BBA426 Quality Managementİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce)
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BBA426
Ders İsmi: Quality Management
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 6
Öğretim Dili: EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: EZGİ YILDIRIM SAATÇİ
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı kalite yönetiminin temelleri; iş hedeflerine ulaşmada kalite odaklılık; kalite yönetim sistemleri (Six Sigma, EFQM, Malcolm Baldrige ve ISO 9001); kalite evrimi; kalite uzmanları, kalite yönetimi amaçları ve temel değerler; kalite stratejileri geliştirme ve uygulama; kalite kültürünü yönetme; hizmette kalite yönetimi konularını öğrencilerin analiz etmelerini sağlamaktır.
Dersin İçeriği:
Kalite yönetiminin temelleri; iş hedeflerine ulaşmada kalite odaklılık; kalite yönetim sistemleri (Six Sigma, EFQM, Malcolm Baldrige ve ISO 9001); kalite evrimi; kalite uzmanları, kalite yönetimi amaçları ve temel değerler; kalite stratejileri geliştirme ve uygulama; kalite kültürünü yönetme; hizmette kalite yönetimi.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) • Kalite yönetimi kavramlarını açıklar.
2) • Kalite yönetiminin gelişim sürecini tanımlar.
3) • Kalite yönetim sistemlerinin uygulanması, sertifikasyonu ve denetimi özelliklerini açıklar.
4) • Organizasyonel problemlerin çözümü ve analizi için kalite control yöntemlerinin kullanımını tanımlar.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) • Standardizasyon uygunluk değerlendirmesinin kalite özelliklerini analiz eder.
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) • Ürün ve hizmetlerin kalite özelliklerini analiz eder.
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Final Sınavı Sınava hazırlık
1) • Temel kavramları ayırır. • Kalite yönetimi ve gelişiminin temel kavramlarını tartışır.
2) • Yapısalcı yaklaşım, insan ilişkileri yaklaşımı, politik yaklaşım, simgeci yaklaşımları tanımlar • Örgütlere çoklu yaklaşımı değerlendirir • Toplam kalite yaklaşımını tartışır Ders içeriğini inceler 1. Bölümün okunması (ss.19-44)
3) • Toplam Kalite Yönetimi • Toplam Kalite Yönetimi İlkeleri • Kalite kavramı • Kalite zinciri • Kalite ve rekabet Toplam Kalite Yönetimi tanımlarını 2. Bölümden okur
4) • Walter A. Shewhart • W. Edwards Deming • Joseph M. Juran • Kaoru İshikawa • Philip B. Crosby • Armand V. Feigenbaum • Dr. Genichi Taguchi • Shigeo Shingo Şimşek, Bölüm 3, ‘Toplam Kalitenin Öncüleri’ni okur, gelecek derste toplam kalite yönetimine katkı yapan bu araştırmacıları sınıfta tartışır.
5) • Örgüt kültürü • Örgüt kültürünün düzeyleri • Örgüt kültürü türleri • Kurum kültürünün değiştirilmesinde stratejilerin önemini açıklar • Kurum kültüründe etik temelleri tanımlar Tek başına veya bir arkadaşı ile kurum kültürü ve kalite arasındaki ilişkinin kurulması hakkında araştırma yapar, gelecek derste araştırma sonuçlarını sınıfta tartışır.
6) • Takım çalışmasının tanımı • Takım çalışmasını etkileyen olumlu-olumsuz faktörler • Takım çalışması ve ödüllendirme • İyi bir liderde bulunması gereken özellikler • Takım çalışmasında etik kavramının önemini tartışır Kalite kavramının takım çalışmasına olan etkisini analiz eder. Şimşek, Bölüm 7, ‘Takım Çalışması ve Kalite’ okur.
7) Vize Sınavı Vize sınavı için çalışır.
8) • Liderlik tanımları • Liderlik davranışı çalışmaları • Yapısalcı lider, İnsan Kaynakları lideri, Politik liderlik, Kültürel ve Sembolik liderlik • Dönüştürücü ve yönetsel liderlik Yok
9) • Planlama Tanımı • Planlama modelleri • Stratejik planlamanın özellikleri Ev Ödevi: Şimşek, Bölüm 8, ‘Bölüm Sonu Değerlendirme Soruları’nı araştırır ve gelecek derste tartışır.
10) • Maliyeti tanımlar • Girdi-Süreç-Çıktı ile Kaliteyi ilişkilendirir • Başarısızlık maliyetleri • Değerlendirme maliyetleri • Önleme maliyetleri Yok
11) • Kontrol çizelgelerini analiz eder • Varyans kaynaklarını analiz eder • Kontrol sınırını tartışır Quiz için çalışır
12) • Üst ve alt control sınırı • Kontrol çizelgelerini analiz eder • Kıyaslama yöntemi • Süreç akış şemaları • Çeteleler ve Histogramlar • Pareto Analizi • Balık Kılçığı Şemasını yorumlar Ev Ödevi: Şimşek, Bölüm 11, ‘Kalite Maliyet İyileştirme Araçları’nı okur.
13) • Six Sigma • EFQM • ISO 9001 • Malcolm Baldrige National Quality Award • European Quality Award yok
14) • Türkiye Kalite Derneği (KalDer) • KalDer Mükemmellikte Yetkinlik Belgelendirmesi • Değişime direncin nedenlerini tartışır • Değişime direncin azaltılması yöntemlerini analiz eder Yok
15) Final Sınavı Yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Toplam Kalite Yönetimi: Kuram, İlkeler, Uygulamalar
Prof. Dr. Şimşek, Hasan
Seçkin Yayıncılık, 2. Baskı, Eylül 2013
ISBN-9789750224980
Diğer Kaynaklar: Yok

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

5

6

3

4

Program Kazanımları
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Ödev
Problem Çözme
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Gözlem
Sunum
Örnek olay sunma

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Küçük Sınavlar 1 % 10
Ödev 5 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 15 45
Sınıf Dışı Ders Çalışması 15 105
Ödevler 15 15
Küçük Sınavlar 15 15
Ara Sınavlar 1 7
Final 2 16
Toplam İş Yükü 203