İşletme | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | MUHD202 | ||||||||
Ders İsmi: | Yönetim Muhasebesi | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. HÜSEYİN MERT | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Doç. Dr. HÜSEYİN MERT |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Yönetim muhasebesinin temel amacı,işletme yöneticisine,işletme yönetiminde alacakları kararlarda yardımcı olmaktır.İşletme yöneticisi,yönetim muhasebesi sayesinde planlama ve karar alma sürecinde atılacak adımları daha kolay belirler. |
Dersin İçeriği: | Yönetim muhasebesiyle ilgili temel bilgiler; maliyet davranışı; kar planlaması; yönetsel kararlar ve kar planlaması; tam ve değişken maliyet yöntemlerinin karşılaştırmalı uygulamaları; sorumluluk muhasebesi; maliyet merkezi başarı değerlemesi; maliyetler ve yönetsel kararlar; alternatifler arasında karar verme uygulamaları. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | • Yönetim muhasebesinin kapsamını açıklar. • Yönetim muhasebesinin muhasebedeki yerini saptar. • Yönetim muhasebesi ve genel muhasebe arasındaki farkları ayırt eder. | Ders Hocasının kaynakları |
2) | • Maliyet miktar arasındaki etkileşim • Muhasebe maliyeti • İşletme giderleri | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
3) | • Gider türleri ve miktar arasındaki ilişki • İşletme giderleri | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
4) | • Kârı oluşturan unsurlar • Kâr fonksiyonunun kullanım alanları • Kâr satış tutarı ilişkisi | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
5) | • Kâr planlaması ve yönetsel kararlar • Kâr tahmini • Başabaş noktası | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
6) | • Tam maliyet yöntemi • Tam maliyet yöntemi analizi • Tam maliyet yönteminin kullanım alanları | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
7) | • Değişken maliyet yöntemi • Sabit ve değişken genel üretim giderleri • Direkt işçilik ve direkt ilk madde malzeme giderleri | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
8) | • Tam maliyet ve Değişken maliyet yöntemlerinin uygulamalı karşılaştırması. | |
9) | • Bütçe • Bütçe türleri • Bütçe hazırlama | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
10) | • Maliyetler ve Yönetsel kararlar. | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
11) | • Maliyet merkezi başarı değerlemesi. | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
12) | • Sorumluluk muhasebesi • Sorumluluk muhasebesi yarar ve zararları • Sorumluluk muhasebesinin aşamaları | Derste anlatılan konuların tekrar edilmesi. |
13) | • Maliyet merkezi başarı değerlemesi • Sorumluluk merkezleri ve değerlendirme kriterleri • Kâr merkezleri | Derste anlatılan konular tekrarlanacak |
14) | • Maliyetler ve yönetsel kararlar • Yönetim muhasebesinin gelişiminde rol oynayan faktörler • Toplam kalite yönetimi | |
15) | Final Sınavı | yok |
16) | Final Sınavı | Yok |
Ders Notları / Kitaplar: | Ders Hocasının notları |
Diğer Kaynaklar: | Ders hocasının kaynakları ve sunumları |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||||||
1) Disiplinin gelişim süreci, yeni ve belirleyici kavramları, bilimsel metodolojisi, teori ve modelleri dahil olmak üzere, işletme alanına ilişkin temel nitelikteki bilgiyi açıklayabilmek | |||||||||
2) İlgili alanlarda nicel ve nitel verileri toplamak ve analiz etmek üzere uygun araçları ve analitik teknikleri kullanabilmek, sonuçları yorumlayabilmek ve çözüm önerebilmek | |||||||||
3) Teknolojik gelişmelerin, özellikle bilişim teknolojileri alanındaki gelişmelerin önemini kavramak ve işletme alanında bunları uygulayabilmek | |||||||||
4) İhtiyaçları belirlemek üzere dinamik iş dünyasında ve işletmeyle ilgili alanlarda bilgi birikimini değerlendirmek, eleştirel ve yaratıcı düşünce sürecini kullanarak değişimi yönetmek ve öncülük etmek | |||||||||
5) Kendi işini başarılı bir biçimde kurmak ve geliştirmek üzere girişimcilik fırsatlarını ve deneyimini keşfedebilmek ve yaratabilmek | |||||||||
6) İşletmelerdeki projelerde ve takım çalışmasında sorumluluklarını yerine getirebilmek ve bir lider olarak davranabilmek | |||||||||
7) Alanla ilgili, İngilizce yazılmış belgelerin içeriğini tercüme edip açıklayabilmek | |||||||||
8) Bireysel ve kültürel çeşitliliğin farkında olmak, ve farklı kültürel çevrelerden gelen bireylerle toplumsal ve mesleki ortamlarda onları anlayarak etkileşimde bulunabilmek | |||||||||
9) Kişisel, mesleki, toplumsal ve iş etiği standartlarını ortaya koyabilmek, ilgili alanlardaki çeşitli uygulamaların etik boyutlarını değerlendirebilmek, ve topluma değer katma sürecinde etik davranışın öneminin farkında olabilmek | |||||||||
10) İşletme ile diğer disiplinler arasındaki karşılıklı etkileşimi anlamak ve farklı alanlardaki bilgi birikimini işletme alanında yenilikçi çözümler üretmek üzere ilişkilendirebilmek |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Disiplinin gelişim süreci, yeni ve belirleyici kavramları, bilimsel metodolojisi, teori ve modelleri dahil olmak üzere, işletme alanına ilişkin temel nitelikteki bilgiyi açıklayabilmek | 4 |
2) | İlgili alanlarda nicel ve nitel verileri toplamak ve analiz etmek üzere uygun araçları ve analitik teknikleri kullanabilmek, sonuçları yorumlayabilmek ve çözüm önerebilmek | 4 |
3) | Teknolojik gelişmelerin, özellikle bilişim teknolojileri alanındaki gelişmelerin önemini kavramak ve işletme alanında bunları uygulayabilmek | 5 |
4) | İhtiyaçları belirlemek üzere dinamik iş dünyasında ve işletmeyle ilgili alanlarda bilgi birikimini değerlendirmek, eleştirel ve yaratıcı düşünce sürecini kullanarak değişimi yönetmek ve öncülük etmek | 4 |
5) | Kendi işini başarılı bir biçimde kurmak ve geliştirmek üzere girişimcilik fırsatlarını ve deneyimini keşfedebilmek ve yaratabilmek | 5 |
6) | İşletmelerdeki projelerde ve takım çalışmasında sorumluluklarını yerine getirebilmek ve bir lider olarak davranabilmek | 5 |
7) | Alanla ilgili, İngilizce yazılmış belgelerin içeriğini tercüme edip açıklayabilmek | |
8) | Bireysel ve kültürel çeşitliliğin farkında olmak, ve farklı kültürel çevrelerden gelen bireylerle toplumsal ve mesleki ortamlarda onları anlayarak etkileşimde bulunabilmek | |
9) | Kişisel, mesleki, toplumsal ve iş etiği standartlarını ortaya koyabilmek, ilgili alanlardaki çeşitli uygulamaların etik boyutlarını değerlendirebilmek, ve topluma değer katma sürecinde etik davranışın öneminin farkında olabilmek | |
10) | İşletme ile diğer disiplinler arasındaki karşılıklı etkileşimi anlamak ve farklı alanlardaki bilgi birikimini işletme alanında yenilikçi çözümler üretmek üzere ilişkilendirebilmek |
Alan Çalışması | |
Akran Değerlendirmesi | |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Laboratuvar | |
Okuma | |
Ödev | |
Problem Çözme |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 2 | % 0 |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 96 |
Ara Sınavlar | 1 | 12 |
Final | 1 | 15 |
Toplam İş Yükü | 171 |