BDY550 Besin İlaç Etkileşimiİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezli)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezli)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BDY550
Ders İsmi: Besin İlaç Etkileşimi
Ders Yarıyılı: Güz
Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 8
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi AHMET MURAT GÜNAL
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. AYŞE ASLI BARLA DEMİRKOZ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Vücuda tanı veya tedavi amacıyla alınan ilaçların besinlerle etkileşmesi istenmeyen bazen de istenen yönde etkilere sebep olmaktadır. Başarılı bir tedavi için tedavi sürecinde uygulanan ilaç protokolü ile kişinin beslenme durumu değerlendirilmelidir. Bunun için besinlerin ilaçlar üzerindeki etkilerinin bilinmesi gerekir. Bu derste, beslenme ve besin öğelerinin ilaçlar üzerine etkileri, etki etme mekanizmaları ve bu etkileşimler açısından risk faktörleri hakkında bilgi verilmiştir.
Dersin İçeriği: Günlük kullanımı sık olan ilaçlar ve besinler arasındaki olumlu ve olumsuz etkileşimler ve prognoz üzerine etkisi incelenmektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) • Farmakoloji ve alt branşlarını bilir ve basitçe açıklayabilir
2) İlaç sınıflandırmasını yapabilir ve her gruba ait popüler molekülleri sayabilir.
3) Vücuda alınan ilaçların besin metabolizması üzerine etkilerini açıklayabilir
4) Vücuda alınan besinlerin ilaç farmakolojisi üzerine etkisini açıklayabilir
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Ilaçların sindirim sistemi üzerine olan etkileri
2) farmakokinetik
3) farmakodinamik
4) sindirim sistem ilaçları
5) kardiyovasküler istem ilaçları
6) enfeksiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar
7) diğer sistem ilaçları
8) İlaçların besin üzerine etkileri I
9) ilaçların besin metabolizması üzerine olan etkileri II
10) besinlerin ilaç metabolizması üzerine etkileri
11) ilaç ve gıdaların karaciğer fonksiyonuna olan etkileri
12) besin ve gıdaların böbrek fonksiyonuna olan etkileri
13) besin ilaç etkileşim örnekleri I
14) besin ilaç etkileşim örnekleri I

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Beslenme ve İlaç Etkileşimi, Ed. Meral Aksoy, İstanbul Tıp Kitabevi, 2016
Besin-İlaç Etkileşimleri, Eds. Karabudak F., Türker P., TDD Yayını, 2017
Nutrient Drug Interactions, Ed.Meckling K.A., Taylor&Francis, 2006.
Handbook of Drug-Nutrient Interactions, Eds. Boullata J.I., Armenti V.T. Humana Press, 2010.
Diğer Kaynaklar: Beslenme ve İlaç Etkileşimi, Ed. Meral Aksoy, İstanbul Tıp Kitabevi, 2016
Besin-İlaç Etkileşimleri, Eds. Karabudak F., Türker P., TDD Yayını, 2017
Nutrient Drug Interactions, Ed.Meckling K.A., Taylor&Francis, 2006.
Handbook of Drug-Nutrient Interactions, Eds. Boullata J.I., Armenti V.T. Humana Press, 2010.

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

Program Kazanımları
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir.
2) Mezuniyet süresince/sonrasında kurum içi, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara katılır.
3) Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir
4) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.
5) Alanındaki duygu düşünce ve projelerini etkili bir şekilde aktarabilir

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. 4
2) Mezuniyet süresince/sonrasında kurum içi, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara katılır. 4
3) Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir 4
4) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. 4
5) Alanındaki duygu düşünce ve projelerini etkili bir şekilde aktarabilir 4

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Akran Değerlendirmesi
Anlatım
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Ödev
Rapor Yazma
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sözlü sınav
Ödev
Sunum
Raporlama

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 10
Sunum 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 8 112
Sunum / Seminer 7 1 7
Ödevler 14 6 84
Ara Sınavlar 1 1 1
Rapor Teslimi 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 248