Hafta |
Konu |
Ön Hazırlık |
1) |
• Müfredat
• Anayasa ve Yasalar
• Temel dernekler ve çalışma sistemi
• Kalite ve standartların temel tanımları
• Türkiye ve Dünyada kalite ve standartları belirleyen dernekler. |
3 pages of essay about how important quality and standards in human life. |
2) |
• Kalitenin tanımlanması
• Kalitenin ilkeleri
• Kalitenin boyutları
• Kalite türleri
• Toplam Kalite Yönetimi
• Kalite Çemberi
• Küreselleşme ve piyasa ekonomisi arasındaki ilişki |
Examination of real cases
Participate in a forum
Group discussions.
|
3) |
• Standardın tanımı
• Standart türleri.
• Standartların Faydaları
• TSE ve ISO dernekleri. |
Homework: an eassay about standards of any product and what kind of rules it has to be fit according to TSE. |
4) |
• Uygunluğun değerlendirilmesi
• Değer vermek
• Kalibrasyon
• CE İşareti
|
Checking homework
Homework: Discuss if any product with CE mark has a good quality ? Write an essay about it in three pages.
|
5) |
TSE
• İç standart kavramı.
• Uluslararası standart kavramı
• TSE Belgesi |
Class discussion
Examine sample certificates.
|
6) |
• ISO
• ISO 9000,
• İSO 9001
• ISO 14001,
• ISO 22000,
• Kodeks, N2900
• Kalite standartlarını tanımlayın ve uygulama örneklerine bakın. |
Visit a company, ask questions about quality and standards and write an essay about your opinions.
|
7) |
• Teknik düzenleme
• Uygunluk değerlendirmesi yapan dernekler
• Yeşil Nokta
• Ekoteks |
Midterm Exam |
8) |
• Piyasa denetimi ve kontrolü
• Kanun
• Hissedarlar.
• Uygulamalar |
Homework; Pick an association from Turkak web and explain it’s mission. |
9) |
• Gümrük standart kontrol stratejisi
• Kırmızı Çizgi Kontrolleri
• Dış ticarette standart kontroller. |
Write an essay about customs visit and how standards controlled. |
10) |
• AB Teknik Kanunu
• Kanunların karşılaştırılması.
• Akreditasyon.
• TÜRKAK |
HOMEWORK: Write EU associations about standardization. |
11) |
• Standartların risk analizi.
• Sektörel risk analizi
• Önemli
• Sonuçlar (Yurtiçi ve Uluslararası) |
HOMEWORK: Pick a sector with standards risk in Turkey and write risk and preventations ways down. |
12) |
• Dikey Hukuk
• AB Yükümlülüğü
• Türkiye'deki uygulamalar
• Dış ticarette borçlanma ve kontrol
• AB uygulamaları. |
Participate in guest speakers conferance. |
13) |
• Ürün Güvenliği
• Bazı sektörlerde güvenli ürünler.
• Tarımda standardizasyon
• İyi tarım uygulamaları. |
Homework: Pick an agricultural good and write what should you do for good agriculture applications. |
14) |
• Türkiyede standardizasyon uygulamaları ve
• Yararları
• Yükümlülük
• Zayıf Yönler
• Problemleri
• Çözüm fikirleri. |
Prepare for final exam. |
15) |
• Türkiyede standardizasyon uygulamaları ve
• Yararları
• Yükümlülük
• Zayıf Yönler
• Problemleri |
none |
Ders Notları / Kitaplar: |
Turgut Doyran’s Quality and Standards notes,
Ministeryı of Economy ,Ministery of Industry, Market Observation and Control Laws
Rule number 97/9196 Comission of Ministers’ Decision to increase Turkish products’ export rate with a new technical draft of law which will be prepared by determined associations,
Individual hardwares for protection,
Ministery of work and Social Security Rule number 4703 and KKD Regılations,
“Regulations about methods and principles for observation and controls which will be done by the Ministery of work and Social Security”,
ISO Decisions
|
Diğer Kaynaklar: |
International Marketing
Author: Czinkota, M. R., Ronkainen, I.A.
Publisher: South-Western College Pub, 10th ed., 2012
ISBN-10: 113362751X
ISBN-13: 978-1133627517
|
|
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi |
Katkı Payı |
1) |
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek |
|
2) |
Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak |
|
3) |
Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek |
|
4) |
Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak |
|
5) |
Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek |
|
6) |
Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak |
|
7) |
Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek |
|
8) |
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek |
|
9) |
Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
|