İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: İÇT276
Ders İsmi: Islak Hacim Tasarımı
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
2 0 2 4
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm/Fakülte/Üniversite
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. ZÜLEYHA AYKUT
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Islak hacim tasarımı dersinin amacı, mutfaklar ve banyolar gibi ıslak hacimlerin tasarımına yönelik temel ilkeleri öğretmek ve bu ilkelere uygun tasarım önerileri geliştirmeyi sağlamaktır. Öğrenciler, sıhhi tesisat, elektrik tesisatları, modüler sistemler ve ıslak hacim elemanları gibi bileşenleri analiz ederek bu alanların planlanması ve tasarlanması için gerekli ilkeleri belirleme yeteneği kazanacaklardır. Ders, ıslak hacim tasarımlarının işlevsellik, estetik ve teknik açıdan nasıl optimize edileceğine odaklanacaktır.
Dersin İçeriği: Bu ders, mutfak ve banyo gibi ıslak mekânların tasarımına yönelik temel ilkelerin öğretilmesini ve bu ilkeler doğrultusunda tasarım önerilerinin geliştirilmesini amaçlar. Öğrenciler, su tesisatı, elektrik tesisatı, modüler sistemler ve ıslak mekân öğeleri gibi bileşenlerin örnek projeler üzerinden analizini yaparak, bu alanların planlanması ve tasarımı için gerekli olan ilkeleri belirleme becerisi kazanacaktır. Ders kapsamında, ıslak mekân tasarımlarının fonksiyonel, estetik ve teknik açıdan nasıl optimize edileceği üzerinde durulacaktır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Mutfak ve banyo gibi ıslak hacimlerin işlevsel, estetik ve teknik gereksinimlerini anlamak ve bu gereksinimlere uygun tasarım yapabilme yeteneği kazanma.
2) Sıhhi tesisat, elektrik tesisatları, modüler sistemler ve ıslak hacim elemanları gibi bileşenleri değerlendirerek, tasarımda dikkate alınması gereken faktörleri belirleme becerisi geliştirme.
3) Islak hacimlerin kullanım amacına ve mekân gereksinimlerine göre en verimli tasarımı oluşturma, işlevselliği ve estetiği dengeleyerek mekânın kullanım verimliliğini artırma.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Örnek projeler üzerinden ıslak hacim tasarımında karşılaşılan farklı zorluklara yönelik yaratıcı ve fonksiyonel çözümler geliştirme.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Islak hacimlerin kullanıcı ihtiyaçlarına uygun olarak planlanması ve tasarlanması konusunda bilgi sahibi olma.
Alana Özgü Yetkinlik
1) Islak hacimlerin tasarımını teknik çizimler ve detaylandırmalarla ifade etme becerisi kazanma.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Dersin tanıtımı ve işleyiş sürecinin açıklanması. Islak hacim tanımı ve özellikleri. Ders programı ve içeriğine dair bilgi edinilmesi
2) Mutfak tasarımı ile ilgili araştırma, konsept, eskiz çalışmalarının oluşturulması ve mevcut örnek tasarımların irdelenmesi. Gerekli çizim malzemelerinin getirilmesi.
3) Verilen plan üzerinde mutfak tasarımı yapılması. Kullanım amacına ve seçilen konsepte uygun olarak hacim içindeki donanımların ilişkilendirilmesi. Kullanım amacına ve konsepte uygun olarak malzeme ve renk seçiminin yapılması. Konsepte uygun donatı (armatür, aksesuar vb) seçimi ve teknik çizimlerin eskizlerinin yapılması. Proje için aydınlatma elemanı seçiminin yapılması. Konu ile ilgili ergonomi ve ölçü araştırmalarının yapılması. Plan yerleşimlerinin ve konsepti anlatan detay eskiz çalışmalarının alternatiflerle birlikte geliştirilmesi. Akademik kaynak, piyasa, alternatif malzeme, uygulama çizimleri araştırması ve butik mutfak tasarım örneklerinin incelenmesi.
4) Modüler mutfak eleştiri süreci. 1/20 plan, kesit, görünüş, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırması.
5) Modüler mutfak eleştiri süreci. 1/20 plan, kesit, görünüş, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırması.
5) Modüler mutfak eleştiri süreci. 1/20 plan, kesit, görünüş, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırması.
6) Modüler mutfak eleştiri süreci. 1/20 plan, kesit, görünüş, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırması.
7) Vize Teslimi 1/20 plan, kesit, görünüş, tesisat planı, aydınlatma planı, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırma ve analizleri. Tasarımın istenilen pafta ölçüleri kullanılarak teknik ve görsel anlatımlarla sunumu gerçekleştirilecektir.
8) Verilen plan üzerinde banyo tasarımı yapılması. Kullanım amacına ve seçilen konsepte uygun olarak hacim içindeki donanımların ilişkilendirilmesi. Kullanım amacına ve konsepte uygun olarak malzeme ve renk seçiminin yapılması. Konsepte uygun donatı (armatür, aksesuar vb) seçimi ve teknik çizimlerin eskizlerinin yapılması. Proje için aydınlatma elemanı seçiminin yapılması. Konu ile ilgili ergonomi ve ölçü araştırmalarının yapılması. Plan yerleşimlerinin ve konsepti anlatan detay eskiz çalışmalarının alternatiflerle birlikte geliştirilmesi. Akademik kaynak, piyasa, alternatif malzeme, uygulama çizimleri araştırması ve butik banyo tasarım örneklerinin incelenmesi.
9) Banyo tasarımı eleştiri süreci. 1/20 plan, kesit, görünüş, tesisat planı, aydınlatma planı, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırması.
10) Banyo tasarımı eleştiri süreci. 1/20 plan, kesit, görünüş, tesisat planı, aydınlatma planı, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırması.
11) Banyo tasarımı eleştiri süreci. 1/20 plan, kesit, görünüş, tesisat planı, aydınlatma planı, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırması.
12) 1/20 plan, kesit, görünüş, tesisat planı, aydınlatma planı, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırması. 1/20 plan, kesit, görünüş, tesisat planı, aydınlatma planı, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırma ve analizleri. Tasarımın istenilen pafta ölçüleri kullanılarak teknik ve görsel anlatımlarla sunumu gerçekleştirilecektir.
13) 1/20 plan, kesit, görünüş, tesisat planı, aydınlatma planı, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırması. 1/20 plan, kesit, görünüş, tesisat planı, aydınlatma planı, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırma ve analizleri. Tasarımın istenilen pafta ölçüleri kullanılarak teknik ve görsel anlatımlarla sunumu gerçekleştirilecektir.
14) Final Teslimi 1/20 plan, kesit, görünüş, tesisat planı, aydınlatma planı, perspektif çizimleri. Malzeme, renk ve bütçe araştırma ve analizleri. Tasarımın istenilen pafta ölçüleri kullanılarak teknik ve görsel anlatımlarla sunumu gerçekleştirilecektir.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Yok
Diğer Kaynaklar: * Architects' data; Neufert, E. 2013, New York
* Neufert
* Mutfak Banyo & Seramik Dergisi
* Germer, J. (2006). Kitchen and bath Systems: Mechanical, Electrical, Plumbing. Natioanal Ktchen & Bath Association.
* Newton, D. (2006). Kitchen and Bathroom Drawing: Documents, Drafting. Presentation. National Kitchen & Bath Association.
* Yazıcıoğlu, D. A. (2010). Mutfak Tasarım Süreci. İstanbul: Literatür Yayıncılık Dağıtım.
* Pak, Z. (1993). Konut Mutfaklarının Analizi ve Minimum Mutfak Tasarımı
* The Book of Kitchens
* Konuyla ilgili kitaplar, fuarlar ve üretici firma gezileri

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

Program Kazanımları
1) İç mimarlık alanında tasarım ve üretim yöntemlerinde kavramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir
2) Sanatsal ve kültürel değerleri tasarım sürecinde kullanır
3) İç mimarlık alanında malzeme ve üretim teknolojilerine ilişkin çağdaş bilgileri kullanır
4) Tasarım sorunlarını, eleştirel bir bakış açısı ve analitik düşünerek, özgün çözümlere ulaştırma becerisine sahiptir
5) Takım çalışmaları konusunda uyum ve etkinlik bilincine sahiptir
6) Proje uygulamaları aşamasında üretime katılım ve mesleki deneyim gösterir
7) Öğrenmenin önemini benimseyerek, bilim, teknoloji ve çağdaş konular hakkında sürekli kendini geliştirir
8) Meslek etiği ve ilgili kanun, yönetmelikler hakkında bilgi ve bilinç sahibidir

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) İç mimarlık alanında tasarım ve üretim yöntemlerinde kavramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir
2) Sanatsal ve kültürel değerleri tasarım sürecinde kullanır
3) İç mimarlık alanında malzeme ve üretim teknolojilerine ilişkin çağdaş bilgileri kullanır
4) Tasarım sorunlarını, eleştirel bir bakış açısı ve analitik düşünerek, özgün çözümlere ulaştırma becerisine sahiptir
5) Takım çalışmaları konusunda uyum ve etkinlik bilincine sahiptir
6) Proje uygulamaları aşamasında üretime katılım ve mesleki deneyim gösterir
7) Öğrenmenin önemini benimseyerek, bilim, teknoloji ve çağdaş konular hakkında sürekli kendini geliştirir
8) Meslek etiği ve ilgili kanun, yönetmelikler hakkında bilgi ve bilinç sahibidir

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Proje Hazırlama

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ödev
Uygulama
Gözlem
Bireysel Proje
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 30
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Uygulama 14 5 70
Ara Sınavlar 1 5 5
Final 1 5 5
Toplam İş Yükü 108