Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz) | |||||
Yüksek Lisans | TYYÇ: 7. Düzey | QF-EHEA: 2. Düzey | EQF-LLL: 7. Düzey |
Ders Kodu: | BDY556 | ||||||||
Ders İsmi: | Beslenme Araştırma Yöntemleri ve Bulgu Değerlendirme | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Doç. Dr. HANDE ÖNGÜN YILMAZ | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı beslenme ve diyetetik alanında yapılan bilimsel araştırma yöntemlerini öğrenmek ve güncel literatürü değerlendirerek beslenme ve diyetetik alanında araştırma planlayıp uygulayabilme yeteneği kazanmaktır. |
Dersin İçeriği: | Bilimsel araştırma yöntemleri Beslenme ve diyetetik alanında kullanılan araştırma yöntemleri Beslenme ve diyetetik alanında araştırma planlama Verilerin değerlendirilmesi Araştırma raporu yazma ve sunma |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Beslenme ve diyetetik alanında bilimsel araştırma yöntemlerinın tanımlanması ve sınıflandırılması | Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum |
2) | Beslenme ve diyetetik alanında veri kaynakları ve ulaşma yöntemleri | Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum |
3) | Tanımlayıcı araştırmalar | Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum |
4) | Analitik araştırmalar-Kesitsel, vaka-kontrol ve kohort araştırmaları | Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum |
5) | Deneysel araştırmalar | Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum |
6) | Metodolojik araştırmalar | Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum |
7) | Meta analizler ve sistematik derlemeler | Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum |
8) | Araştırma planlama | Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum |
9) | Araştırma verilerinin toplanması | Kitaptan istenilen bölümü okuma Power point sunum |
10) | Makale inceleme ve bulguların değerlendirilmesi | Literatür tarama |
11) | Makale inceleme ve bulguların değerlendirilmesi | Literatür tarama |
12) | Makale inceleme ve bulguların değerlendirilmesi | Literatür tarama |
13) | Makale inceleme ve bulguların değerlendirilmesi | Literatür tarama |
14) | Araştırma raporu yazma ve sunma | Literatür tarama |
15) | Final sınavı | Final sınavı |
Ders Notları / Kitaplar: | Öğretim elemanı ders notları |
Diğer Kaynaklar: | 1. Tezcan S; Epidemiyoloji. Tıbbi Araştırmaların Yöntem Bilimi 2. Akbulut T, Sabuncu H; Epidemiyoloji. Prensip ve Uygulamalar 3. Bonita R, Beaglehole R, Kjellström T; Temel Epidemiyoloji 4. Gibney M, Margetts B, Kearney J. Public Health Nutrition 1st Edition, 2004, Blackwell Publishing 5. Nnakwe NE. Community Nutrition 1st Edition, 2009, Jones and Bartlett Publishers 6. WHO publications |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
4 |
2 |
3 |
5 |
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. | |||||
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. | |||||
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. | |||||
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |||||
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. | |||||
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir. | |
2) | Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir. | |
3) | Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır. | |
4) | Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
5) | Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar. | |
6) | Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir. |
Anlatım | |
Beyin fırtınası /Altı şapka | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Grup çalışması ve ödevi | |
Okuma | |
Ödev | |
Proje Hazırlama | |
Rapor Yazma | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Sözlü sınav | |
Ödev | |
Uygulama | |
Bireysel Proje | |
Sunum | |
Raporlama |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 6 | 84 |
Sunum / Seminer | 1 | 20 | 20 |
Ödevler | 2 | 20 | 40 |
Rapor Teslimi | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 226 |