sporlar | Bir sonraki dersin gözden geçirilmesi |
8) | Teori: Spor Taraftarları Uygulama: Takım sporları | Bir sonraki dersin gözden geçirilmesi |
9) | ARA SINAV | |
10) | Atatürk ve Spor | Bir sonraki dersin gözden geçirilmesi |
11) | Teori: Spor Dersinin Temel Hedefleri Uygulama: Müsabaka Organizasyonu | Bir sonraki dersin gözden geçirilmesi |
12) | Üniversitelerde Spor | Bir sonraki dersin gözden geçirilmesi |
13) | Teori: Türk Sporuna Hizmet Edenler / Uygulama: Turnuva organizasyonu | Bir sonraki dersin gözden geçirilmesi |
14) | Tüm konuların gözden geçirilmesi ve sınav öncesi değerlendirme yapılması |
Ders Notları / Kitaplar: | • Pedersen P, Thibault L. (2014). Contemporary Sport Management. 5th. Edition, Human Kinetics, USA. |
Diğer Kaynaklar: | • Ewert A, Sibthorp J. (2014). Outdoor Adventure Education Foundations, Theory, and Research, 1st. Edition, Human Kinetics, USA. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
|||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | ||||||||
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | ||||||||
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | ||||||||
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | ||||||||
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | ||||||||
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | ||||||||
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | |
2) | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | |
3) | Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | |
4) | Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | |
5) | Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | |
6) | Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | |
7) | Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | |
8) | Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | |
9) | Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Anlatım | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Rol oynama |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Uygulama | |
Gözlem |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 12 | 36 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 38 |