Turizm ve Otel İşletmeciliği | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | MBG104 | ||||||||
Ders İsmi: | Medical Biology and Genetics | ||||||||
Ders Yarıyılı: |
Güz |
||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR-EN | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Üniversite Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. GÜLEYFE BEYZA YILDIRIM | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi İREM KARAMOLLAOĞLU |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı; hücre ve kalıtsal materyalin genel yapısı ve işlevleri hakkında genel kavramları incelemek ve genetik mekanizmalar konularında bilgilendirmektir. |
Dersin İçeriği: | Hücreler ve yapıları Hücre organizasyonu Hücre iskeleti ve Hücre organelleri Genetik materyal yapısı DNA, RNA ve işlevleri Kromozomal Yapı Canlılarda hücre döngüsü Santral Dogma Yapısı Mutasyonlar ve Tipleri Kromozomal Anomaliler DNA Hasar Mekanizmaları ve Onarımı Mendel Genetiği ve Kalıtım Modelleri |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | • Tıbbi biyolojiye giriş, • Hücre genel özellikleri • Hücre inceleme metodları | |
2) | • Hücre organizasyonu (prokaryot-ökaryot karşılaştırma), • Hücre membranı ve özellikleri | Discussion with current examples of subject |
3) | Hücre iskeleti ve Hücre organelleri | |
4) | • Genetik materyal yapısı, işlevi, • DNA-RNA, Gen organizasyonu • Gen ifadesinin düzenlenmesi | |
5) | • Kromatin, Kromozom, • Sentromer ve Telomer | Describing the genome-chromosome relationship using databases |
6) | • Hücre döngüsü ve DNA replikasyonu | |
7) | • Transkripsiyon Mekanizması • Translasyon Mekanizması | |
8) | ARA SINAV | |
9) | • Kromozomal yapı ve sayı anomalileri, • Mutasyon ve polimorfizm | |
10) | DNA hasarı ve onarım mekanizmaları | |
11) | Mendel Genetiği ve kalıtım modelleri, Mendel Dışı kalıtım modelleri | |
12) | • Kromozomal yapı ve sayı anomalileri, • Mutasyon ve polimorfizm | |
13) | Epigenetik ve Kanser | |
14) | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Concepts of Genetics ©2011 | Palme Hall | Published: 01/01/2011 ISBN: 6055829261 |
Diğer Kaynaklar: | Concepts of Genetics ©2011 | Palme Hall | Published: 01/01/2011 ISBN: 6055829261 |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
|||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | ||||||||
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | ||||||||
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | ||||||||
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | ||||||||
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | ||||||||
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | ||||||||
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | |
2) | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | |
3) | Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | |
4) | Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | |
5) | Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | |
6) | Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | |
7) | Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | |
8) | Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | |
9) | Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Ders |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 12 | 3 | 36 |
Uygulama | 6 | 18 | 108 |
Ödevler | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınavlar | 1 | 5 | 5 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 162 |