Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | ITRD407 | ||||||||
Ders İsmi: | Foreign Trade and The World Economy | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR-EN | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Fakülte Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. BÜLENT HOCA | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı bir gelişmekte olan ülke perspektifiyle, özellikle Türkiye açısından, değişen dünya ekonomisi içinde uluslararası ticaretin yapısını ve dinamiklerini incelemektir. Öğrenciler dünya ekonomisinin yakın dönemleri içinde gelişmekte olan ülkelerin dış ticaret yapılarının esas özelliklerini analiz edeceklerdir. |
Dersin İçeriği: | Ekonominin sınıflandırılması: malların sınıflandırılması; yatay sınıflandırma; dikey sınıflandırma; teknolojik yönden sınıflandırma; ekonomik kalkınma: kalkınmanın anlamı ve göstergeleri; ülkelerin kalkınma yönünden sınıflandırılması; gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki farklar; küresel ticaretin kökenleri: feodal toplum; coğrafi keşifler; merkantilizm; sanayi devrimi; kolonyalizm; kalkınma ve ticaret stratejileri: uluslararası ticarette güncel sorunlar; ticaret hadleri; Singer-Prebisch hipotezi; ithal ikameci sanayileşme stratejisi; ihracatı teşvik stratejisi; küreselleşme: küreselleşmenin dinamikleri; ticarette küreselleşme; outsourcing ve offshoring; üretimin parçalanması ve üretim ağlarının ortaya çıkışı; küresel değer zincirleri; küreselleşmede kalkınma stratejileri; Türkiye ve küresel değer zincirleri; küresel değer zincirlerinde yükselme; sektörel örnekler. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | • Müfredat. • Kütüphane Oryantasyon Kursunu, Eğitmeni tamamlayın. • Üretim sınıflandırmasını tanımlayın. • Türkiye ihracatının yapılarını sektörlere göre göstermek. • Bu yapıyı daha gelişmiş ve az gelişmiş ülkelerle karşılaştırın. | Review the Syllabus. Complete the Library Orientation Course. Instructor to verify completion. Read Lemoire, F. ve Ünal-Kesenci, D. (2004) |
2) | • Üretimin aşamalara göre sınıflandırılmasını tanımlayın. • Üretim aşamalarını açıklar. • Türk ihracatının üretim aşamalarına göre yapısını gösterir. • Türk ihracatının teknolojik sınıflandırma açısından yapısını gösterir. • Bu yapıyı daha gelişmiş ve az gelişmiş ülkelerle karşılaştırın. | Read the chapter 1 and 2 of Todaro and Smith (2012, pp.2-108). |
3) | Gelişme önlemlerini listeler. • Gelişmekte olan dünyayı tanımlayın. • Sanayileşme seviyelerini tartışın. • Gelişim ile ne demek istediğimizi açıklayın. | Read chapters 1.6 of Globalization and International Trade (Brakman et al, pp.26-29) and chapter 3 of International Business (Czinkota et al, 2011, pp. 62-65). |
4) | • Küresel ticaretin kökenlerini açıklar. • Feodal toplumu tanımlayın. • Merkantilizmi tanımlayın. • Endüstri devriminin tarihsel etkilerini açıklayın. | Read chapter 3 of the Process of Economic Development (Cypher and Dietz, 2009, pp.73-106) |
5) | • Sömürgeciliği tanımlayın. • Kolonilerdeki sanayileşmeyi tanımlayın. • Dekolonizasyonu açıklar. • Sömürgecilik ve yola bağımlılığın kalıcı etkilerini açıklayınız. | none |
6) | • Türkiye ihracatının yapısını tanımlayın. • Gelişimin anlamını ve önlemlerini açıklayın. • Ticaretin gelişimini açıklar. • Sanayi devriminin etkilerini tartışır. • Sömürgeciliği tanımlayın. • Sömürgeciliğin kalıcı etkilerini açıklayın. | Read chapter 12 of Todaro and Smith (2012, pp.564-637). |
7) | • Farklı gelişmekte olan ülkelere yapılan ihracatın önemini tartışınız. • Geleneksel uluslararası ticaret teorilerini açıklar. • Geleneksel serbest ticaret teorisinin eleştirisini anlayın. • Kalkınma için geleneksel ticaret stratejilerini tanımlayın. | Read chapter 9 of the Process of Economic Development (Cypher and Dietz, 2009, pp.271-307). Answer the review questions at the end of the chapters, be prepared to discuss in class. Read the case study at the end of the chapters and submit the answers, be prepared to discuss in class. |
8) | • Sanayileşme gereğini tartışın. • Kolay ISI'yi açıklayın. • Bebek endüstrisi korumasını tanımlayın. • Bebek endüstrisi korumasının ne zaman ortadan kaldırılacağını açıklayın. • Devletin başarılı ISI için önemini açıklayın. | Read chapter 10 of the Process of Economic Development (Cypher and Dietz, 2009, pp.308-340). |
9) | • Strateji değişimini tanımlayın. Yapısal değişimin nasıl devam edeceğini açıklamak • Kolay ihracat ikamesi sanayileşmesini tanımlayın. • Zorlu ISI tanımlayın • Strateji derslerini özetleyin. | Read Gereffi, 2005 (chapter 8 of The Handbook of Economic Sociology, pp.160-182). |
10) | • GVC göstergelerini listeleyin. • Lider firmayı GVC'lerde tanımlayın. • Küreselleşme ve kalkınma arasındaki ilişkiyi açıklayın. • Gülümseme eğrisi ekonomisini tartışın. | None |
11) | • Define global value chains. • Describe how global value chains (GVCs) emerged. • Discuss governance in GVCs. • Discuss the relation between globalization and development. | None |
12) | • Küreselleşmenin dinamiklerini listeleyiniz. • Çağdaş küresel ekonominin ayırt edici özelliklerini listeleyin. • Küresel ekonomide üretim ve ticaretin yeniden örgütlenmesini açıklayın. • Lider firmayı GVC’lerde tanımlayın. • Farklı gelişmekte olan ülkelere ihracatın önemini tartışmak • Geleneksel serbest ticaret teorisinin eleştirisini anlayın. • Kalkınma için geleneksel ticaret stratejilerini tanımlayın. | Read Humphrey, 2004. |
13) | • Türkiye'nin GVC'deki yerini tanımlayın. • Endüstriyel yükseltme tanımlayın. • Yörünge yükseltme adımlarını tanımlayın. • Kıyafet değer zincirini açıklar. | Read Tokatli and Kızılgün, 2004. |
14) | GVC'lerde güç ilişkilerinin dengesiz doğasını anlamanın önemini açıklayın. • Yeni global giyim endüstrisini tanımlayın. • Yeni küresel giyim endüstrisindeki gelişmeyi açıklayın. • Türkiye'de yükselmeyi ve Türk firmalarındaki arka planı açıklayın. • Erak Giyim'in dönüşümünü açıklayın. | none |
15) | • Türkiye ihracatının yapısını gösterir. • Bu yapıyı daha gelişmiş ve az gelişmiş ülkelerle karşılaştırın. • Sömürgeciliği tanımlayın. • Sömürgecilik ve yola bağımlılığın kalıcı etkilerini açıklayınız. • Kalkınma için geleneksel ticaret stratejilerini tanımlayın. • Küreselleşmeyi yönlendiren dinamikleri tanımlayın. • Çağdaş küresel ekonominin ayırt edici özelliklerini listeleyin. • Küresel ekonomide üretim ve ticaretin yeniden örgütlenmesini açıklayın. • Yükseltmeyi açıklayın. • Yükseltmeyi gösterin. |
Ders Notları / Kitaplar: | Economic Development Michael P. Todaro and Stephen C. Smith 2012 Pearson | 11th Edition ISBN 978-0-13-801388-2 |
Diğer Kaynaklar: | “Assembly Trade and Technology Transfer: The Case of China,” Authors: Lemoire, F. ve Ünal-Kesenci, D. World Development, (2004), 32(5): 829-850. The Process of Economic Development Authors: James M. Cypher and James L. Dietz Publisher: Routledge; 3rd Edition (2009) ISBN-13: 978-0-415-77103-0 | ISBN-10: 0-415-77103-X International Business, Authors: Michael R. Czinkota, Ilkka A. Ronkainen, Michael H. Moffett, Publisher: John Wiley & Sons, 8th Edition (2011) ISBN-13: 978-0-470-53065-8 Beyond Economic Growth: An Introduction to Sustainable Development Authors: Tatyana P. Soubbotina Publisher: World Bank; 2nd Edition (2004) ISBN: 0-8213-5933-9 Nations and Firms in the Global Economy Authors: Steven Brakman, Harry Garretsen, Charles van Marrewijk, Arjen van Witteloostuijn Publisher: Cambridge (2006) ISBN-13: 978-0-521-54057-5 “Global supply chains: why they emerged, why they matter, and where they are going” in Global value chains in a changing world (eds: Deborah K. Elms and Patrick Low) Author: Richard Baldwin Publisher: WTO Publications; 1st edition (2013) ISBN: 978-92-870-3882-1 “The Global Economy: Organization, Governance, and Development” in The Handbook of Economic Sociology (eds: Neil J. Smelser and Richard Swedberg) Author: Gary Gereffi Publisher: Princeton University Press, 2nd Edition (2005) ISBN: 0-691-12125-7 Introduction: Globalisation, Value Chains and Development Author: Gereffi et al. IDS Bulletin Vol 32 No 3 2001, p.1 Upgrading in Global Value Chains Author: John Humphrey Publisher: International Labor Office, 2004 ISBN: 92-2-116016-5 Upgrading in the Global Clothing Industry: Mavi Jeans and the Transformation of a Turkish Firm from Full-Package to Brand-Name Manufacturing and Retailing Author: Nebahat Tokatli and Ömür Kızılgün Journal: Economic Geography 80(3): 221-240, 2004 Publisher: Clark University |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | ||||||||
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | ||||||||
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | ||||||||
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | ||||||||
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | ||||||||
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | ||||||||
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | |
2) | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | |
3) | Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | |
4) | Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | |
5) | Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | |
6) | Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | |
7) | Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | |
8) | Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | |
9) | Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Okuma | |
Proje Hazırlama | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Uygulama | |
Gözlem | |
Bireysel Proje | |
Sunum | |
Raporlama | |
Örnek olay sunma |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 60 |
Final | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 15 | 45 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 15 | 90 |
Sunum / Seminer | 1 | 6 |
Ödevler | 1 | 8 |
Ara Sınavlar | 2 | 16 |
Final | 1 | 12 |
Toplam İş Yükü | 177 |