ACCA304 Internal Auditingİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: ACCA304
Ders İsmi: Internal Auditing
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 6
Öğretim Dili: EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi ALİNA TARAN
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: İç denetim faaliyetleri; iç denetim mesleği; iç denetimin denetleme sürecindeki rolü ele almak
Dersin İçeriği: İç denetim faaliyetleri; iç denetim mesleği; iç denetimin denetleme sürecindeki rolü; iç kontrol sistemi; risk yönetimi; iç denetim programları ve vaka analizi; denetim raporları; dolandırıcılık; etik değer ve standartlar (COSO iç kontrol çerçevesi)

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Muhasebe ve denetim alanında sosyal sorumluluk, şeffaflık, güvenilirlik ve çevre bilinci bilgilerini tanır.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Denetime Giriş dersin amacı, kapsamı Ders hocasının sunumları
2) • İç denetim ile ilgili temel tanımlaması • İç denetimin kapsam konusunu açıklaması • İç kontrol ve iç denetimin farklılıklarının açıklanması • İç kontrol, iç denetim ve denetimin önemi ve kapsamlarının Derste anlatılan konular tekrarlanacak.
3) • İç kontrolün yeri ve öneminin açıklanması • yönetimin ve denetçinin iç kontrollere ilişkin sorumluluğunun açıklanması • İşletme yönetimi ve iç kontrol ilişkisinin anlatılması Gelecek derse ilişkin okuma yapılması
4) • Risk ve iç kontrol dengesinin açıklanması • Bağmsız denetçi- iç kontrol ilişkisinin açıklanması Derste anlatılan konular tekrarlanacak.
5) • COSO kontrol modelinin açıklanması • COSO Piramidinin anlatılması Derste anlatılan konular tekrarlanacak.
6) • COSO kontrol modelinin açıklanması • COSO Piramidinin anlatılması Derste anlatılan konular tekrarlanacak.
7) • COSO kontrol modelinin açıklanması • COSO Piramidinin anlatılması Derste anlatılan konular tekrarlanacak.
8) • Yarıyıl değerleme sınavı • küçük ve orta ölçekli işletmelerde iç kontrol Derste anlatılan konular tekrarlanacak
9) • Küçük ve orta ölçekli işletmelerde iç kontrol sisteminin detaylı açıklanması • Küçük ölçekli işletmelerde finansal raporlama üzerinde etkin iç kontrolü başarmak için temel prensiplerin açıklanması Derste anlatılan konular tekrarlanacak.
10) • İç kontrolün anlaşılmasının amacının tanımlanması • İşletmelerin başlıca iş süreçlerinde iç kontrolün rolünün anlatılması • İç kontrol sisteminde belgelendirmenin anlatılması Derste anlatılan konular tekrarlanacak.
11) • İç kontrol sisteminin tasarımının açıklanması • İç kontrol sisteminin uygulaşının değerlendirilmesi Derste anlatılan konular tekrarlanacak.
12) • Yazılı beyanların hazırlanmasının anlatılması • Çalışma kağıtlarının hazırlanması • İç denetimde raporlamanın yapılması • iç denetimde kalite güvence geliştirme programının anlatılması Derste anlatılan konular tekrarlanacak.
13) • İç denetimde meslek ahlakının anlatılması • İç denetimde etik kuralların Derste anlatılan konular tekrarlanacak.
14) • Uluslararası iç denetim standartlarının açıklanması Derste anlatılan konular tekrarlanacak.
15) Final Sınavı Ders Notları
16) Final Sınavı Ders Notları

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Hocanın ders kaynakları ve sunumları
Diğer Kaynaklar: ders ile ilgili kaynaklar

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

Program Kazanımları
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Ders
Ödev
Soru cevap/ Tartışma
Tez Hazırlama
Staj/Yerinde Uygulama

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 2 % 10
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 16 48
Sınıf Dışı Ders Çalışması 16 112
Ara Sınavlar 1 12
Final 1 15
Toplam İş Yükü 187