Turizm ve Otel İşletmeciliği | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | TUR358 | ||||||||
Ders İsmi: | Satış ve Gelir Yönetimi | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Zorunlu Ders | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. YASEMİN KOÇAK | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi İLKER CALAYOĞLU Öğr.Gör. B.Öğretim Elemanı |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu ders öğrencilere satış ve gelir yönetimi teorisi ve pratiğini kapsamlı şekilde tanıtacaktır. Öğrenciler farklı işletme ortamlarındaki uygulamalardan örneklerle konular hakkında detaylı bilgi sahibi olacaklardır. |
Dersin İçeriği: | 1 Gelir Yönetimi Kavramlarını tanımlayabilmek 2 İmalat ve hizmet sistemlerindeki gelir yönetimi problemlerini tanımlayabilmek 3 Literatürde yer alan farklı metodlarla gerçek hayat gelir yönetimi problemlerini modelleyebilmek 4 İmalat ve havayolu gelir yönetimi problemleri arasındaki farkı belirleyebilmek 5 Matematiksel modelleme vasıtasıyla gelir yönetimi problemlerini çözebilmek |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Satış ve Gelir yönetimine giriş | |
2) | Talep Yönetim Kararları | DERS TEKRAR EDİLECEK. |
3) | Temel Fiyat Optimizasyonu | DERS TEKRAR EDİLECEK. |
4) | Tek kaynak kapasite control | DERS TEKRAR EDİLECEK. |
5) | Ağ kapasite control | DERS TEKRAR EDİLECEK. |
6) | VİZE SINAVI | |
7) | Kapasite fazlası rezervasyon | DERS TEKRAR EDİLECEK. |
8) | Kapasite fazlası rezervasyon | DERS TEKRAR EDİLECEK. |
9) | Dinamik fiyatlandırma | DERS TEKRAR EDİLECEK. |
10) | Açık artırma | DERS TEKRAR EDİLECEK. |
11) | Müşteri davranış modelleri: giriş | DERS TEKRAR EDİLECEK. |
12) | Müşteri davranış modelleri ve tahmin yöntemleri | DERS TEKRAR EDİLECEK. |
13) | Gelir yönetimi ve dinamik fiyatlandırma yöntemleri | DERS TEKRAR EDİLECEK. |
14) | Gelir yönetiminin hizmet sektöründeki yeri | DERS TEKRAR EDİLECEK. |
15) | FİNAL SINAVI |
Ders Notları / Kitaplar: | HOCANIN DERS NOTLARI |
Diğer Kaynaklar: | HOCANIN DERS NOTLARI |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | ||||||||
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | ||||||||
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | ||||||||
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | ||||||||
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | ||||||||
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | ||||||||
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | 4 |
2) | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | 4 |
3) | Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | 4 |
4) | Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | 4 |
5) | Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | 2 |
6) | Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | 3 |
7) | Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | 2 |
8) | Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | 3 |
9) | Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek | 4 |
Alan Çalışması | |
Akran Değerlendirmesi | |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Laboratuvar | |
Okuma | |
Ödev | |
Problem Çözme | |
Proje Hazırlama | |
Rapor Yazma | |
Rol oynama | |
Seminer |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Sözlü sınav | |
Ödev | |
Uygulama | |
Gözlem | |
Bireysel Proje | |
Grup Projesi | |
Sunum | |
Raporlama | |
Akran Değerlendirmesi | |
Bilgisayar Destekli Sunum | |
Tez Sunma |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 16 | 48 |
Proje | 16 | 112 |
Ara Sınavlar | 1 | 12 |
Final | 1 | 15 |
Toplam İş Yükü | 187 |