Dersin Amacı: |
Bu dersin amacı Sağlık Yönetimi Yönetimi, sağlık bakım organizasyonlarındaki yönetim problemlerini çözmek için bir çerçeve sunmaktadır. Kursun sonunda birçok yönetim fikrine, kuramına ve uygulamalarına hakim olunacaktır. |
Dersin İçeriği: |
Sağlık, Sağlığın Özellikleri, Sağlığın belirleyicileri, Yönetim, İşletme, Sağlık yönetimi Kavramları, İşletme Yönetiminin İlkeleri, Türkiye'de Sağlık Örgütlenmesi, Sağlık Yöneticiliğinin Çalışma Alanları, Hastane Yönetim Kurulu, Hastanelerde Sağlık Profesyonelleri Hizmetleri; Hastanelerde İdari, Teknik ve Genel Hizmetler, Hastane İşletme Yönetmelikleri ve İlgili Hukuki Kaynaklar, Hastane Standartları, Hasta Bakımının Değerlendirilmesi. |
Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
Dersi öğrencilere tanıtmak |
|
2) |
Yönetimin fonksiyonları
Yönetim tanımları
Yönetim bilimine giriş |
|
3) |
Sistem kavramı
Sistem nedir
Sistemin bileşenleri nelerdir |
|
4) |
Sağlık hizmetlerinin özellikleri, sınıflandırılması ve işlevi
Sağlıkta belirleyiciler
Sağlık hizmetinin özellikleri |
|
5) |
Sistem yaklaşımı
Sağlık Sistemi ve Dış Ortamla İlişkiler
Sistem Örnekleri
Sağlık Sistemi Yaklaşım Modellerinde Kullanılanlar |
|
6) |
Sağlık İşletmeleri Organizasyonları
Genel konseptler
Sağlık hizmetleri talebi
Kuruluş Yeri Faktörleri |
|
7) |
Türkiye'de Sağlık Hizmetlerinin Gelişimi ve Organizasyonu
1920-1938 Dönemi
1938-1960 Dönemi
1961-1980 Dönemi
2000'ler ve Sağlıkta Dönüşüm Programı |
|
8) |
Ara sınavlar |
|
9) |
Hastane Yönetimi
Hastanenin tanımı
Hastanenin özellikleri
Hastanenin işlevi |
|
10) |
Üretim Yönetim Fonksiyonları
Üretim sistemi
Üretim Yönetim Fonksiyonları
Sağlık Tesislerinde Malzeme Yönetimi |
|
11) |
Pazarlamanın tanımı
Sağlık Tesislerinde Pazarlama
Sağlık Pazarlamasının Geliştirilmesi
Sağlık Tesislerinde Pazarlama Stratejisi Geliştirme Aşaması |
|
12) |
Sağlık kuruluşlarındaki insan kaynakları
İnsan kaynaklarının önemi
insan kaynakları yaklaşımı |
|
13) |
Dönem projesi sunumları |
|
14) |
Term project presentations of students
Semester again |
|
15) |
Final haftası |
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Bireysel mesleki gelişimi için çalışır, İş sağlığı ve güvenliği konusunu bilir ve uygular, Kişisel koruyucu önlemleri ve çevre güvenliği kurallarını bilir ve uygular |
3 |
2) |
Çalışma alanı düzenlemesini bilir ve yaşlı bakım hizmetinin kalite standartlarına uygun olmasını sağlar |
3 |
3) |
Hizmet alan bireyin öz bakım bilgi ve becerilerinin kazandırılmasına yardımcı olur, Yüz ve boyun bakımını yapar, El-ayak-tırnak bakımını yapar, Ağız ve diş bakımını yapar, Saç/sakal/istenmeyen tüylerin bakımını yapar |
|
4) |
Hizmet alan bireyin banyosunu veya yatak içinde iken banyosunu yaptırır, Hizmet alanın giysilerini değiştirmesine, tuvalet ihtiyaçlarını gidermesine yardımcı olur
|
|
5) |
Öz bakım sonrası gerekli işlemleri yapar, Uygulamalar sırasında kullanılan malzemeleri hijyen kurallarına uygun tekrar kullanıma hazırlar. Bakımsırasında ortaya çıkan kişisel atıkları hijyen kurallarına uygun ortamdan uzaklaştırır. |
|
6) |
Hizmet alanın yatak takımlarını değiştirir ve yatak düzenini sağlar, Hizmet alanın oda düzenini sağlar, Hizmet alanın yaşadığı alanda kaza ve yaralanmaya karşı önlem alır |
|
7) |
Oral beslenmeyi sağlar ve/veya destekler, Oral beslenme sonrası gerekli işlemleri yapar
|
|
8) |
Hizmet alanın mobilizasyonunu sağlar, Vücut bütünlüğünü ve yatak yarasını takip eder, Yatak yarası oluşumunu engellemek için gerekli önlemleri uygular
|
|
9) |
Sosyal etkinliklere katılımını sağlar, Meşguliyet etkinliklerine katılımı için destek olur, Önerilen fiziksel aktivitelere katılımını sağlar, Önerilen zihinsel aktivitelere katılımını sağlar, Hizmet alanın uyum sürecine destek olur, Hizmet alan bireyin etkili iletişim kurmasını kolaylaştırır
|
|
10) |
Sağlık profesyonelinin olmadığı durumlarda hizmet alan bireyin tedavi sürecinde reçetelenmiş ilaç kullanımını (kırmızı ve yeşil reçete hariç) destekler,
Akut ve kronik rahatsızlıkların tedavi sürecinde sağlık profesyonelini destekler, Hizmet alan bireyi gözlemler
|
|