Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezli) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | BDY553 | ||||||||
Ders İsmi: | Beslenme Antropolojisi | ||||||||
Ders Yarıyılı: |
Güz Bahar |
||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi AHMET MURAT GÜNAL | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi AHMET MURAT GÜNAL Dr.Öğr.Üyesi FUNDA ŞENSOY |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Geçmişten günümüze kadar geçen süreçte beslenme tarihini ve beslenme kültüründe gelişen değişimleri incelemek. |
Dersin İçeriği: | İlk insanlardan günümüze kişilerin Beslenme örüntülerinin temel özellikleri, tarih öncesi ve tarih sonrasi dönemlerde beslenmede olusan degisimler, besin seçimini etkileyen faktörler, ülkeler arası beslenme uygulama farkliliklari, yemek aliskanliklarinda degisimi etkileyen faktörler, Amerika, Avrupa, Uzak Dogu Ulkeleri, Afrika Ulkeleri beslenme uygulamalari ve temel özellikleri ile Turk Mutfagi temel özellikleri ve etkilendigi mutfaklar. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Beslenme Antropolojisine Giriş | Ders slaytları |
2) | Toplumların beslenme kültürünü etkileyen faktörler ve sonuçları | Ders slaytları |
3) | Paleolitik Dönemde Beslenme Kültürü | Ders slaytlar |
4) | Neolitik Dönemde Beslenme Kültürü | Ders slaytları |
5) | Antik Çağda Beslenme Kültürü | Ders slaytları |
6) | Hititlerde Beslenme Kültürü | Ders slaytarı |
7) | Ara sınav | Ara sınav |
8) | Dinler ve Beslenme Kültürü | Ders slaytları |
9) | Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi (Orta Asya, Selçuklu, Osmanlı Dönemi) | Ders slaytları |
10) | Cumhuriyet Dönemi ve Günümüz Mutfak Kültürü ve Yöresel Farklılıklar | Ders slaytları |
11) | Türk Mutfağında Sofra Düzeni ve Servisi, Ziyafet ve özel Gün Sofraları | Ders slaytları |
12) | Türk Mutfağının Genel Özellikleri, Beslenme ve Sağlık Yönünden Özellikleri | Ders slaytları |
13) | Türk Mutfağında Kullanılan Tatlandırıcılar ve Türk Mutfağında Yabani Otlar | Ders slaytları |
14) | Final sınavı | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Öğretim elemanı tarafından sağlanan ders notları. / Notes, provided by lecturer. |
Diğer Kaynaklar: | Merdol Kutluay, Türkan. (2015). Beslenme Antropolojisi I Hatiboğlu Yayınları, Ankara. Belge, Murat. (2010). Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları, İstanbul, Uhri, Ahmet. Boğaz derdi: arkeolojik, arkeobotanik, tarihsel ve etimolojik veriler ışığında tarım ve beslenmenin kültür tarihi, Ege Yayınları. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
6 |
3 |
4 |
5 |
---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. | ||||||
2) Mezuniyet süresince/sonrasında kurum içi, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara katılır. | ||||||
3) Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir | ||||||
4) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | ||||||
5) Alanındaki duygu düşünce ve projelerini etkili bir şekilde aktarabilir |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. | 3 |
2) | Mezuniyet süresince/sonrasında kurum içi, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılara katılır. | 3 |
3) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilimsel bilgiye ulaşma, güncel literatürü izleme, değerlendirme ve uygulayabilme bilgisine sahiptir | 3 |
4) | Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. | 4 |
5) | Alanındaki duygu düşünce ve projelerini etkili bir şekilde aktarabilir | 3 |
Anlatım | |
Ders | |
Ödev | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 10 |
Sunum | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 10 | 140 |
Sunum / Seminer | 1 | 20 | 20 |
Ödevler | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınavlar | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 228 |