BDY605 Besin İşleme Teknikleri ve Sağlık Üzerine Etkileriİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar Beslenme ve Diyetetik (DR) (Yüksek Lisans Dereceli) Öğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik (DR) (Yüksek Lisans Dereceli)
Doktora TYYÇ: 8. Düzey QF-EHEA: 3. Düzey EQF-LLL: 8. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: BDY605
Ders İsmi: Besin İşleme Teknikleri ve Sağlık Üzerine Etkileri
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 15
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu Ders
Dersin Seviyesi:
Doktora TYYÇ:8. Düzey QF-EHEA:3. Düzey EQF-LLL:8. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Besin işleme teknikleri ve yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmak. Besin işleme sektöründeki alet, ekipman ve makineler hakkında bilgi sahibi olmak. Besinlere ilişkin kodeks ile ulusal ve uluslar arası standartlar hakkında bilgi edinebilmek ve besin işleme, ambalajlama, depolama ve satışta önem taşıyan özelliklerini kavrayabilmek.
Dersin İçeriği: Besin işleme yöntemleri hakkında ve bu işlemlerin besin maddesine etkisi konusunda bilgi sahibi olmak

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Besin işleme ve depolama yöntemleri hakkında bilgi sahibi olabilme
2) Besin işleme ve depolama koşullarının makro besin öğeleri üzerine etkilerini öğrenebilme
3) Besin işleme ve depolama koşullarının mikro besin öğeleri üzerine etkilerini öğrenebilme
4) Besin matriksi bileşenleri arasındaki ilişkileri öğrenebilme
5) Aroma bileşenlerinin oluşumu ve etkileyen etmenleri öğrenebilme
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
1) Doğru pişirme ve depolama ilkelerinin belirlenmesinde bilgilerini sentez etme yeteneğini kazanabilme
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
Alana Özgü Yetkinlik
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenme ilkelerine genel bakış Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi
2) Besin işleme yöntemleri Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi
3) Besin depolama koşulları Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi
4) Dönem ödevlerinin belirlenmesi Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi
5) Besin işleme ve depolama koşullarının karbonhidratlar üzerine etkisi Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi
6) Besin işleme ve depolama koşullarının proteinler üzerine etkisi Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi
7) Besin işleme ve depolama koşullarının yağlar üzerine etkisi Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi
8) Besin işleme ve depolama koşullarının vitaminler üzerine etkisi Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi
9) Besin işleme ve depolama koşullarının mineraller üzerine etkisi Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi
10) Besin matriksi bileşenleri arasındaki ilişkiler Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi
11) Lipit oksidasyonu, protein stabilitesi ve modifikasyonu ile hücre duvarı polisakkaritlerini etkileyen etmenler Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi
12) Aroma bileşenlerinin oluşumu ve etkileyen etmenler Güncel Ders İzlencesinin Takip Edilmesi
13) Dönem ödevlerinin sunumu yok
14) Dönem ödevlerinin sunumu yok

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Gıda Teknolojisi, Sıdıka Bulduk, Detay Yayıncılık, 2016
Diğer Kaynaklar: Gıda Teknolojisi, Sıdıka Bulduk, Detay Yayıncılık, 2016

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

3

4

5

6

Program Kazanımları
1) Alanındaki konuları tartışmada özgün görüşleri savunabilme, Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyip değiştirip geliştirebilme
1) Alanı ile ilgili yeni gelişmeler ve olası sorunlara yaratıcı ve eleştirel düşünme yöntemi ile akılcı çözümler geliştirerek karar verme yetisini arttırır.
2) Öğrencinin almış olduğu yüksek lisans eğitimi ile ilişkili olarak daha gelişmiş ve ileri düzeyde bilgileri güncel ve özgün bir şekilde araştırıp, düşünüp tartışarak uzmanlık düzeyini geliştirebilme, özgünleştirebilme ve derinleştirme becerisine ulaşmak.
3) Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme.
5) Multidisipliner çalışma becerilerini geliştirme ve disiplinlerarası sorunların çözülmesinde pratik yaklaşımlar sağlama ve burada ekibe lider olabilmek.
7) anı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme, bu sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini iyi kullanabilme ve yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına ve bunu sürdürebilmesine katkı sağlama

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Alanındaki konuları tartışmada özgün görüşleri savunabilme, Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyip değiştirip geliştirebilme
1) Alanı ile ilgili yeni gelişmeler ve olası sorunlara yaratıcı ve eleştirel düşünme yöntemi ile akılcı çözümler geliştirerek karar verme yetisini arttırır.
2) Öğrencinin almış olduğu yüksek lisans eğitimi ile ilişkili olarak daha gelişmiş ve ileri düzeyde bilgileri güncel ve özgün bir şekilde araştırıp, düşünüp tartışarak uzmanlık düzeyini geliştirebilme, özgünleştirebilme ve derinleştirme becerisine ulaşmak.
3) Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme.
5) Multidisipliner çalışma becerilerini geliştirme ve disiplinlerarası sorunların çözülmesinde pratik yaklaşımlar sağlama ve burada ekibe lider olabilmek.
7) anı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme, bu sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini iyi kullanabilme ve yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına ve bunu sürdürebilmesine katkı sağlama

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Bireysel çalışma ve ödevi
Okuma
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Süre (Saat) İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 3 42
Sunum / Seminer 1 1 1
Ödevler 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 87