BDY564 Yeme Davranışı Bozukluklarıİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz)Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik (YL) (Tezsiz)
Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BDY564
Ders İsmi: Yeme Davranışı Bozuklukları
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 8
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. HANDE ÖNGÜN YILMAZ
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. Cemile İDİZ
Dr.Öğr.Üyesi FUNDA ŞENSOY
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı; yeme ve beslenme bozukluklarının tanı kriterlerini, tedavisi ve tıbbi beslenme tedavisi ile bu hastaların eğitiminde izlenecek adımları öğretmektir.
Dersin İçeriği: Yeme ve beslenme bozukluklarının sınıflandırılması ve tanı kriterleri
Pika, ruminasyon bozukluğu, kaçıngan/kısıtlayıcı besin alım bozukluğu, anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza, tıkınırcasına yeme bozukluğu, başka şekilde sınıflandırılmayan (atipik) yeme veya beslenme bozukluğu ve tanımlanmamış yeme ve beslenme bozukluğu, gece yeme sendromu, ortoreksiya nervoza, duygusal yeme
Yeme ve beslenme bozukluklarında tıbbi beslenme tedavisi

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Yeme ve beslenme bozukluklarının tanı kriterlerinin öğrenilmesi
2) Yeme ve beslenme bozukluklarının sınıflandırılması
3) Yeme ve beslenme bozukluklarının tedavisinin öğrenilmesi
4) Yeme ve beslenme bozukluklarının tıbbi beslene tedavisinin öğrenilmesi
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
1) Yeme ve beslenme bozukluklarında tıbbi beslene tedavisi planlama
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Yeme ve beslenme bozukluklarının sınıflandırılması ve tanı kriterleri Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
2) Yeme ve beslenme bozukluklarının epidemiyolojisi Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
3) Yeme ve beslenme bozukluklarının fizyolojisi Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
4) Pika: DSM 5 tanı kriterleri, tedavisi ve tıbbi beslenme tedavisi Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
5) Ruminasyon bozukluğu: DSM 5 tanı kriterleri, tedavisi ve tıbbi beslenme tedavisi Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
6) Kaçıngan/kısıtlayıcı besin alım bozukluğu: 5 tanı kriterleri, tedavisi ve tıbbi beslenme tedavisi Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
7) Anoreksiya nervoza: DSM 5 tanı kriterleri, tedavisi ve tıbbi beslenme tedavisi Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
8) Bulimiya nervoza: DSM 5 tanı kriterleri, tedavisi ve tıbbi beslenme tedavisi Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
9) Tıkınırcasına yeme bozukluğu: DSM 5 tanı kriterleri, tedavisi ve tıbbi beslenme tedavisi Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
10) Başka şekilde sınıflandırılmayan (atipik) yeme veya beslenme bozukluğu: DSM 5 tanı kriterleri, tedavisi ve tıbbi beslenme tedavisi Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
11) Tanımlanmamış yeme ve beslenme bozukluğu: DSM 5 tanı kriterleri, tedavisi ve tıbbi beslenme tedavisi Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
12) Gece yeme sendromu: Tedavisi ve tıbbi beslenme tedavisi Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
13) Ortoreksiya nervoza: Tedavisi ve tıbbi beslenme tedavisi Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
14) Duygusal yeme: Tedavisi ve tıbbi beslenme tedavisi Uluslar arası dergilerden belirlenen konuyu araştırma
15) Final sınavı Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Öğretim elemanı ders notları
Diğer Kaynaklar: American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (DSM-5®). American Psychiatric Pub.
American Psychiatric Association. (2016). Feeding and eating disorders (DSM-5®). American Psychiatric Pub.
Schebendach, J.E. ve Roth, J. (2019). Krause Besin ve Beslenme Bakım Süreci. (Çev. Gamze Akbulut). Ankara: Ankara Nobel Tıp Kitapevleri

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

Program Kazanımları
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir.
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir.
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır.
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar.
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve diyetetik alanıyla ilgili kanıta dayalı güncel bilgiye sahiptir.
2) Güncel bilgiye ulaşarak teknolojik araç gereçler konusunda bilgi edinir.
3) Teknolojiyi kullanarak edindiği bilimsel bilgilerin sentez ve analizini yapar, yorumlar, raporlar ve çözüm önerileri geliştirir, farklı disiplinler ve meslektaşlarıyla etik ilkeler doğrultusunda iletişim kurarak bilgilerini paylaşır.
4) Alanıyla ilgili problemlerle karşılaştığında sorumluluk alır, topluma örnek olur, çözüm önerileri getirir, ekip çalışması yaparak bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
5) Yaşam boyu öğrenme ilkelerini benimseyerek kendini günceller, etik ilkeler doğrultusunda bilimsel makaleleri eleştirel bir yaklaşımla istatistiksel olarak kanıta dayalı uygulamalarla değerlendirir, tartışır, yorumlar.
6) Etik ilkeler doğrultusunda bilimsel bilgileri toplar, yorumlar, birey ve toplumu gözeterek, ulusal ve uluslararası beslenme plan ve politikalarına yön verecek çalışmalara katkıda bulunur, yürütür, yönetir, değerlendirir.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Ödev
Problem Çözme
Rapor Yazma
Seminer
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Sunum
Raporlama

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 6 84
Sunum / Seminer 1 20 20
Ödevler 2 20 40
Rapor Teslimi 1 20 20
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 226