SOS425 Yemek Sosyolojisiİstanbul Okan ÜniversitesiAkademik Programlar SosyolojiÖğrenciler için Genel BilgiDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Sosyoloji
Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Ders Genel Tanıtım Bilgileri

Ders Kodu: SOS425
Ders İsmi: Yemek Sosyolojisi
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
Teorik Pratik Kredi AKTS
3 0 3 5
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. ESRA KÖTEN
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi İLKER ÇAYLA
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı yemek üzerine sosyolojik ve antropolojik perspektifleri ele almak ve yemek kültürünü ve modern yemek sistemini eleştirel gözle değerlendirmektir.
Dersin İçeriği: Yemek yapmak ve yemek yalnızca bir beslenme eylemi olmanın ötesinde sosyal ve kültürel bir edimdir. Besinleri tüketirken kimlikler üreten sosyal bağları sürdüren ve kültürü yapılandıran anlamları da iletişime sokarız. Bu aynı zamanda tarımsal, çevresel ve etik alanları da kapsamaktadır. Derste işlenecek genel konular: Antropoloji ve Yemek
Yemek üzerine Antropolojik Bakış
Yemek ve Kimlik
Yemek ve Küreselleşme
Yemek ve Sosyolojik Yaklaşım

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
Öğrenme Kazanımları
1 - Bilgi
Kuramsal - Olgusal
1) Yemek üzerine antropolojik bakış edinir.
2) Yemek üzerine sosyolojik bakış edinir.
3) Yemek üzerine tarihsel ve sosyolojik boyutta değerlendirmede bulunur.
2 - Beceriler
Bilişsel - Uygulamalı
3 - Yetkinlikler
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Öğrenme Yetkinliği
1) Beslenme eylemini eleştirel gözle okur.
Alana Özgü Yetkinlik
1) Kimlik kuruluşu, kültürel yapılanma ve sosyal ilişkilerde yemek olgusunun rolünü değerlendirir.
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Yemek ve Antropoloji Claude levi Strauss. Hepimiz Yamyamız. İstanbul: metis yayınları
2) Yemek ve Antroploji Claude, Levi-Strauss. hepimiz Yamyamız. İstanbul: Metis yayınları
3) Antoropoljik yaklaşım ve Yemek Goody, Jack. Yemek Mutfak Sınıf. İstanbul: Pinhan yayınları
4) Antropolojk yaklaşım ve Yemek Goody, Jack. Yemek Mutfak Sınıf. İstanbul: Pinhan yayınları
5) Yemek ve Kültür Marianna Yerasimos. Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Yemek Kültürü. İstanbul: Kitap Yayınevi
6) Yemek ve Kültür Marianna Yerasimos. Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde Yemek Kültürü. İstanbul: Kitap Yayınevi
7) Yemek ve Kültür Mary Douglas. Saflık ve Tehlike: Kirlilik ve Tabu Kavramlarının Bir Çözümlemesi istanbul: Metis yayınları
8) Yemek ve Kültür Mary Douglas , Baron Isherwood. Tüketimin Antropolojisi. Ankara: DOST KİTABEVİ
9) Yemek ve Sosyolojik bakış Pierre Bourdieu. Seçilmiş Metinler. İstanbul: Heretik Yayıncılık
10) Yemek ve Sosyolojik Bakış Pierre Bourdieu. Seçilmiş Metinler. İstanbul: Heretik Yayıncılık
11) Yemek ve Sosyolojik Bakış Pierre Bourdieu. Seçilmiş Metinler. İstanbul: Heretik Yayıncılık
12) Yemek ve Sosyolojik Bakış Pierre Bourdieu. Seçilmiş Metinler. İstanbul: Heretik Yayıncılık
13) Yemek ve Küreselleşme FEATHERSTONE, M. (1996). Postmodernizm ve Tüketim Kültürü, (Çev: M. Küçük), İstanbul: Ayrıntı yayınları.
14) Yemek ve Küreselleşme Çağlar Keyder ve Zafer Yenal,Bildiğimiz Tarımın Sonu,İletişim Yayınları.İstanbul: 2013,

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Goody, Jack. Yemek, Mutfak Sınıf. Pinhan Yayınları
Diğer Kaynaklar: Belge, Murat. Yemek Kültürü. İletişim Yayınları

Ders - Program Öğrenme Kazanım İlişkisi

Ders Öğrenme Kazanımları

1

2

5

3

4

Program Kazanımları
1) Edindiği kuramsal bilgilerle toplumsal olayları yorumlayabilme yetisi ve eleştirel bakış kazanır.
2) Disiplinler arası çalışma yapabilmek için diğer disiplinlere ilişkin bilgi sahibi olur ve yaşam boyu öğrenmeye açık olur.
3) Alanda araştırma yürütülürken verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olur.
4) En az bir yabancı dili iyi düzeyde, bir yabancı dili ise giriş düzeyinde bilerek mezun olur.
5) İyi bir gözlem kabiliyeti olan ve empati kurabilen bir mesleki duruş kazanır.
6) Sosyal bilim alanında yerel, ulusal ve uluslararası verileri toplama ve araştırma yapma becerisi kazanır.
7) Uzman ya da uzman olmayan dinleyici gruplarına alanları ile ilgili ya da toplumsal konularda açıklamalar yapabilir, onları bilgilendirir ve onlara düşüncelerini, problemleri ve çözümlerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü aktarabilir.
8) Çeşitli staj programlarını ve uygulamalı çalışmaları benimser.
9) Kamuda ya da özel sektörde araştırmacı, danışman veya uzman olarak çalışabilecek bilgi birikimi edinir.
10) TÜBİTAK, YÖK ve TÜBA’nın ve evrensel bilimin kabul ve teşvik ettiği etik kurallara; araştırmaları, eğitimi ve yayınları kapsamında uyar.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 En Yüksek
           
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Edindiği kuramsal bilgilerle toplumsal olayları yorumlayabilme yetisi ve eleştirel bakış kazanır. 5
2) Disiplinler arası çalışma yapabilmek için diğer disiplinlere ilişkin bilgi sahibi olur ve yaşam boyu öğrenmeye açık olur. 5
3) Alanda araştırma yürütülürken verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olur.
4) En az bir yabancı dili iyi düzeyde, bir yabancı dili ise giriş düzeyinde bilerek mezun olur.
5) İyi bir gözlem kabiliyeti olan ve empati kurabilen bir mesleki duruş kazanır.
6) Sosyal bilim alanında yerel, ulusal ve uluslararası verileri toplama ve araştırma yapma becerisi kazanır.
7) Uzman ya da uzman olmayan dinleyici gruplarına alanları ile ilgili ya da toplumsal konularda açıklamalar yapabilir, onları bilgilendirir ve onlara düşüncelerini, problemleri ve çözümlerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü aktarabilir.
8) Çeşitli staj programlarını ve uygulamalı çalışmaları benimser.
9) Kamuda ya da özel sektörde araştırmacı, danışman veya uzman olarak çalışabilecek bilgi birikimi edinir.
10) TÜBİTAK, YÖK ve TÜBA’nın ve evrensel bilimin kabul ve teşvik ettiği etik kurallara; araştırmaları, eğitimi ve yayınları kapsamında uyar.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Okuma
Ödev
Soru cevap/ Tartışma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Sunum 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 50
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 50
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 50
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 13 78
Sunum / Seminer 7 7
Ara Sınavlar 1 3
Final 2 13
Toplam İş Yükü 143