Turizm ve Otel İşletmeciliği (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | FNCE421 | ||||||||
Ders İsmi: | Turkish Economy | ||||||||
Ders Yarıyılı: |
Bahar |
||||||||
Ders Kredileri: |
|
||||||||
Öğretim Dili: | EN | ||||||||
Ders Koşulu: | |||||||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||||||
Dersin Türü: | Fakülte Seçmeli | ||||||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||||||
Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. AYLİN SOYDAN | ||||||||
Dersi Veren(ler): |
Prof. Dr. AYLİN SOYDAN |
||||||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı, tarihsel bir çerçeve içinde öğrencilere Türkiye ekonomisi hakkında genel bir bakış açısı kazandırmaktır. Dersin kapsamında Türkiye ekonomisinin dinamikleri ve temel sorunları analitik ve tarihsel bir perspektifle ele alınacaktır. |
Dersin İçeriği: | Dersin içeriğinde, Osmanlı Devletinin son dönemindeki ekonomik koşullar ve politikalar, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu, Büyük Buhran dönemi, 1930’lu yıllardaki korumacılık politikaları ve ‘devletçilik’, İkinci Dünya Savaşı dönemi, savaş sonrası yeniden yapılanma süreci ve Türkiye’nin dünya ekonomisi ile bütünleşmesi, 1960’lı yıllarda ekonomik planlama ve ithal ikameci sanayileşme modeli, 1970’lerdeki ekonomik durgunluk ve dış borç krizi, 1980’lerdeki yeni ekonomik program, ticari serbestleşme, finansal serbestleşme, 1990’lı yıllardan itibaren yaşanan krizler, 2007-2099 krizi ve Türkiye ekonomisine etkileri, Covd-19 krizi ve Türkiye ekonomisinin güncel sorunları gibi başlıklar yer almaktadır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | 'Türkiye Ekonomisine' Giriş | yok |
2) | Osmanlı Devletinin Mirası ve Cumhuriyetin İlk Yılları | okuma, video |
3) | Büyük Buhran - Korumacı Politikalar ve Devletçilik | okuma, video |
4) | İkinci Dünya Savaşı ve Savaş Sonrası Dünya Ekonomisine Entegrasyon | okuma, video |
5) | 1960'larda İktisadi Planlama ve İthalat-İkame Modeli | okuma, video |
6) | 1970'lerde Ekonomik Kriz | okuma, video |
7) | Türkiye Ekonomisinde Yapısal Değişim: 24 Ocak 1980 | okuma, video |
8) | Ticaretin Serbestleşmesi ve İhracata Dayalı Büyüme (1980-1988) | okuma, video |
9) | Finansal Serbestleşme ve Ötesi (1989-1997) | okuma, video |
10) | 2000-2001 Krizine ve Kriz Sonrası Döneme Doğru | okuma, video |
12) | 2008 Krizinde Türkiye Ekonomisi | okuma |
13) | Covid-19 Pandemisi ve Türkiye Ekonomisinin Durumu | okuma |
14) | Genel Tekrar | okuma |
15) | FİNAL SINAVI | okuma |
Ders Notları / Kitaplar: | Boratav, K. (2018). Türkiye İktisat Tarihi, 24th ed, Istanbul: İmge Yayınevi. Kepenek, Y. (2011). Development and the Structure of the Turkish Economy, Ankara: METU Press. |
Diğer Kaynaklar: | Boratav, K. (2018). Türkiye İktisat Tarihi, 24th ed, Istanbul: İmge Yayınevi. Kepenek, Y. (2011). Development and the Structure of the Turkish Economy, Ankara: METU Press. An updated reading-list comprising book chapters and articles will be provided. Video - "Sanayi" prepared by Istanbul Chamber of Industry |
Ders Öğrenme Kazanımları | 1 |
2 |
3 |
4 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Program Kazanımları | ||||||||
1) Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | ||||||||
2) Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | ||||||||
3) Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | ||||||||
4) Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | ||||||||
5) Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | ||||||||
6) Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | ||||||||
7) Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
8) Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | ||||||||
9) Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili olgu, kavram ve ilkeleri öğrenmek | |
2) | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahip olmak | |
3) | Turizm ve seyahat sektörüne yönelik analitik değerlendirmeler yapabilmek | |
4) | Türkiye’de turizm sektörü ile ilgili uygulanan temel kanun ve mevzuatları, mesleki standartları öğrenmek -Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri tanımak kullanmak, etik değerlere bağlı kalmak, doğal çevreyi korumak | |
5) | Turizm sektöründe verimli bir şekilde takım çalışması yapabilmek | |
6) | Türkiye ve dünyadaki önemli turistik destinasyonların özelliklerini öğrenerek bu bilgiyi turizm sektöründe uygulamak | |
7) | Konaklama kuruluşlarındaki departmanları organize edebilmek, koordinasyonu sağlayabilmek ve geliştirebilmek | |
8) | Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde uygulanan satış teknikleri ve gelir yönetimi uygulamalarını tanımlayabilmek ve geliştirebilmek | |
9) | Yiyecek içecek ve konaklama işletmelerinde profesyonel çalışma tekniklerini uygulayabilme becerisi gösterebilmek |
Alan Çalışması | |
Akran Değerlendirmesi | |
Anlatım | |
Bireysel çalışma ve ödevi | |
Ders | |
Okuma | |
Ödev | |
Proje Hazırlama | |
Soru cevap/ Tartışma | |
Web Tabanlı Öğrenme |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Sözlü sınav | |
Ödev | |
Gözlem |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Devam | 14 | % 10 |
Küçük Sınavlar | 3 | % 10 |
Ödev | 5 | % 10 |
Ara Sınavlar | 1 | % 30 |
Final | 1 | % 40 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 60 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 40 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | İş Yükü |
Ders Saati | 14 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 82 |
Proje | 1 | 12 |
Ödevler | 15 | 30 |
Ara Sınavlar | 1 | 1 |
Final | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü | 169 |