Beslenme ve Diyetetik (DR) (Yüksek Lisans Dereceli) | |||||
Doktora | TYYÇ: 8. Düzey | QF-EHEA: 3. Düzey | EQF-LLL: 8. Düzey |
Ders Kodu: | BDY662 | ||||||||
Ders İsmi: | Küreselleşme ve İleri Beslenme | ||||||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | TR | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi AHMET MURAT GÜNAL | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi AHMET MURAT GÜNAL |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Besin ve beslenme politikası gereksinimi ve ilkeleri, diyet ve hastalıklar; diyete bağlı hastalıklar, fiziksel aktivitenin sağlığa etkisi, bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişmenin bozulması, besin güvenliği ve besin kontrolü, besin ve beslenme güvencesi, sürdürülebilirlik, WHO Besin ve Beslenme Eylem Planı, Türkiye'de ve Dünya'da yapılan uygulamalar konularının incelenmesi ve çözüm yollarının tartışılmasıdır. |
Dersin İçeriği: | Besin ve beslenme politikası gereksinimi ve ilkeleri, diyet ve hastalık ilişkisi, fiziksel aktivitenin sağlığa etkisi, bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişmenin bozulması, besin güvenliği ve besin kontrolü, besin ve beslenme güvencesi, sürdürülebilirlik, WHO Besin ve Beslenme Eylem Planı, Türkiye'deki ve Dünya'daki uygulamalar. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Besin ve beslenme politikası gereksinimi ve ilkeleri | yok |
2) | Diyet ve hastalık ilişkisi | yok |
3) | Fiziksel aktivitenin sağlığa etkisi | yok |
4) | Bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişmenin bozulması | yok |
5) | Sektörler arası işbirliği ve sorumluluklar | yok |
6) | Besin ve beslenme güvencesi, sürdürülebilirlik | yok |
7) | Besin güvenliği ve besin kontrolü | yok |
8) | WHO Besin ve Beslenme Eylem Planı | yok |
9) | Türkiye'deki uygulamalar | yok |
10) | Dünya'daki uygulamalar | yok |
11) | Besin ve beslenme politikalarında diyetisyenlerin rolü | yok |
12) | Yayınların tartışılması | yok |
13) | Sunumlar ve genel değerlendirme | yok |
14) | Sunumlar ve genel değerlendirme | yok |
Ders Notları / Kitaplar: | WHO. (2004). Food and health in Europe: a new basis for action. WHO. WHO Publications www.who.org Pekcan G. (2006). Food and nutrition policies: what's being done in Turkey. Public Health Nutrition: 9(1A), 158-162. Konu ile ilgili dergi ve makaleler |
Diğer Kaynaklar: | WHO. (2004). Food and health in Europe: a new basis for action. WHO. WHO Publications www.who.org Pekcan G. (2006). Food and nutrition policies: what's being done in Turkey. Public Health Nutrition: 9(1A), 158-162. Journals and articles about subject. |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
8 |
5 |
6 |
7 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Alanındaki konuları tartışmada özgün görüşleri savunabilme, Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyip değiştirip geliştirebilme | ||||||||
1) Alanı ile ilgili yeni gelişmeler ve olası sorunlara yaratıcı ve eleştirel düşünme yöntemi ile akılcı çözümler geliştirerek karar verme yetisini arttırır. | ||||||||
2) Öğrencinin almış olduğu yüksek lisans eğitimi ile ilişkili olarak daha gelişmiş ve ileri düzeyde bilgileri güncel ve özgün bir şekilde araştırıp, düşünüp tartışarak uzmanlık düzeyini geliştirebilme, özgünleştirebilme ve derinleştirme becerisine ulaşmak. | ||||||||
3) Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme. | ||||||||
5) Multidisipliner çalışma becerilerini geliştirme ve disiplinlerarası sorunların çözülmesinde pratik yaklaşımlar sağlama ve burada ekibe lider olabilmek. | ||||||||
7) anı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme, bu sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini iyi kullanabilme ve yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına ve bunu sürdürebilmesine katkı sağlama |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Alanındaki konuları tartışmada özgün görüşleri savunabilme, Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyip değiştirip geliştirebilme | |
1) | Alanı ile ilgili yeni gelişmeler ve olası sorunlara yaratıcı ve eleştirel düşünme yöntemi ile akılcı çözümler geliştirerek karar verme yetisini arttırır. | |
2) | Öğrencinin almış olduğu yüksek lisans eğitimi ile ilişkili olarak daha gelişmiş ve ileri düzeyde bilgileri güncel ve özgün bir şekilde araştırıp, düşünüp tartışarak uzmanlık düzeyini geliştirebilme, özgünleştirebilme ve derinleştirme becerisine ulaşmak. | |
3) | Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme. | |
5) | Multidisipliner çalışma becerilerini geliştirme ve disiplinlerarası sorunların çözülmesinde pratik yaklaşımlar sağlama ve burada ekibe lider olabilmek. | |
7) | anı ile ilgili konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilme, bu sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini iyi kullanabilme ve yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına ve bunu sürdürebilmesine katkı sağlama |
Okuma | |
Ödev |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Sunum |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ödev | 1 | % 20 |
Ara Sınavlar | 1 | % 20 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Süre (Saat) | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | 42 |
Sunum / Seminer | 1 | 1 | 1 |
Ödevler | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 87 |