Beslenme ve Diyetetik (DR) (Lisans Dereceli) | |||||
Doktora | TYYÇ: 8. Düzey | QF-EHEA: 3. Düzey | EQF-LLL: 8. Düzey |
Ders Kodu: | BDY553 | ||||||||
Ders İsmi: | Beslenme Antropolojisi | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi AHMET MURAT GÜNAL | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi AHMET MURAT GÜNAL Dr.Öğr.Üyesi FUNDA ŞENSOY |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Geçmişten günümüze kadar geçen süreçte beslenme tarihini ve beslenme kültüründe gelişen değişimleri incelemek. |
Dersin İçeriği: | İlk insanlardan günümüze kişilerin Beslenme örüntülerinin temel özellikleri, tarih öncesi ve tarih sonrasi dönemlerde beslenmede olusan degisimler, besin seçimini etkileyen faktörler, ülkeler arası beslenme uygulama farkliliklari, yemek aliskanliklarinda degisimi etkileyen faktörler, Amerika, Avrupa, Uzak Dogu Ulkeleri, Afrika Ulkeleri beslenme uygulamalari ve temel özellikleri ile Turk Mutfagi temel özellikleri ve etkilendigi mutfaklar. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Beslenme Antropolojisine Giriş | Ders slaytları |
2) | Toplumların beslenme kültürünü etkileyen faktörler ve sonuçları | Ders slaytları |
3) | Paleolitik Dönemde Beslenme Kültürü | Ders slaytlar |
4) | Neolitik Dönemde Beslenme Kültürü | Ders slaytları |
5) | Antik Çağda Beslenme Kültürü | Ders slaytları |
6) | Hititlerde Beslenme Kültürü | Ders slaytarı |
7) | Ara sınav | Ara sınav |
8) | Dinler ve Beslenme Kültürü | Ders slaytları |
9) | Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi (Orta Asya, Selçuklu, Osmanlı Dönemi) | Ders slaytları |
10) | Cumhuriyet Dönemi ve Günümüz Mutfak Kültürü ve Yöresel Farklılıklar | Ders slaytları |
11) | Türk Mutfağında Sofra Düzeni ve Servisi, Ziyafet ve özel Gün Sofraları | Ders slaytları |
12) | Türk Mutfağının Genel Özellikleri, Beslenme ve Sağlık Yönünden Özellikleri | Ders slaytları |
13) | Türk Mutfağında Kullanılan Tatlandırıcılar ve Türk Mutfağında Yabani Otlar | Ders slaytları |
14) | Final sınavı | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Öğretim elemanı tarafından sağlanan ders notları. / Notes, provided by lecturer. |
Diğer Kaynaklar: | Merdol Kutluay, Türkan. (2015). Beslenme Antropolojisi I Hatiboğlu Yayınları, Ankara. Belge, Murat. (2010). Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları, İstanbul, Uhri, Ahmet. Boğaz derdi: arkeolojik, arkeobotanik, tarihsel ve etimolojik veriler ışığında tarım ve beslenmenin kültür tarihi, Ege Yayınları. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
6 |
3 |
4 |
5 |
---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||
1) Alanındaki konuları tartışmada özgün görüşleri savunabilme, Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyip değiştirip geliştirebilme | ||||||
1) Alanı ile ilgili yeni gelişmeler ve olası sorunlara yaratıcı ve eleştirel düşünme yöntemi ile akılcı çözümler geliştirerek karar verme yetisini arttırır. | ||||||
2) Öğrencinin almış olduğu yüksek lisans eğitimi ile ilişkili olarak daha gelişmiş ve ileri düzeyde bilgileri güncel ve özgün bir şekilde araştırıp, düşünüp tartışarak uzmanlık düzeyini geliştirebilme, özgünleştirebilme ve derinleştirme becerisine ulaşmak. | ||||||
3) Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme. | ||||||
5) Multidisipliner çalışma becerilerini geliştirme ve disiplinlerarası sorunların çözülmesinde pratik yaklaşımlar sağlama ve burada ekibe lider olabilmek. | ||||||
7) alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme, bu sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini iyi kullanabilme ve yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına ve bunu sürdürebilmesine katkı sağlama |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Alanındaki konuları tartışmada özgün görüşleri savunabilme, Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyip değiştirip geliştirebilme | |
1) | Alanı ile ilgili yeni gelişmeler ve olası sorunlara yaratıcı ve eleştirel düşünme yöntemi ile akılcı çözümler geliştirerek karar verme yetisini arttırır. | |
2) | Öğrencinin almış olduğu yüksek lisans eğitimi ile ilişkili olarak daha gelişmiş ve ileri düzeyde bilgileri güncel ve özgün bir şekilde araştırıp, düşünüp tartışarak uzmanlık düzeyini geliştirebilme, özgünleştirebilme ve derinleştirme becerisine ulaşmak. | |
3) | Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme. | |
5) | Multidisipliner çalışma becerilerini geliştirme ve disiplinlerarası sorunların çözülmesinde pratik yaklaşımlar sağlama ve burada ekibe lider olabilmek. | |
7) | alanı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme, bu sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini iyi kullanabilme ve yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına ve bunu sürdürebilmesine katkı sağlama |
Anlatım | |
Ders | |
Ödev | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 10 |
Sunum | 1 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 2 | 14 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 10 | 140 |
Sunum / Seminer | 1 | 20 | 20 |
Ödevler | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınavlar | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 228 |