Beslenme ve Diyetetik (DR) (Yüksek Lisans Dereceli) | |||||
Doktora | TYYÇ: 8. Düzey | QF-EHEA: 3. Düzey | EQF-LLL: 8. Düzey |
Ders Kodu: | BDY651 | ||||||||
Ders İsmi: | İleri Beslenmede Yağlar ve Yağ Asitleri | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi KÜBRA DERYA İPEK | ||||||||
Dersi Veren(ler): | |||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Diyet yağı ve yağ asitlerinin metabolizma ve fonksiyonları ve hastalık gelişiminde yağların önemine yönelik bilgi sahibi olmak. |
Dersin İçeriği: | Diyet yağı ve yağ asitlerinin sindirimi, dağılımı ve yağ asitlerinin dokulara geçisi, yağ asitlerinin katabolizması ve biyosentezi, kolesterol ve biyoaktif eikozanoidler ve hastalık gelişiminde yağların etkisi irdelenmektedir |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Giriş, Yağ Asit Sınıflandırılması ve Nomenkılatür | yok |
2) | Yağ Asitlerinin Kimyasal ve Fiziksel Özellikleri | yok |
3) | Yağ Asitlerinin Analizleri, Yağın Değişik Matrikslerden Ayrıştırılması | yok |
4) | Yağ Asitlerinin Besinlerde Bulunuşu ve Değişik Besinlerde Bulunma Miktarlarındaki Değişikliklerin Temel Nedenleri | yok |
5) | Yağ ve Yağ Asitlerinin Oksidasyon Özellikleri | yok |
6) | Yağ ve Yağ Asitlerinn Oksidasyondan Korunmasında Olası Yöntemler | yok |
7) | Sıvı ve Katı Yağdaki Genetik Değişiklikler | yok |
8) | Yağ Asitlerinin Büyüme ve Gelişmeye Etkileri | yok |
9) | Yağ Asitleri ve Yaşlılık | yok |
10) | Yağ Asitleri, İnflamasyon ve İmmunite | yok |
11) | Yağ Asitleri ve Kanser | yok |
12) | Yağ Asitleri ve Karaciğer Hastalıkları | yok |
13) | Seminer sunumu-Proje sunumu | yok |
14) | Final sınavı | yok |
Ders Notları / Kitaplar: | 1.Lipid Biochemistry, 5th edition (ISBN: 0632054093); Blackwell Publishing. 2002. 2.Fatty Acids in Foods and Their Health Implications, 2nd edition (ISBN: 0824767829); Marcel Dekker. 1999. 3.Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition, (ISBN: 072164452X); WB Saunders. 2000. 4.Biochemistry, (ISBN: 0697142671); Wm. C. Brown Publishers |
Diğer Kaynaklar: | 1.Lipid Biochemistry, 5th edition (ISBN: 0632054093); Blackwell Publishing. 2002. 2.Fatty Acids in Foods and Their Health Implications, 2nd edition (ISBN: 0824767829); Marcel Dekker. 1999. 3.Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition, (ISBN: 072164452X); WB Saunders. 2000. 4.Biochemistry, (ISBN: 0697142671); Wm. C. Brown Publishers |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | |||||
1) Alanındaki konuları tartışmada özgün görüşleri savunabilme, Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyip değiştirip geliştirebilme | |||||
1) Alanı ile ilgili yeni gelişmeler ve olası sorunlara yaratıcı ve eleştirel düşünme yöntemi ile akılcı çözümler geliştirerek karar verme yetisini arttırır. | |||||
2) Öğrencinin almış olduğu yüksek lisans eğitimi ile ilişkili olarak daha gelişmiş ve ileri düzeyde bilgileri güncel ve özgün bir şekilde araştırıp, düşünüp tartışarak uzmanlık düzeyini geliştirebilme, özgünleştirebilme ve derinleştirme becerisine ulaşmak. | |||||
3) Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme. | |||||
5) Multidisipliner çalışma becerilerini geliştirme ve disiplinlerarası sorunların çözülmesinde pratik yaklaşımlar sağlama ve burada ekibe lider olabilmek. | |||||
7) anı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme, bu sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini iyi kullanabilme ve yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına ve bunu sürdürebilmesine katkı sağlama |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Alanındaki konuları tartışmada özgün görüşleri savunabilme, Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyip değiştirip geliştirebilme | |
1) | Alanı ile ilgili yeni gelişmeler ve olası sorunlara yaratıcı ve eleştirel düşünme yöntemi ile akılcı çözümler geliştirerek karar verme yetisini arttırır. | |
2) | Öğrencinin almış olduğu yüksek lisans eğitimi ile ilişkili olarak daha gelişmiş ve ileri düzeyde bilgileri güncel ve özgün bir şekilde araştırıp, düşünüp tartışarak uzmanlık düzeyini geliştirebilme, özgünleştirebilme ve derinleştirme becerisine ulaşmak. | |
3) | Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme. | |
5) | Multidisipliner çalışma becerilerini geliştirme ve disiplinlerarası sorunların çözülmesinde pratik yaklaşımlar sağlama ve burada ekibe lider olabilmek. | |
7) | anı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme, bu sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini iyi kullanabilme ve yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına ve bunu sürdürebilmesine katkı sağlama |
Anlatım | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Soru cevap/ Tartışma |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Ödev | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Ödevler | 14 | 42 |
Final | 1 | 3 |
Toplam İş Yükü | 87 |